1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Sustenabilitatea este in topul agendei de investitii in tehnologii emergente (studiu)

Deciziile companiilor de a investi in tehnologii emergente sunt din ce in ce mai mult determinate de obiectivele lor de sustenabilitate si ESG - arata cea de-a patra editie a studiului EY Reimagining Industry Futures. Dintre cele 1.325 de companii intervievate, 76% considera ca ESG este un criteriu de investitii principal sau important, iar investitiile in 5G sunt cele mai susceptibile de a implica ESG ca principal obiectiv (citat in 81% din cazuri). Un procent de 76% dintre respondenti considera ca tehnologiile emergente pot juca un rol esential in reducerea emisiilor lor de carbon.

Atunci cand vine vorba de selectarea unui furnizor pentru tehnologii emergente, 77% dintre respondenti spun ca vor acorda prioritate celor care inteleg impactul asupra mediului. Tot mai multe companii claseaza "capacitatile si acreditarile in materie de sustenabilitate" ca fiind principalul criteriu de alegere a furnizorilor, inaintea "preturilor competitive", aflate pe locul al doilea. Aceste atribute devanseaza "viteza de implementare si executie" si "capacitatile de solutionare end-to-end" care sunt in prezent pe primele doua locuri in procesul de selectie a furnizorilor.

"Studiul din acest an evidentiaza o schimbare marcanta a prioritatilor, indicand ca sustenabilitatea este pe cale sa devina factorul dominant care sta la baza alegerii furnizorilor de tehnologie. Pentru a tine pasul, directorii IT trebuie sa faca mai mult pentru a se asigura ca nivelul ridicat de asteptari se traduce in crearea de valoare pe termen lung, colaborand cu echipele de conducere pentru a face din sustenabilitate un principiu director care defineste relatiile cu furnizorii. In egala masura, furnizorii trebuie sa joace rolul lor, mergand mai departe pentru a reflecta sustenabilitatea in ofertele lor si facand mai mult pentru a aborda suficient de mult consideratiile ESG prin intermediul cazurilor de utilizare", a declarat Tom LOOZEN, EY Global Telecommunications Leader

Companiile respondente au spus ca tehnologiile emergente ofera o gama larga de contributii pozitive la eforturile lor de sustenabilitate. Reducerea consumului de energie (46%) se afla in topul listei, in timp ce imbunatatirea masurarii sustenabilitatii (39%) si a planificarii (39%) ocupa un loc important. Cu toate acestea, beneficiile percepute variaza in functie de sector: 54% dintre companiile din sectorul auto citeaza reducerea consumului de energie ca fiind un beneficiu principal, in timp ce procentul scade la 38% in randul respondentilor din domeniul sanatatii; iar reducerea deseurilor este favorizata de 50% dintre respondentii din sectorul productiei, in comparatie cu doar 35% dintre organizatiile guvernamentale.

Dincolo de imperativul sustenabilitatii, studiul mai arata ca nivelurile de investitii sunt in crestere pentru toate cele opt tehnologii emergente urmarite in cadrul studiului: robotica si automatizare, analiza si inteligenta artificiala (AI), edge computing, IoT, 5G, realitate augmentata sau virtuala, blockchain si calcul cuantic. 5G si edge computing inregistreaza cea mai mare crestere - ambele cu 4% fata de anul precedent. 5G are cel mai activ profil in ceea ce priveste investitiile viitoare, 57% dintre companiile respondente planuind sa investeasca in aceasta directie in urmatorii trei ani. La nivel regional, companiile din Americi conduc in prezent, 35% dintre acestea investind in 5G - in crestere cu 15% de la an la an. Nivelurile de investitii actuale si planificate in Europa si Asia raman stabile de la an la an, constatarile indicand ca respondentii din Asia ar putea amana investitiile.

In special, strategiile 5G si IoT ale companiilor sunt mai orientate spre crestere in acest an. 30% dintre respondenti citeaza "revizuirea modelelor de afaceri existente" ca fiind un factor important al cheltuielilor IoT, fata de 25% anul trecut. Iar cazurile de utilizare 5G-IoT, cum ar fi realitatea virtuala si augmentata (citate de 50% dintre respondenti), puncteaza acum inaintea aplicatiilor care ofera functii de continuitate a afacerii - in contrast cu anii anteriori, cand continuitatea si rezilienta erau prioritare.

"Pe masura ce companiile devin tot mai atente la oportunitatile pe care 5G si IoT le ofera in stimularea cresterii, furnizorii trebuie sa raspunda proactiv la evolutia cererilor de cazuri de utilizare. Un aspect esential pentru aceasta agenda este cartografierea eficienta a solutiilor in functie de nevoile de afaceri in schimbare, valorificand in acelasi timp 5G si IoT impreuna cu alte tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala si edge computing, pentru a maximiza impactul lor colectiv", a precizat Adrian BASCHNONGA, EY Global TMT Lead Analyst

Studiul EY Reimagining Industry Futures Study 2023 se bazeaza pe un sondaj online privind perceptiile despre 5G in randul a 1.325 de companii din intreaga lume, derulat in noiembrie 2022, fiind a patra editie a acestui sondaj anual. Chestionarul a cuprins intrebari cu variante multiple de raspuns si declaratii de acord, iar respondentii au fost selectati din mai multe verticale industriale si zone geografice. Doar respondentii care s-au considerat minim "moderat de bine informati" si mai mult despre initiativele IoT si 5G ale organizatiei lor figureaza in rezultatele studiului.