1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Socul energetic din Europa nu inseamna dezindustrializare

In 2022 cresterile facturilor la utilitati au fost limitate, datorita interventiilor guvernamentale si a transmiterii indelungate a preturilor en-gross la energie catre contractele cu amanuntul care, in cea mai mare parte, nu sunt complet indexate. Spre deosebire de un soc petrolier, un soc al gazelor si al electricitatii nu se transmite rapid in economia reala, deoarece facturile de utilitati ale gospodariilor si ale intreprinderilor se bazeaza, in cea mai mare parte, pe contracte cu pret fix si/sau controlate de guvern. Mai mult, preturile la gaze au avut o tendinta de scadere in ultimele saptamani datorita unei ierni neobisnuit de blande. Cu toate acestea, analistii Allianz Trade se astepta ca preturile sa creasca inainte de iarna viitoare, deoarece Europa se confrunta cu o concurenta tot mai mare pentru aprovizionarea cu energie din partea Chinei.

Companiile europene se confrunta acum cu o crestere a facturilor la utilitati, in functie de gradul de interventie fiscala, pentru a limita accelerarea preturilor la energie. Cea mai mare parte a contractelor de energie electrica vor fi fost reinnoite in 2023, iar preturile la energia electrica din 2023 vor fi stabilite la nivelul contractelor indexate din 2022. Cu toate acestea, interventiile guvernamentale pot fi substantiale, contribuind la reducerea considerabila a facturilor la energie prin subventii, reduceri de taxe sau preturi plafonate, chiar si in cazul contractelor indexate. Este de asteptat ca facturile companiilor la utilitatile de gaze naturale sa creasca cu peste +100% in 2023, comparativ cu 2021, in Italia si Spania, de exemplu, fata de aproximativ +60-70% in Germania, Franta si Regatul Unit, in timp ce facturile la electricitate se asteapta sa creasca cu aproximativ +35% in Germania, dar cu +80% in Italia si Spania.

Insa, pe masura ce mai multe contracte vor fi reinnoite, analistii se asteapta la o accelerare a preturilor la utilitati, sub 40% in Germania, comparativ cu 2021, fata de 90% in Italia si Spania. Totusi, acest lucru nu va schimba nimic in ceea ce priveste competitivitatea preturilor din industria europeana in raport cu cea din SUA. Consumul de energie reprezinta in general aproximativ 1-1.5% din productie in sectorul productiei. Desi competitivitatea preturilor este mult mai sensibila la modificarile costurilor cu forta de munca si la cursul de schimb, decalajul de pret la energie intre SUA si Europa ar duce la pierderi, in general modeste, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si productia din industria prelucratoare, chiar daca Spania pare mai slaba. Cu toate acestea, exista semne ca Europa a inceput sa piarda cote de piata comparativ cu alte tari.

Analiza pierderii de competitivitate a exporturilor europene nu ar fi in principiu o veste buna nici pentru Romania Chiar daca pretul gazului nu va ramane la minimul inregistrat in ultimul timp, este de asteptat ca ponderea acestuia in costul de productie sa nu mai fie la fel de impovaratoare ca in anul trecut.

"Daca in materie de impact al costurilor energetice am putea vorbi de o magnitudine mai redusa prin comparatie cu 2022, factorii non-energetici vor prevala. Binomul costuri salariale - curs de schimb valutar are toate sansele sa isi sporeasca intensitatea in 2023 si prin cea de a doua componenta. Cursul de schimb EUR/RON a fost remarcabil de stabil, ceea ce nu surprinde daca luam in considerare rezervele valutare in crestere si politica monetara prudenta de a nu alimenta inflatia si prin deprecierea monedei nationale.", declara Mihai CHIPIRLIU, CFA Risk Director, Allianz Trade

Totusi, cresterea deficitului de cont current la peste 9% din PIB la finalul lunii ianuarie semnaleaza o potentiala schimbare de directie. Necesitatea reglarii acestui deficit pe fondul unei incetiniri graduale a inflatiei in ultimele luni ar putea aduce, cel putin la o usoara depreciere a monedei nationale de 1-2 puncte procentuale, mai ales in a doua parte a anului.

Printre sectoarele care ar putea avea de castigat dintr-o asemenea turnura s-ar numara cele ce alimenteaza exporturile - precum productia auto si de componente, productia de mobilier sau agricultura (cu conditia monetizarii stocurilor pentru cel din urma).

Diferenta de pret a energiei dintre Statele Unite si Europa a crescut substantial, in mod particular in sectorul industrial. Fiind un mare producator de gaz, SUA este mult mai bine protejata decat Europa impotriva cresterii preturilor la energie. De la razboiul dintre Ucraina si Rusia, pretul european de referinta al gazelor naturale cu ridicata s-a dublat in raport cu echivalentul sau din SUA.

Ce inseamna criza energetica din Europa pentru profitabilitatea corporatiilor?

Conform analizei realizate de analistii Allianz Trade, daca scenariul privind un decalaj energetic de 2 puncte procentuale (estimat pentru 2022 si 2023) ramane persistent in viitorul previzibil, acesta ar implica o pierdere de -1,3 puncte procentuale de profitabilitate pentru marile corporatii europene. Astfel, din punct de vedere sectorial, firmele industriale ar putea pierde pana la -1,7pp, iar din punct de vedere national, intreprinderile franceze vor inregistra o rentabilitate a activelor (ROA) diminuata cu -1pp. Rentabilitatea intreprinderilor din Regatul Unit ar fi afectata cu -2,4pp, in timp ce rentabilitatea intreprinderilor olandeze ar scadea cu -3,4pp. Estimarile nu indica niciun impact semnificativ asupra rentabilitatii marilor intreprinderi germane si italiene. Acest lucru datorandu-se, probabil, intensitatii energetice relativ scazute a firmelor mari.

Intrucat in Europa exista presiuni salariale din ce in ce mai mari, analistii au analizat impactul costurilor fortei de munca asupra rentabilitatii, determinand o crestere de +1% a salariilor si o scadere a rentabilitatii capitalului de aproximativ 30 de puncte de baza pentru societatile europene.