1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Timeline: Evolutia pietei de asigurari si a XPRIMM in ultimii 20 de ani

XPRIMM, brandul de care sunt legate principalele evenimente si publicatii dedicate pietei romanesti de asigurari, recunoscut si la nivel international, a implinit marti, 10 iulie, 20 de ani de activitate.

In acesti 20 ani, brandul XPRIMM a crescut si s-a maturizat odata cu piata. A inceput timid in anul 1998, cand piata de asigurari era de doar 241,5 milioane RON (2.414.840 milioane lei vechi) versus 9,7 miliarde RON in 2017.

Astfel, facem o trecere in revista a ceea ce a insemnat XPRIMM pe parcursul celor doua decenii si care au fost momentele marcante de pe piata din Romania in aceasta perioada.

1998

- Se infiinteaza Media XPRIMM
- Piata avea 51 de asiguratori activi (din 64 de societati inregistrate), care au incasat prime brute in valoare de 2.414.840 milioane lei vechi.

1999

- Pe data de 2 martie 1999 a avut loc prima editie a FIAR - Forumul International de Asigurari-Reasigurari. Evenimentul, la care au participat 70 de persoane, a avut loc in Bucuresti, Romania.
- In aceeasi primavara s-a lansat si primul numar al Revistei PRIMM Asigurari&Pensii.
- In toamna, in perioada 27-30 sempembrie, a fost organizata si a 2-a editie a FIAR, locatia fiind schimbata la Sinaia, care a fost pastrata timp de 15 ani.
- Nume mari din randul companiilor de reasigurari interesate de Romania si de regiunea CEE au inceput sa participe la FIAR, precum FRANKONA, HANNOVER Re, Swiss Re si St. Paul.
- In 1999 activau in piata 72 de societati de asigurare, inregistrand prime brute subscrise in valoare a echivalentului de peste 262 milioane euro.

2000

- A 3-a editie a FIAR a avut loc la Sinaia, in perioada 22-25 mai. In cadrul evenimentului au avut loc primele discutii despre o reforma a pensiilor in Romania, cu participarea reprezentantilor Parlamentului si a Guvernului Romaniei.
- Anul a fost marcat si de aparitia Legii 32/3.04.2000 - privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.
- A luat nastere UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
- Grupul german ALLIANZ a preluat pachetul majoritar al societatii ASIT (Asigurari "Ion Tiriac").
- In acelasi an, XPRIMM a lansat site-ul specializat 1asig.ro.

2001

- In perioada 21-24 mai s-a desfasurat a 4-a editie a FIAR, la Sinaia, cu participarea a 9 din primele 10 companii de reasigurare mondiale. De asemenea, au participat, in premiera, companii de asigurare din Europa Centrala si de Sud - Est.
- Tot la FIAR au avut loc primele discutii intre autoritatile din Romania si Banca Mondiala privind initierea unui program de cuprindere obligatorie in asigurare a locuintelor.
- In acelasi an a fost infiintata Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si a fost numit primul Consiliu, Nicolae Eugen CRISAN devinand primul Presedinte al CSA.
- La inceputul anului 2001, grupul austriac WIENER STAEDITSCHE a devenit actionar majoritar al UNITA, prima societate de asigurari cu capital integral privat constituita in Romania dupa decembrie 1989.

2002

- A 5-a editie a FIAR a avut loc tot la Sinaia, in perioada 20-23 mai, existand discutii despre armonizarea legislatiei romanesti de asigurari cu cea existenta la nivelul Uniunii Europene.
- In cadrul Forumului au fost dezbateri si despre importanta reasigurarii, pe fondul inaspririi conditiilor de reinnoire, ca urmare a pierderilor suferite dupa evenimentele din 11 septembrie 2001.
- In cursul anului 2002 au loc primele discutii privind comasarea politelor RCA si Carte Verde.
- De asemenea, au loc dezbateri privind reforma sistemului de pensii.
- Tot in 2002 au fost acordate primele premii sub egida Premiile Pietei Asigurarilor pentru companiile de reasigurari active pe piata romaneasca.

