Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În perioada ianuarie – septembrie 2023, aproximativ 91% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare. Vezi clasamentele, conform calculelor Publicatiilor XPRIMM!
Asiguratorii au cumulat în primele noua luni ale anului 2023 prime brute subscrise (PBS) în valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei, volum în crestere cu circa 9% fata de cel înregistrat în perioada similara din anul anterior:
- primele brute subscrise aferente asigurarilor generale (AG) au fost în valoare de circa 10,9 miliarde lei, în crestere cu 8,5% fata de aceeasi perioada din anul precedent;
- primele brute subscrise aferente asigurarilor de viata (AV) au fost în suma de aproximativ 2,2 miliarde lei, în crestere cu 9,4% comparativ cu perioada ianuarie – septembrie 2022.
In valoarea totala sunt incluse si primele brute subscrise de societatea EUROINS Romania in trimestrul I 2023, pana la retragerea autorizatiei de functionare de catre ASF.
Conform ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, la finalul lunii septembrie 2023, 25 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, activau pe piata asigurarilor. În cursul lunii august 2023, Signal Iduna Asigurari de Viata, fosta Ergo Asigurari de Viata, a primit aprobarea pentru a-si transfera portofoliul catre Signal Iduna Asigurare Reasigurare. În luna septembrie 2023, Eazy Asigurari a primit autorizatia de functionare pentru a derula activitate pe piata asigurarilor generale, inclusiv pe segmentul RCA.
Asadar, dintre cele 25 de societati autorizate sa desfasoare activitate la finalul lunii septembrie 2023, 13 societati sunt autorizate sa practice numai activitate de asigurari generale („AG”), 6 au practicat numai activitate de asigurari de viata („AV”) si 6 au practicat activitate compozita.
Clasamentul jucatorilor
Liderul pietei (asigurari generale si de viata) se mentine GROUPAMA Asigurari, detinand in acest an o cota de piata de 21,9% si prime brute subscrise in valoare de circa 2,9 miliarde de lei, cu circa 33% mai mult fata de primele 9 luni din 2022, potrivit calculelor facute de XPRIMM Publications in baza datelor transmise de ASF.
Locul doi este ocupat in continuare de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o pondere de 19,2% si afaceri de peste 2,5 miliarde de lei. Podiumul este completat de OMNIASIG VIG, care a urcat un loc in clasament in urma falimentului EUROINS, cu o cota de piata de 12,81% si subscrieri de aproape 1,7 miliarde de lei.
Pe locul 4 a urcat o pozitie ASIROM (8,23% / peste 1 mld lei), urmat de GENERALI Romania (7,58% / 993 mil. lei / +2 locuri fata de primele 9 luni din 2022), NN Asigurari de Viata (5,71% / peste 748 mil. lei / s-a mentinut pe locul 6).
Topul este completat de EUROINS, companie aflata in procedura de faliment, fiind trecute in raport cifrele din T1, GRAWE Romania (4,98% / peste 652 mil. lei), BCR Asigurari de Viata VIG (3,05% / peste 400 mil. lei) si UNIQA Asigurari (2,39% / 313,8 mil. lei).
Pe segmentul asigurarilor generale clasamentul este format din Groupama Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, EUROINS, GRAWE Romania, UNIQA Asigurari, PAID si ALLIANZ-TIRIAC Unit
Pe segmentul asigurarilor de viata mariii jucatori sunt: NN Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, BRD Asigurari de Viata, SIGNAL IDUNA, UNIQA Asigurari de Viata, GENERALI Romania, ASIROM VIG, GROUPAMA si GRAWE.
O vulnerabilitate a pietei de asigurari din Romania ramane gradul ridicat de concentrare atat din perspectiva expunerii fata de principalele clase de asigurare, cat si din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piata detinute de un numar relativ mic de societati de asigurare.
CITITI PE ACEEASI TEMA:• Piata de brokeraj in asigurari a crescut cu 13% in primele 9 luni din 2023. Schimbari in top!
• Piata asigurarilor a crescut cu 9% in primele 9 luni din 2023. Vezi cifrele cheie!