1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Status faliment CITY Insurance: ...

Status faliment CITY Insurance: Principalele cauze, peste 1.600 de creditori si expunere de peste 8 mld. lei

CITR a finalizat prima etapa din gestionarea falimentului CITY Insurance. In cele aproximativ 2 luni de la numirea sa drept lichidator judiciar in dosarul CITY Insurance, peste 100 experti CITR au studiat peste 500.000 de documente si au realizat atat tabelul creditorilor, inventarierea activelor, cat si analiza preliminara privind cauzele si imprejurarile care au generat falimentul CITY Insurance. Peste 1.600 de creditori s-au inscris la masa credala cu o expunere de peste 8 miliarde de lei.

De asemenea, de la deschiderea procedurii, echipa CITR gestioneaza direct cele peste 14.000 de litigii in fata instantelor nationale si internationale.

In aceeasi etapa, CITR a demarat analiza necesara pentru a stabili principalele cauze ale falimentului CITY Insurance. Concluziile preliminare indica atat un dezechilibru financiar profund, cat si faptul ca cresterea accelerata a cotei de piata printr-o politica de vanzari agresiva au condus la o degradare rapida a situatiei companiei. De asemenea, valoarea ridicata a comisioanelor platite brokerilor, precum si cedarea in reasigurare a unui procent cuprins intre 80% - 99,5%, se numara printre cauzele care reies din analiza preliminara realizata de CITR a activitatii CITY Insurance in perioada 2017 - 30 iunie 2021.

Verificarea de catre CITR a investitiilor realizate de CITY Insurance in perioada mentionata a evidentiat faptul ca au fost facute investitii si tranzactii cu active corporale ale caror valori s-au depreciat in urma reevaluarii expertilor, generand pierderi importante de disponibilitati.

Au fost identificate imprumuturi acordate societatilor afiliate cu sanse reduse de recuperare, precum si dobanzi aferente unor imprumuturi care s-au dovedit a fi fara substanta economica. De asemenea, compania a mai platit unor intermediari comisioane considerabile, CITR constatand ca a fost vorba cel mai probabil despre imprumuturi fara substanta economica.

In prezent, peste 1600 de creditori cer plata unor datorii de peste 8,4 miliarde de lei de la CITY Insurance.

"Rolul nostru in aceasta etapa a falimentului este sa asiguram buna desfasurare a tuturor demersurilor legale obligatorii intr-un termen cat mai scurt si cu o transparenta cat mai mare. In acelasi timp, continuam acest efort de a intelege ce s-a petrecut si de a identifica sursele pentru recuperarea creantelor. Vom avea o prima adunare a creditorilor vineri, 6 mai 2022, cand le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent si complex, la finalul caruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din Romania, al unei companii cu o cota de piata de 43%. Impactul asupra economiei romanesti este semnificativ, iar gestionarea corecta a acestei etape este esentiala", a spus Paul Dieter CIRLANARU (foto), CEO, CITR.

Urmatorii pasi in procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, intalnire care va avea loc pe 6 mai 2022 si in cursul careia CITR le va prezenta analiza preliminara privind cauzele si imprejurarile care au generat falimentul CITY Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creantelor; valorificarea activelor.

Saptamana viitoare urmeaza sa fie desemnat atat un evaluator, cat si un auditor, pentru evaluarea proprietatile detinute si a nivelului pierderilor.

11 mai 2022

  • Politele de asigurare emise de CITY Insurance inceteaza de drept la data de 11 mai aceasta fiind ultima zi de valabilitate. Pana la aceasta data, toti asiguratii CITY Insurance sunt obligati sa incheie polite noi de asigurare;
  • FGA va continua sa instrumenteze cereri de deschidere dosar primite de la asiguratii CITY Insurance pentru evenimente produse pana la data de 11 Mai 2022 inclusiv;
  • Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de CITY Insurance, pentru perioada in care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a incetarii contractelor de asigurare, va fi necesara formularea unei cereri de plata;
  • Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului CITY Insurance, inca pot depune declaratie de creanta conform legii;
  • Persoanele care vor obtine o sentinta impotriva CITY Insurance, pot depune declaratia in 10 zile de la obtinere aacesteia.

CITR are deja experienta in domeniul asigurarilor, cu urmatoarele companii:

CARPATICA ASIG s-a confruntat cu un deficit de capital de 707 milioane de lei la finele lunii iulie 2016, cand ASF a retras licenta de functionare a companiei si ulterior a formulat cererea de deschidere a procedurii de faliment. De la data deschiderii procedurii, in februarie 2017, numarul creditorilor a ajuns la peste 600, iar CITR a facut distribuiri de aproximativ 130 milioane lei. Proiectul Carpatica Asig a insemnat gestionarea a peste 10.000 de litigii.

Proiectul CERTASIG - Societate de Asigurare si Reasigurare S.A. este in gestionarea CITR din iunie 2020. Conform tabelului preliminar de creante, numarul de creditori este in acest moment de peste 160. Procedura de valorificare a activelor companiei este in derulare in acest moment, recuperarile de creante aflate in curs fiind de aproximativ 10 milioane lei.

 

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Politele emise de CITY Insurance nu vor mai fi valabile dupa 11 mai! Aproape 500.000 de soferi trebuie sa incheie alte asigurari RCA
Ce vor face asiguratii CITY Insurance dupa data de 11 mai, cand toate politele expira. Demersuri de urmat la FGA!