Daniela GHETU, Director Editorial al Publicatiilor XPRIMM - Asigurari & Pensii, a fost invitata joi, 13 martie, a.c., la emisiunea Zodia Asigurarilor, difuzata de Actual-Canal 33 Romania HD, si a vorbit despre sistemul actual de pensii private din Romania, dar si despre cel de stat. Cum putem contribui eficient la Pilonul I, Pilonul II, Pilonul III sau Pilonul IV? Ce rol au tinerii in evolutia acestora?
Daniela GHETU a vorbit despre cele mentionate, pornind de la urmatoarea situatie: Statisticile arata ca la nivel national aproape 5 milioane de cetateni primesc pensie din sistemul public. Acestora li se adauga si un numar, pentru moment mic, de persoane care beneficiaza si de un venit si partea Pilonului II si III de pensii private.
Pe masura ce romanii care au aderat la fondurile de pensii private inca din primii ani de functionare ai sistemului vor atinge varsta pensionarii, vor fi din ce in mai multi cetateni care vor primi venituri la pensie din 2 sau chiar 3 surse.
In prezent, peste 8 milioane de romani participa la fondurile de pensii obligatorii administrate privat din Pilonul II, detinand active in valoare de 143,3 miliarde de lei. La Pilonul III de pensii private facultative contribuie peste 800.000 de romani, un numar in crestere accelerata in ultimii doi ani.
Dincolo de cifrele enumerate, Daniela GHETU a vorbit despre functionarea sistemului public de pensii din tara, dar si la nivel extern. Ea subliniat ca se observa cum populatia imbatraneste si ca ”raportul dintre oamenii tineri activi care lucreaza si contribuie in sistem si al celor care beneficiaza este foarte defavorabil”.
”Sistemul de pensii care nu imbraca exact aceeasi structura ca in Romania peste tot in lume, dar care exista aproape peste tot in lume, intr-o forma sau alta, este o formula si o solutie nascuta tocmai din deficientele pensiilor publice sau necesitatea lui deriva din aceste deficiente. De ce? Pentru ca sistemul pensiilor publice care este unul de tip contributiv si redistributiv, colectam de la cei care lucreaza si impartim catre cei care au incetat sa mai lucreze.
Totul a functionat foarte bine dupa inventarea lui cata vreme numarul celor care lucrau era sensibil mai mare decat numarul celor care beneficiau de pensie. Atat doar ca peste tot in lume si in Europa in mod particular populatia imbatraneste, ceea ce inseamna ca raportul dintre oamenii tineri activi care lucreaza si contribuie in sistem si al celor care beneficiaza este foarte defavorabil. Deci nu mai reusesti sa colectezi suficient incat sa poti imparti niste sume rezonabile si decente catre cei care le au de primit.
Spre deosebire de pensiile private, acest sistem nu investeste banii, deci el nu produce randamente, depinde strict de balanta dintre cat intra de la oamenii activi, cat trebuie sa iasa catre cei care sunt retrasi din activitate”, a detaliat invitata emisiunii Zodia Asigurarilor, moderata de Laurentiu-Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA-Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor.
Care este situatia Pilonului IV de pensii, adica pensiile ocupaționale, constituite la initativa angajatorului?
”Sistemele de pensii private sunt extrem de variate ca structura pentru ca ele sau mai ales in economiile mature din Vest s-au dezvoltat in mod spontan de-a lungul istoriei. Fiecare tara a adoptat modelul care i s-a parut cel mai convenabil. In general in tarile din Vest exista o categorie de pensii care in centrul si estul Europei functioneaza mai putin sau deloc, si anume aceea a pensiilor ocupationale. Sunt drepturi de pensii acordate din partea angajatorilor ca beneficiu salarial. Probabil ca ele se vor extinde si in aceasta zona”, a mai precizat Daniela GHETU.
Printre altele, este foarte important de stiut ca sistemul de pensii din Romania, dar si din alte tari, se interconecteaza cu piata muncii. Generatia actuala de tineri are un rol esential in acest proces.
”Realitatile din sistemul de pensii sunt foarte strict interconectate cu cele din piata muncii. Asta e clar. Daca te gandesti ca sunt tari unde exista un somaj foarte mare in randul tinerilor ... Ar contribui, dar n-au din ce”, a mai declarat Daniela GHETU.
Tot tinerii trebuie sa constientizeze necesitatea de a contribui la Pilonul II si Pilonul III de pensii, a mai subliniat Daniela GHETU. Care este motivul?
”Ceea ce vreau sa subliniez intr-un mod cu totul si cu totul special este ca aceste doua segmente ale sistemului de pensii, Pilonul II si Pilonul III sunt extraordinar de importante in special pentru tineri. De ce? Pentru ca daca incepi sa contribui de la inceputul carierei si continui sa o faci in mod constant pana cand esti la pensie, nu trebuie sa contribui cu niste sume fantastice care sa-ti greveze bugetul familiei. Poti sa te multumesti cu o cotributie relativ modesta, pentru ca ai la dispozitie un interval de timp foarte lung in care aceasta contributie sa produca plusuri prin investire si in final sa se ajunga la o suma importanta. De ce perioada in care contribuie e mai scurta, de aceea ar trebui sa pui mai multi bani ca sa ajungi la un rezultat cat de cat relevant in final”, a mai spus Directorul Editorial al Publicatiilor XPRIMM - Asigurari & Pensii.
In cadrul emisiunii, Daniela GHETU a facut referire si la deficitul de pensii, sustenabilitatea sistemului de pensii publice si la efectele majorarii varstei de pensionare. Pentru a afla informatii despre acestea, si nu numai, urmariti integral editia de joi, 13 martie, a.c a emisiunii Zodia Asigurarilor, difuzata de Actual-Canal 33 Romania HD si moderata de Laurentiu-Sergiu COSTACHE, Presedinte ApPA-Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor.
********************
“Zodia Asigurarilor” este o emisiune pentru toti cei interesati sa se protejeze de riscurile vietii de zi cu zi, care poate fi urmarita in premiera pe postul Actual - Canal 33 TV si pe YouTube in fiecare joi, de la 17.05.
Pagina “Zodia Asigurarilor” mai poate fi gasita si pe Facebook, iar pentru a (re)vedea toate emisiunile, dezbaterile si interviurile realizate, va invitam sa va abonati la canalul XPRIMM de pe YouTube!