1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Topul regiunilor din Romania in ...

Topul regiunilor din Romania in functie de rata deceselor cauzate de accidentele rutiere

Doua regiuni din Romania se numara printre regiunile din Europa cu cele mai mari rate de mortalitate ca urmare a accidentelor auto, cu peste 100 de decese la un milion de locuitori pe an, mai mult decat dublu fata de media UE, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Siguranta rutiera ramane o problema sociala majora. La nivelul UE media deceselor din accidente rutiere a fost, in 2018, de 52 de decese la un milion de locuitori. Astfel, au existat 23.418 decese rutiere in UE si 1,23 milioane de raniti.

Cele mai mari rate de mortalitate ca urmare a accidentelor auto din UE au fost inregistrate din regiunile Notio Aigaio din Grecia (161 de decese rutiere la un milion de locuitori), Alentejo din Portugalia (142), Mazowiecki regionalny din Polonia (127) si Prov. Luxemburg din Belgia (123), noteaza Eurostat.

Romania ocupa doua locuri (6 si 7) in topul primelor 10 regiuni cu cel mai mare numar de morti. Astfel, cea mai mare rata a deceselor din accidente rutiere raportat la un milion de locuitori s-a inregistrat in Regiunea de Vest (114 decese rutiere la un milion de locuitori), urmata de Sud-Est (111 decese/milion).

Topul regiunilor din Romania in functie de rata deceselor:
  • Vest - 114 decese la un milion de locuitori
  • Sud-Est - 111 decese la un milion de locuitori
  • Sud-Vest Oltenia - 102 decese la un milion de locuitori
  • Sud Muntenia - 100 decese la un milion de locuitori
  • Nord-Est - 99 decese la un milion de locuitori
  • Nord-Vest - 96 decese la un milion de locuitori
  • Centru - 95 decese la un milion de locuitori
  • Bucuresti si Ilfov - 48 decese la un milion de locuitori

Romania ocupa prima pozitie in clasamentul european privind rata deceselor pe sosele si in anul 2019, cu 96 de morti la un milion de locuitori, la acelasi nivel ca in anul precedent si cu mult peste media UE care a fost de 51 de decese la un milion de locuitori.

Accidentele auto se numara printre principalele riscuri care ii preocupa pe romani (alaturi de incendii si imbolnavire), arata Barometrul UNSAR-IRES privind "Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania", realizat in luna mai 2020. "Incidenta ridicata a accidentelor rutiere, care plaseaza Romania pe primele locuri in randul statelor europene din perspectiva numarului de victime, ramane o preocupare continua", a declarat Adrian MARIN, Presedintele UNSAR.

Cresterea sigurantei rutiere trebuie sa fie o prioritate pentru Romania, iar necesitatea initiativelor care vizeaza cresterea sigurantei rutiere ramane la fel de importanta ca oricand. Printre acestea se numara si campania "FII TREAZ LA VOLAN!".

Cea de-a V-a editie a acesteia s-a lansat in luna iulie, fiind initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Tema principala a campaniei din acest an este Fenomenul "Road rage": cat de periculoasa este agresivitatea la volan, precum si cat de periculoase pot fi comportamentele care deriva din aceasta (ex: depasirea vitezei, bruscarea manevrelor, neatentia generata de starea emotionala puternic negativa etc.).

Mai multe detalii despre proiect sunt disponibile pe treazlavolan.ro, Facebook.com/treazlavolan si Instagram.com/treazlavolan.