2003


- Intre 19 si 22 mai s-a desfasurat a 6-a editie a FIAR (Sinaia), in cadrul careia au fost organizate 4 zile de intalniri bilaterale. Au participat peste 50 de companii straine de asigurari si reasigurari interesate sa-si extinda prezenta sau activitatea pe piata noastra. In total au fost peste 230 de participanti.

- Tot la FIAR au fost intreprinse primele dezbateri privind dezvoltarea solutiilor informatice dedicate domeniului asigurarilor, dar si discutii privind alinierea la legislatia europeana in privinta asigurarilor RCA si Carte Verde.
- In 2003 a aparut primul numar al revistei INSURANCE Profile.
- Au fost introduse deductibilitatii pentru asigurarile de locuinte si de sanatate.
- A fost marcata consolidarea pietei prin masuri de crestere a solvabilitatii, prin retragerea autorizatiei unor societati care nu corespundeau cerintelor de capital.

2004

- A 7-a editie a FIAR (Sinaia) a avut loc in intervalul 24-28 mai - avand o zi in plus fata de editia din 2003, iar numarul participantilor a crescut cu 100. In timpul conferintelor au avut loc dezbateri despre viitorul sistemului de asigurari de sanatate, dar si previziunile privind concentrarea pietei de asigurari prin achizitii si fuziuni.
- Banca Mondiala s-a implicat in organizarea primului forum dedicat dezvoltarii programului roman de asigurare obligatorie a locuintelor - ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale.
- EUREKO a patruns pe piata romaneasca prin achizitionarea INTERAMERICAN.
- Romania a intrat in NATO.

2005

- A 8-a editie a FIAR (Sinaia, 23-27 mai) a insemnat 12 conferinte si workshopuri, acoperind majoritatea domeniilor de interes ale pietei - tendinte in asigurari, asigurari auto si claims management, reasigurari, solutii IT&C, brokerajul in asigurari, riscuri catastrofale, piete financiare, pensii private - totalizand 65 de vorbitori. Au existat si dezbateri despre rolul si importanta brokerajului de asigurari.
- In acelasi timp, specialistii au subliniat potentialului extraordinar al pietei romanesti de asigurari, in acel an, piata reusind sa depaseasca pragul de 1 miliard euro.
- In anul 2005, OMNIASIG a fost preluata de catre Grupul WIENER STADTISCHE (devenit in 2006 Vienna Insurance Group - VIG).
- UNIQA patrunde pe piata romaneasca prin preluarea a 27% din ASTRA Asigurari.
- BCR Asigurari de Viata a fost infiintata la sfarsitul anului 2005 ca subsidiara a celei mai mari banci comerciale din Romania, BCR.
- S-a infiintat CSSPP - Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
- Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a devenit functional.
- UNSAR devine membru asociat al CEA, viitorul Insurance Europe.

2006

- In perioada 22-26 mai a avut loc a 9-a editie a FIAR (Sinaia), cu peste 500 de participanti, reprezentand aproape 250 de companii, asociatii si institutii. Au avut loc dezbateri pe diverse teme legate de cerintele pe care Romania trebuia sa le respecte pentru a deveni membru UE - asigurari auto etc.
- Totodata, experienta diverselor state care au trecut prin reforma pensiilor serveste, in cadrul FIAR, drept experienta pentru creionarea directiilor reformei pensiilor din tara noastra.
- Angela TONCESCU devine Presedintele CSA pentru un mandat de 5 ani (primul Consiliu de 7 membri).
- A fost validat noul consiliu CSSPP - Mircea OANCEA, Presedinte.

2007

- A 10-a editie a FIAR are loc tot la Sinaia, intre 21 si 25 mai. Numarul participantilor s-a apropiat de 600, reprezentand aproape 300 de entitati. Reforma pensiilor a fost cap de afis la FIAR, iar subiectele de actualitate ale pietei de asigurari au fost tratate sub forma unor zile dedicate - asigurari auto, de viata si sanatate, brokeraj.
- Romania a devenit Stat Membru al Uniunii Europene (UE) si adopta ligislatia europeana in ceea ce priveste asigurarile.
- Anul pensiilor private - lansarea sistemului pe Pilon II - pensii obligatorii, lansare operationala pe Pilonul III - pensii facultative.
- Se infiinteaza Institutul de Management in Asigurari.
- Au avut loc mai multe tranzactii in piata: VIG a cumparat ASIROM, GROUPAMA a preluat BT Asigurari, iar EUROHOLD (proprietarul EUROINS) a achizitionat ASITRANS Asigurari, devenind ASITRANS-EUROINS.

