La solicitarea Vienna Insurance Group (VIG), Gallup International a examinat competenta in gestionarea riscurilor in noua tari din Europa Centrala si de Est (CEE). Studiul a relevat deficiente clare si erori larg raspandite cu privire la protectia financiara oferita de institutiile de stat si sociale.
Pentru studiul desfasurat in iunie si iulie 2023, au fost intervievate un total de 9.000 de persoane cu varsta de 18 ani si peste in pietele de baza selectate ale Vienna Insurance Group: Bulgaria, Croatia, Austria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Cehia si Ungaria. Accentul s-a pus pe perceptia asupra celor mai comune riscuri din viata de zi cu zi, probabilitatea aparitiei lor, efectele posibile si ma surile luate pentru a le aborda. Studiul de piata constituie baza pentru activitatile directionate ale VIG pentru a creste competenta in gestionarea riscurilor in regiunea CEE si, astfel, pentru a actiona in mod social durabil.
Cateva dintre principalele constatari ale studiului sunt:
- Aproximativ doua treimi din populatie constientizeaza putin sau deloc riscurile in domeniile sanatatii, muncii, locuintei, raspunderii si cibernetice.
- 7 din 10 respondenti nu cred ca aceste riscuri se vor produce, cu toate ca daunele potentiale sunt evaluate ca fiind ridicate.
- Doua treimi dintre respondenti presupun ca sectorul public va interveni in cazul aparitiei riscurilor privind sanatatea si dizabilitatea ocupationala , iar 60% presupun chiar daune la proprietatea rezidentiala .
"Oamenii se protejeaza doar de riscuri daca sunt constienti de subiecte precum preventia si protectia impotriva riscurilor. Ca parte a programului nostru de sustenabilitate VIG 25, am definit cresterea competentei in gestionarea riscurilor ca un punct cheie al obiectivelor noastre de sustenabilitate sociala . Impreuna cu companiile noastre, vrem sa contribuim la consolidarea acestei competente in anii urma tori," a declarat Hartwig LUGER, CEO, Vienna Insurance Group.
Bazat pe modelul de afaceri, programul de sustenabilitate VIG 25 adoptat la nivelul intregului grup defineste sase domenii de impact. Trei dintre acestea (investitii, asigurari si operatiuni de birou) se bazeaza pe prioritati de mediu, iar celelalte trei (angajati, clienti si societate) sunt dedicate problemelor sociale. Prin angajamentul sau de a creste competenta in gestionarea riscurilor, Grupul VIG abordeaza probleme sociale importante pentru care anterior exista putina cunoastere validata . Cu noul program de sustenabilitate, VIG a revizuit si strategia sa pe termen lung privind schimbarile climatice, in vigoare din mai 2019, inlocuind-o cu doua declaratii noi, "Investiti responsabil" si "Asigurati responsabil".
Necesitate semnificativa de imbuna ta tire a competentelor in gestionarea riscurilor
Studiul* s-a concentrat asupra urma toarelor puncte: riscul de a suferi o boala grava , pierderea locului de munca , riscuri legate de zona de locuit, raspunderea pentru accidentele auto-cauzate si frauda pe internet. Au fost adresate si intrebari privind costurile care ar putea fi asteptate in cazul in care riscul survine si masurile luate pentru gestionarea acestor riscuri sau limitarea daunelor rezultate.
"Competenta in gestionarea riscurilor este in general inteleasa ca abilitatea de a lua decizii informate si reflectate in tratarea riscurilor. Rezultatele arata o nevoie semnificativa de crestere a acestei competente in toate tarile examinate. Majoritatea nu au abordat inca serios principalele riscuri ale vietii moderne. Si aceasta in ciuda faptului ca se estimeaza ca daunele financiare potentiale sunt considerabile", spune Michael NITSCHE, Vicepresedinte al Gallup International, sumarizand constatarile cheie.
Prudenta predomina
Conform studiului Gallup, preventia este masura cel mai frecvent luata pentru acoperirea riscurilor potentiale, fidela devizei: "Voi fi atent, astfel incat sa nu mi se intample mie." O treime dintre cei chestionati au declarat ca au asigurare pentru riscuri de sanatate, dizabilitate profesionala si pentru riscuri de raspundere personala. In sectorul rezidential, in medie, 45% din populatie au asigurare. Intre 20 si 30% si-au constituit propriile rezerve pentru acoperirea acestor riscuri si presupun evident ca acest lucru este suficient. Unul din cinci oameni nu a intreprins nicio actiune, ceea ce se datoreaza , printre altele, costurilor asociate sau neglijarii.
