1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Topul asiguratorilor: Ce ...

Topul asiguratorilor: Ce subscrieri au avut companiile in primele 6 luni din 2022 - calcul XPRIMM!

Piata asigurarilor din Romania continua sa fie caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primul semestru din 2022, aproximativ 92% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 26 de societati autorizate si reglementate de ASF, care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2022. Afla cum au evoluat afacerile asiguratorilor din top si ce subscrieri a avut fiecare!

Societatile de asigurare inregistrate in Romania au realizat Prime Brute Subscrise (PBS) de 8,76 miliarde de lei in prima jumatate a acestui an, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, releva datele agregate in Raportul privind evolutia pietei de asigurari in semestrul I 2022.

Din total:

  • primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) sunt in valoare de circa 7,27 miliarde lei, in crestere cu 44% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) sunt in suma de aproximativ 1,48 miliarde lei, in crestere cu 11% comparativ cu semestrul I 2021.

In ceea ce priveste clasamentul jucatorilor din total piata (asigurari generale + asigurari de viata), lupta se da intre primele trei locuri, care au cote de piata foarte apropiate. Pe primul loc a urcat GROUPAMA Asigurari, dupa ce in urma cu un an era pe locul 5, avand acum o cota de piata de 17,78% si subscrieri de aproape 1,56 miliarde de lei, potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF.

Aceasta este urmata indeaproape de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o cota de piata de 17,74% si prime brute subscrise de peste 1,55 miliarde de lei (pastrandu-si pozitia din S1 2021), si EUROINS Romania, care are o pondere de 17,46% si subscrieri estimate de XPRIMM la circa 1,53 miliarde de lei (urcand o pozitie).

Top 10 este urmat de OMNIASIG VIG (-1 loc in top fata de S1 2021), ASIROM VIG (+2 locuri), NN Asigurari de Viata (acelasi loc), GENERALI Romania (+1), BCR Asigurari de Viata (+1), GRAWE Romania si UNIQA Asigurari (ultimele 2 companii nu erau in top 10 in urma cu un an).

Pe segmentul asigurarilor generale, primele 10 societati de asigurare care au subscris prime ce au cumulat o valoare de 7,07 miliarde lei, reprezentand circa 97% din totalul acestui segment de activitate.

Lider este EUROINS Romania, cu o cota de piata de 21,02% si PBS de circa 1,53 miliarde de lei, urmat de GROUPAMA Asigurari (20,99%, 1,526 miliarde de lei), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (19,34%, 1,4 miliarde de lei), OMNIASIG VIG (14,57%, 1,06 miliarde de lei) si ASIROM VIG (8,04%, 584,9 milioane de lei).

Clasamentul este completat de GENERALI Romania, GRAWE Romania, UNIQA Asigurari, PAID Romania si ONIX Asigurari.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele:

  • A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de 4.310.480.304 lei, reprezentand circa 59,3% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu circa 83% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • A3 - Vehicule terestre. exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1.395.736.838 lei, reprezentand circa 19,2% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in semestrul I 2022 o crestere cu aproximativ 12% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 729.707.324 lei, reprezentand 10% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, in crestere cu peste 12% fata de semestrul I 2021.

De asemenea, si pe segmentul asigurarilor de viata s-a mentinut un grad mare de concentrare, astfel ca 5 societati au detinut o pondere de circa 83% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment,

cu subscrieri cumulate ce depasesc valoarea de 1,2 miliarde lei.

Conform calculelor facute de XPRIMM Publications, NN Asigurari de Viata isi pastreaza locul intai pe podium, cu subscrieri de 482,7 milioane de lei (32,54% cota de piata), urmata de BCR Asigurari de Viata - 346 milioane de lei (23,32%) si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari - 146,7 milioane de lei (9,89%).

Din clasament fac parte si companiile BRD Asigurari de Viata, SIGNAL IDUNA, UNIQA Asigurari de Viata, GENERALI Romania, ASIROM VIG, GROUPAMA Asigurari si GRAWE Romania.

Nota:
Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1, Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, si respectiv C3, Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, cumuland impreuna circa 90% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.

Din analiza in dinamica se desprind urmatoarele concluzii:

  • Clasa C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare, ce reprezinta circa 67% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat in semestrul I 2022 o crestere cu aproximativ 15% fata de aceeasi perioada a anului anterior;
  • Clasa C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii, ce reprezinta 23% din totalul subscrierilor pentru asigurari de viata, a inregistrat o scadere cu 7% fata de semestrul I 2021.

Potrivit datelor ASF, societatile de asigurare care au subscris cel mai mare volum al primelor pentru clasa C1, in semestrul I 2022, au fost BCR Asigurari de Viata, NN Asigurari de Viata si UNIQA Asigurari de viata, cumuland un procent de 71%. In ceea ce priveste clasa C3, cel mai mare volum de prime brute subscrise a fost inregistrat de NN Asigurari de Viata, ALLIANZ TIRIAC Asigurari si BRD Asigurari de Viata, care au cumulat o cota de piata de circa 92%.