2008

- Intre zilele 19 - 24 mai a avut loc a 11-a editie a FIAR (Sinaia), anul care a marcat un numar record de participanti - peste 600, din peste 300 entitati. Conferinta internationala a creat premisele colaborarii regionale in randul pietelor CEE si CIS.
- In 2008 a fost adoptata Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.
- Pilonul II - debut operational in administrare.
- Din iunie, compania ASITRANS-EUROINS a folosit in mod oficial denumirea de EUROINS Romania.
- Tranzactii in piata: GROUPAMA a preluat ASIBAN si OTP Garancia Asigurari, UNIQA a cumparat de la VIG companiile UNITA si AGRAS, iar GENERALI PPF a preluat ARDAF si RAI.
- Falimentul LEHMAN BROTHERS din SUA marcheaza debutul celei mai puternice crize financiare din istoria recenta.

2009

- A 12-a editie a FIAR (Sinaia), desfasurata intre 25 si 29 mai, a adus in discutie criza financiara care a lovit puternic si afacerile companiilor de asigurare, cautand solutii pentru a contracara efectele acesteia.
- De la 1 iulie 2009 s-a introdus procedura constatarii amiabile pentru accidentele usoare.
- In 2009 a aparut primul numar al XPRIMM Insurance Report.
- In acelasi an a aparut APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.
- GROUPAMA Asigurari, rezultata din fuziunea ASIBAN, BT Asigurari si OTP Asigurari isi lanseaza oficial activitatea.
- S-a infiintat PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor.
- Contributiile de pe Pilonul II au fost inghetate la 2%.
- Media XPRIMM a organizat in premiera Baden-Baden XPRIMM Symposium.

2010

- Tot la Sinaia s-a desfasurat a 13-a editie a FIAR, in perioada 24-27 mai, evenimentul venind cu doua noutati: studioul XPRIMM TV - talkshowuri cu vorbitorii principali si FIAR Journal - ziarul participantilor la Forum.
- Sistemul Bonus-Malus pentru politele RCA a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.
- Dupa lungi amanari, se incheie prima polita de asigurare obligatorie a locuintei - PAD, pe 15 iulie.
- ASTRA Asigurari a devenit liderul pietei de asigurari, cu subscrieri de 1,08 miliarde lei.
- Se deruleaza prima campanie nationala de informare a populatiei realizata de APPA si sustinuta de intreaga industrie de asigurari - "Ce faci in caz de accident?"
- Grupul francez AXA a intrat pe piata romaneasca, prin achizitia OMNIASIG Asigurari de Viata de la VIG.
- AIG Life Asigurari Romania isi schimba denumirea in ALICO Asigurari Romania.
- Fondurile de pensii din Romania au avut cel mai bun randament investitional din Europa.

2011

- A 14-a editie a FIAR (Sinaia) a avut loc in intervalul 22-26 mai, in cadrul caruia discutiile au inceput sa vizeze teme precum protectia consumatorului, in contextul implementarii Solvency II.
- FIAR a gazduit cea de-a 57 intalnire anuala PIA - Presse Internationale des Assurances.
- Au existat schimbari la varful conducerii CSA - Constantin BUZOIANU a preluat Presedintia autoritatii de supraveghere.
- S-a infiintat Fondul de Garantare in sistemul de pensii private.