Apelul ca tre stat
Este remarcabil faptul ca majoritatea celor chestionati presupun ca daunele sunt acoperite cel putin partial de catre stat sau societate. Doua treimi dintre cei chestionati presupun ca sectorul public va interveni atunci cand apar riscuri de sanatate si dizabilitate profesionala ; in ceea ce priveste daunele la proprietatea rezidentiala, aproape 60% au aceasta opinie. Aproximativ 40% cred ca acest lucru se aplica chiar si daunelor din frauda pe internet, iar aproape jumatate cred ca raspunderea personala este, de asemenea, asumata de catre stat. Pe masura ce suma asteptata a daunelor creste, creste si asteptarea ca statul sau societatea vor acoperi costurile: in jur de 90% ar dori ca costurile din riscuri de sanatate si pierderea locului de munca sa fie acoperite, iar 80% ar dori ca daunele la locuinta sa fie acoperite de catre public. Semnificativ mai mult de jumatate cred ca acest lucru ar trebui sa se aplice si la costurile fraudei pe internet si ale raspunderii personale.
Nevoie crescuta de consiliere
O proportie semnificativa dintre cei chestionati pare sa constientizeze propria lor lipsa de cunostinte in ceea ce priveste subiectul riscului. Mai mult de jumatate dintre persoane ar dori mai multe informatii si sfaturi de la autoritatile competente. Aproximativ aceeasi proportie ar fi in general dispusa sa faca o contributie financiara pentru a se proteja impotriva daunelor. "Vedem ca responsabilitatea noastra sa indeplinim aceasta dorinta de informare si sfaturi, indiferent de interesul de vanzare, si sa desfasuram activitati educationale", spune Hartwig LUGER.
Patru tipologii de risc
In studiu, s-a dezvoltat o tipologie a comportamentului la riscuri bazata pe caracteristici socio-demografice si psihologice, care distinge intre patru tipuri de risc: cei care suprima, cei nesiguri, cei rationali si cei foarte anxiosi.
- Cea mai mare proportie, de 33%, este reprezentata de cei care suprima, care cred ca au intotdeauna totul sub control. Ei suprima emotiile stresante si evita consecvent situatiile stresante. In principiu, au o intelegere a finantelor, dar datorita structurii lor de personalitate, sunt dificili sau imposibil de abordat la acest nivel.
- 28% pot fi atribuiti celor nesiguri. Se gandesc adesea obsesiv la emotiile neplacute si incearca sa-si controle riscurile. Prin urmare, cei nesiguri au o constientizare foarte mare a riscului, dar le lipsesc abilitatile pentru a-l gestiona financiar. Strategiile lor de gestionare a riscurilor sunt, prin urmare, eficiente doar in anumite domenii.
- 7% Rationali: Sunt calmi si au incredere ca isi pot controla viata si cauta activ solutii la probleme. Chiar daca au o constientizare slaba a riscului si sunt mai dispusi sa riste, strategiile lor de gestionare sunt destul de eficiente, si asta si datorita cunostintelor solide in domeniul financiar.
- Cei foarte anxiosi au cea mai mica proportie, de 12%. Tind sa reactioneze exagerat, adesea impulsiv, si desi au o constientizare a riscului mai mare decat media, strategiile lor de gestionare nu sunt foarte eficiente.
In orice caz, aceste diferente in tipologiile de risc trebuie luate in considerare in activitatile pentru cresterea competentelor de gestionare a riscurilor. In concluzie, se poate spune ca 7 din 10 respondenti nu sunt capabili sa gestioneze riscurile in mod sensibil datorita acestei lipse de competente si bariere psihologice.
Lipsa de cunostinte in domeniul riscului coreleaza cu lipsa de cunostinte financiare
Rezultatele privind lipsa de constientizare a riscului trag si paralele cu subiectul intens discutat in prezent al lipsei de cunostinte financiare: Potrivit studiului, 80% dintre persoanele cu varste intre 18 si 29 de ani si 70% dintre cele peste 30 de ani au doar cunostinte financiare reduse sau medii. Studiul demonstreaza , de asemenea, nevoia de educatie si informare in acest domeniu.
"Vedem o sarcina importanta pentru sistemul educational in ambele domenii. Nici cunostintele financiare, nici abilitatile de gestionare a riscurilor nu sunt predate in scoli. Ar fi important ca institutiile educationale si partenerii de servicii financiare sa -si adune competentele respective si sa devina active impreuna . Ca Grup VIG, cu siguranta vom initia masuri pentru a creste literatia in domeniul riscului in randul populatiei - un focus cheie al sustenabilitatii sociale pentru noi", spune Hartwig Luger.
*Pentru a ne asigura ca toate grupurile de populatie relevante sunt incluse in esantionul reprezentativ, s-a ales o abordare mixta pentru sondaj, in care interviurile online au fost combinate cu interviurile telefonice.