Piata asigurarilor din Romania a ajuns, in primele 9 luni ale acestui an, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 4,8% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior, se arata in raportul publicat luni de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara. Afla clasamentul companiilor!
Pe segmentul asigurarilor generale, valoarea primelor brute subscrise a ajuns, in intervalul ianuarie - septembrie 2020, la 6,87 miliarde lei, in crestere cu 6,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata au scazut usor, cu 1,3% in intervalul de referinta, pana la valoarea de 1,64 miliarde lei.
Piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto, astfel incat acestea (clasa A3 - Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare si clasa A10 - Asigurari de raspundere civila auto, inclusiv raspunderea transportatorului) reprezinta aproximativ 71% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale si 57% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in primele 9 luni ale anului 2020.
Asigurarile de sanatate au continuat sa inregistreze dinamici pozitive si in primele 3 trimestre ale anului 2020, cu un volum al subscrierilor de aproximativ 351 milioane lei, in crestere cu aproximativ 18% fata de aceeasi perioada a anului precedent, majorandu-si ponderea in totalul primelor brute subscrise de societatile autorizate si reglementate de A.S.F. la 4,1%.
Contextul actual, marcat de incertitudini sporite cu privire la evolutia viitoare a activitatilor economice amplificate de efectele negative ale pandemiei COVID-19, a determinat cresterea interesului pentru asigurarile de garantii (clasa A15). Acest tip de asigurari a inregistrat un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 364 milioane lei, in primele 9 luni ale anului 2020, in crestere cu 92% fata de aceeasi perioada a anului precedent, aducandu-si, astfel, aportul la tendinta de diversificare a pietei asigurarilor din Romania, noteaza ASF.
La 30 septembrie 2020 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.
TOP Asiguratori
Pe primul loc in piata (asigurari generale + asigurari de viata) continua sa fie detinut de CITY Insurance, cu o cota de piata de 20,05%, urmat de EUROINS Romania (11,68% - care a urcat un loc fata de clasamentul din primele 6 luni), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (11,68%), OMNIASIG VIG (11,45%) si GROUPAMA Asigurari (9,29%).
Top 10 este completat de NN Asigurari de Viata (7,37%), ASIROM VIG (5,61%), GENERALI Romania (5,38%), UNIQA Asigurari (3,25%) si BCR Asigurari de Viata (3,04%).
Pe segmentul asigurarilor generale, tot CITY Insurance este lider (cota de piata de 24,8%), fiind urmat de EUROINS Romania (14,5%), OMNIASIG VIG (14,23%), ALLIANZ-TIRIAC Asigurari (12,4%) si GROUPAMA Asigurari (11,0%).
Clasamentul e completat de: ASIROM VIG, GENERALI Romania, UNIQA Asigurari, PAID Romania si ONIX Asigurari.
Pe segmentul asigurarilor de viata, NN Asigurari de Viata isi pastreaza locul intai pe podium, cu o cota de piata de 38,2%, urmat de BCR Asigurari de Viata VIG, BRD Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, SIGNAL IDUNA, GENERALI Romania, ASIROM VIG, UNIQA Asigurari de Viata, GROUPAMA Asigurari si GRAWE Romania.
Piata RCA
In primele trei trimestre din anul 2020, gradul de concentrare se mentine la un nivel ridicat pe piata asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Astfel, primii doi asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primele 9 luni ale anului 2020, a ajuns la aproximativ 2,94 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,10 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 4%.
Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 1% la 30 septembrie 2020, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, inregistrand valoarea de 626 lei.
Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele 9 luni ale anului 2020 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 17%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 4%.
Solvabilitate II
Valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se afla la finalul celui de-al treilea trimestru al anului 2020 la nivelul de 6,07 miliarde lei, in crestere cu 14% comparativ cu valoarea inregistrata la 30 septembrie 2019. La finalul lunii septembrie a anului 2020, atat valoarea activelor, cat si cea a obligatiilor societatilor de asigurare (masurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) au inregistrat modificari comparativ cu valorile inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent. Activele totale au crescut cu 8%, iar datoriile totale ale societatilor de asigurare au crescut cu 7% in primele noua luni ale anului 2020 comparativ cu valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior.
Ratele SCR si MCR
Ratele SCR si MCR calculate la nivelul pietei ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital au inregistrat valori supraunitare, in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Rata SCR la nivelul pietei s-a situat la un nivel de 1,83, iar rata MCR la o valoare de 4,44.
Indemnizatii brute platite
Despagubirile brute platite de societatile de asigurare pentru activitatile de asigurari generale si de viata (incluzand rascumpararile partiale si totale si maturitatile) au inregistrat, in primele 9 luni ale anului 2020, o valoare de circa 5 miliarde lei, fiind observata o atenuare a ritmului de crestere in perioada de referinta fata de dinamicile anuale inregistrate in perioadele anterioare.
Brokerii de asigurare
Primele brute distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si asigurarile de viata s-au situat la o valoare de 5,77 miliarde lei, in primele 9 luni ale anului 2020, in crestere cu 9,2% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Ponderea veniturilor din activitatea de distributie in volumul de prime distribuite la nivelul pietei de brokeraj in asigurari a fost de 17,64% (comision mediu), pe segmentul asigurarilor generale acesta fiind de 16,63%, iar pe segmentul asigurarilor de viata fiind de 45,21%.
Mai multe detalii despre evolutia pietei asigurarilor in primele 9 luni ale anului 2020 puteti sa gasiti AICI.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Piata de brokeraj a avansat cu 9,2% la 9 luni 2020. Clasamentul jucatorilor!
Alexandru GEORGESCU, GROUPAMA: Ca asiguratori, luptam cu "mie nu mi se poate intampla" si promovam in schimb o cultura a preventiei. Schimbarea unor comportamente presupune un efort pe termen lung
Claudiu MINISINI, Cyber Level Ins Romania: "Rolul RCA nu este inteles corect de catre soferi"
Sorin GRECEANU, BAAR: Lipsa disciplinei, a empatiei si a discernamantului participantilor la traficul rutier, printre motivele alegerilor "gresite" ale soferilor romani
PROMO