La finalul unui an marcat de temperaturi record, inundatii severe si incendii de vegetatie, evenimentele meteorologice extreme au intrat in top cinci riscuri pentru G20, arata Executive Opinion Survey, realizat de Forumul Economic Mondial. Totusi, amenintarile economice continua sa domine lista principalelor surse de ingrijorare.
Desi exista semne de imbunatatire a conditiilor economice globale, liderii de afaceri din majoritatea tarilor G20 (cu exceptia Chinei, Frantei, Indiei, Regatului Arabiei Saudite si Rusiei) raman profund ingrijorati de amenintarile iminente ale recesiunii, lipsei fortei de munca si inflatiei crescute. Aceste concluzii provin din Executive Opinion Survey, publicat astazi de Forumul Economic Mondial in colaborare cu partenerii sai strategici - Zurich Insurance Group, lider global in asigurari multi-linie, si Marsh McLennan, lider in servicii profesionale in domeniile riscurilor, strategiei si resurselor umane.
Sondajul anual releva principalele cinci riscuri pe termen scurt identificate de peste 11.000 de lideri de afaceri din 121 de tari. Principalele trei riscuri citate de liderii de afaceri G20 pentru urmatorii doi ani raman: recesiunea economica, lipsa fortei de munca si/sau a talentelor si inflatia. Urmatoarele locuri sunt ocupate de saracie si inegalitate, pe pozitia a patra.
Evenimentele meteorologice extreme au fost incluse in top cinci riscuri identificate de tarile G20, ocupand pozitia a cincea. Aceasta reflecta un an in care multe tari din G20 - inclusiv Brazilia, Germania, Indonezia si Statele Unite - s-au confruntat cu inundatii severe, precipitatii peste medie, incendii de vegetatie, valuri de caldura extreme sau activitate crescuta a uraganelor.
"Pe masura ce companiile navigheaza printr-un peisaj de riscuri tot mai complex, este esential sa isi extinda atentia dincolo de riscurile economice. Anul 2024 este pe cale sa devina cel mai cald an inregistrat, iar impactul tot mai mare al schimbarilor climatice nu poate fi ignorat. Avansul rapid al tehnologiilor emergente va ajuta la depasirea provocarilor in crestere, dar acestea prezinta si noi amenintari. Identificand si atenuand proactiv aceste riscuri diverse, companiile pot construi rezilienta si pot prospera in fata incertitudinii. Abordarea acestor probleme in mod direct nu doar ca va proteja operatiunile, ci va pozitiona companiile pentru un succes sustenabil in viitor", a declarat Peter Giger, Director de Risc al Zurich Insurance Group.
Concluziile sondajului din acest an indica, de asemenea, ingrijorari tot mai mari cu privire la riscurile tehnologice, inclusiv rezultatele adverse ale inteligentei artificiale, cum ar fi dezinformarea si raspandirea informatiilor false. Aceste riscuri au aparut de sase ori in clasamentele celor mai mari cinci riscuri la nivel de tara in acest an, fata de doar trei mentiuni in 2023. In Indonezia, acest risc a fost clasat pe primul loc pentru mediul de afaceri, pe locul trei in Statele Unite si pe locul patru in Regatul Unit.
"Desi asistam la unele tendinte pozitive in economia globala, concluziile Sondajului de Opinie Executiv din acest an evidentiaza un nivel semnificativ de anxietate in randul liderilor de afaceri din tarile G20. Amenintarile persistente ale recesiunilor, lipsei fortei de munca, protectionismului crescut si inflatiei ridicate se afla in prim-planul preocuparilor directorilor executivi pe masura ce ne indreptam catre 2025. In plus, aparitia evenimentelor meteorologice extreme si a riscurilor tehnologice, inclusiv implicatiile inteligentei artificiale si ale dezinformarii, complica si mai mult peisajul. Pentru a naviga cu succes prin aceste provocari, companiile trebuie sa ramana vigilente si adaptabile," a declarat Carolina Klint, Director Comercial pentru Europa, Marsh McLennan.
Puteti vedea Sondajul de opinie executiv G20 aici.
Sondajul de opinie executiv este realizat de Centrul pentru Noua Economie si Societate al Forumului Economic Mondial. Zurich Insurance Group si Marsh McLennan sunt parteneri strategici ai Forumului Economic Mondial.