2012

- Intre 20 si 24 mai a avut loc a 15-a editie a FIAR, la Sinaia, participantii din 25 de tari discutand despre necesitatea reglementarii in asigurarile RCA. In 2012 a fost marcat debutul unei noi categorii de premii XPRIMM - Outstanding Contribution to the CEE Insurance Industry.
- Tot la FIAR s-a dezbatut bilantul pensiilor private la 5 ani de la start.
- In acelasi an a fost inregistrata prima crestere a pietei asigurarilor dupa 3 ani de criza, ajungand la 8,26 miliarde lei (+5,56%).
- CSA, impreuna cu Politia Rutiera si ANPCPPSR, realizeaza, in parteneriat cu APPA, prima campanie nationala de promovare a asigurarilor - Campania "Asigura-te!"
- Daniel TUDOR preia Presedintia CSA.
- Guvernul a desfiintat CNVM, CSA si CSSPP si le comaseaza in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara - ASF.
- Gothaer a preluat PLATINUM Asigurari.
- S-a finalizat fuziunea dintre BCR Asigurari si OMNIASIG.
- METLIFE (proprietarul ALICO) a preluat operatiunile AVIVA, METROPOLITAN Life devenind brandul sub care vor functiona AVIVA Asigurari de Viata si ALICO Asigurari.
- De la 1 ianuarie 2012, modificarile Codului fiscal au instituit deductibilitatea fiscala totala pe Pilonul III, in limita a 400 de euro pe an.

2013

- In cadrul celei de a 16-a editie a FIAR (Sinaia), desfasurata intre 19 si 23 mai, dezbaterile au ca punct central recastigarea increderii publicului in asigurari. Consiliul nou numit al ASF si-a prezentat obiectivele si planurile la FIAR.
- In 2013 a aparut prima revista din Europa dedicata pietelor de asigurari auto din 30 de tari - Motor Insurance Report.

- Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si-a inceput activitatea pe 30 aprilie, iar Dan Radu RUSANU este numit in functia de Presedinte ASF.
- ASF a adoptat Normele de aplicare ale noii Legi privind asigurarea obligatorie a locuintelor - asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.
- PLATINUM isi schimba numele in Gothaer Asigurari Reasigurari.
- AEGON preia portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale EUREKO din Romania.
- AXA confirma vanzarea companiei pe care o detine in Romania catre ASTRA, dar aceasta nu se va finaliza.
- EUROINS anunta preluarea operatiunilor QBE din Romania si Bulgaria.
- A fost lansata Campania "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte".

2014

- FIAR ajunge la cea de-a 17-a editie, care are loc in premiera la Brasov, Hotel Aro, intre 25 si 29 mai.
- Misu NEGRITOIU a devenit Presedinte al ASF.
- In urma alegerilor din cadrul UNSAR, Adunarea Generala a uniunii a reconfirmat presedintia detinuta de ALLIANZ-TIRIAC pentru inca un mandat de 3 ani.
- ASF a plasat ASTRA Asigurari sub administrare speciala.
- ASF deschide procedura de redresare financiara pe baza de plan pentru CARPATICA Asig.
- Prima editie a studiului XPRIMM Property Insurance Report a fost lansata la Monte Carlo.
- Media XPRIMM a organizat, pentru al 6-lea an consecutiv, Baden-Baden XPRIMM Reception, lansand si 5 publicatii marca XPRIMM.
- ASF adopta noua norma RCA: comisionul brokerilor nu este plafonat la 10%, dar va fi specificat pe polita de asigurare.
- ING anunta rebrandingul in NN Asigurari de Viata, devenind efectiv in 2015.

2015

- A 18-a editie a FIAR are loc la Brasov, intre 17 - 21 mai, fiind introdus un nou concept: XPRIMM Circle of Debates.
- ASTRA Asigurari a intrat in faliment.
- A devenit operational Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA).
- A fost marcata aparitia primului cadru legislativ dedicat vanzarilor online de asigurari.
- Au aparut noi reglementari privind piata de brokeraj.
- Piata asigurarilor s-a pregatit pentru implementarea Solvency II.
- Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a finalizat doua programe de evaluare a activelor si pasivelor (Balance Sheet Review - BSR si Balance Sheet Review Extended - BSRE), dar si un test de stres pe piata asigurarilor.

2016

- La a 19-a Editie a FIAR - Brasov, 15-19 mai - au existat 5 zile de intalniri bilaterale, participantii reunindu-se in cadrul celor 9 conferinte si workshopuri. Au participat vorbitori de renume mondial - Kurt KARL, Chief Economist Swiss Re, Prof. Karel Van HULLE, artizanul Solvency II, dar si Paul CARTY, BIPAR.
- La inceputul lui 2016 a intrat in vigoare norma ASF ce presupune majorarea capitalului social al brokerilor de asigurare pana la minim 150.000 lei.
- Plafonul de deductibilitate acordat pentru asigurarile private de sanatate a fost majorat de la 250 euro, la 400 euro pe an / persoana, conform noului Cod Fiscal.
- IDD - Insurance Distribution Directive a intrat in vigoare la finalul lunii februarie, cu termen limita de aplicare 23 februaie 2018.
- Pronuntarea definitiva a falimentului ASTRA, in aprilie.
- ASF a retras autorizatia de functionare a FORTE Asigurari si a deschis procedura de faliment.
- XPRIMM a implinit 18 ani, in iulie - "varsta majoratului".
- SAL-Fin, entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul financiar non-bancar a devenit operationala, in iulie.
- ASF a retras autorizatia de functionare a CARPATICA Asig si a inceput procesul de intrare in faliment.
- A debutat prima editie a campaniei nationale de siguranta si preventie rutiera "FII TREAZ LA VOLAN!"
- VIG a semnat acordul de preluare a AXA Asigurari de Viata.
- GRAWE Romania a primit autorizarea ASF sa vanda RCA si CASCO.
- Adrian MARIN, Director General al GENERALI Romania devine, in octombrie, Presedintele UNSAR.
- Plafonarea tarifelor RCA a intrat in vigoare de la data de 18 noiembrie, pentru 6 luni.
- Norma ASF nr. 39/2016 privind asigurarile auto (RCA) a fost publicata, in decembrie, in Monitorul Oficial.
- Piata asigurarilor a crescut cu 10%, la peste 10 miliarde lei. Brokerii au ajuns la o pondere de 66% din PBS.

2017

- La a 20-a editie, FIAR si-a schimbat locatia in Poiana Brasov, la Hotel Aurelius, in perioada 21-25 mai. Pe agenda FIAR se afla 6 conferinte si workshop-uri dedicate celor mai recente tendinte, oportunitati si provocari din pietele de profil.
- XPRIMM Stiri a implinit 15 ani, in luna aprilie.
- A fost pronuntat definitiv falimentului CARPATICA Asig.
- Au intrat in vigoare Legea RCA si Norma RCA.
- Au fost aplicate tarifele de referinta pentru politele RCA.
- PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare s-a lansat oficial, in martie.
- BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania s-a reorganizat, fiind condus de Madalin ROSU (Presedinte).
- UNSAR si-a definitivat noua echipa. Sorana MANTHO este noul Director General.
- AXA a incheiat vanzarea subsidiarei din Romania catre VIG, prin BCR Asigurari de Viata si OMNIASIG.
- APPA a derulat prima editie a campaniei nationale de informare "Totul despre decontarea directa", alaturi de celelalte campanii anuale: "Iarna, la volan" - editia a II-a, "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" - a V-a editie, "FII TREAZ LA VOLAN!" - editia a II-a.
- Piata asigurarilor a crescut cu 3,5%, la 9,7 miliarde lei (2,12 miliarde euro). Brokerii au intermediat 63,41% din volumul total.

2018

- A 21-a editie a FIAR (17 - 21 mai) aduce o noua schimbare de locatie, in Bucuresti, fiind prezenti peste 400 de profesionisti din asigurari, reasigurari si domeniul financiar, reprezentand peste 170 companii si asociatii internationale.
- In prima parte a anului, XPRIMM a organizat evenimente dedicate pietei asigurarilor, desfasurate in Baku, Praga, Viena, Skopje, si, bineinteles Bucuresti.
- Noul Regulament General pentru Protectia Datelor - GDPR a intrat in vigoare pe 25 mai 2018 in toate statele Uniunii Europene, inclusiv in Romania.
- Piata se pregateste pentru aplicarea IDD - Directiva europeana privind distributia de asigurari.
- APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor a lansat la inceputul lunii mai din 2018 campania de educatie financiara - "Traieste Viitorul!" sustinuta de Metropolitan Life.
- XPRIMM sarbatoreste 20 de ani de activitate pe 10 iulie.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
20 de ani de XPRIMM!