1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
SONDAJ: 1 femeie sofer din 4 ...

SONDAJ: 1 femeie sofer din 4 considera ca atitudinile discriminatorii impotriva femeilor la volan s-au ameliorat in ultimii 10 ani

Femeile sofer petrec mai putin timp la volan decat alti membri ai familiei care au carnet de conducere, iar 1 din 4 femei considera ca atitudinile discriminatorii impotriva femeilor la volan s-au ameliorat in ultimii 10 ani, releva un sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de siguranta rutiera "Cu stil, in trafic", parte a proiectului FII TREAZ LA VOLAN!, realizat cu prilejul Zilei Internationale a Femeilor.

La sondaj au participat aproape 3.000 de respondenti, dintre care peste 2.700 de soferi. Dintre acestia, 32% sunt femei, iar 68% barbati.

Femeile conduc mai rar, comparativ cu barbatii

Desi numarul femeilor cu permis de conducere este in crestere, numarul acestora este inca mai mic comparativ cu cel al barbatilor, iar in multe cazuri femeile aflate in spatele volanului sunt primele care au facut acest pas din randul familiilor lor. 4 din 10 (37%) respondente care au participat la sondaj au declarat ca sunt primele femei din familia lor apropiata care au carnet de conducere, iar in cazul a 39% dintre participante, una sau mai multe rude de gradul 1 (mama/ sora/ fiica) au avut/ luat carnet de conducere inaintea lor.

In ceea ce priveste situatia in randul membrilor familiei alaturi de care acestea locuiesc in prezent, 43% dintre soferite au declarat ca mai multi membri ai familiei au carnet de conducere, iar 34% au precizat ca doar un alt membru al familiei, de gen masculin, are carnet de conducere. 19% dintre femeile sofer au declarat ca sunt singura persoana care are permis de conducere din randul membrilor familiei alaturi de care locuiesc.

Situatia este similara in cazul barbatilor care au participat la sondaj. 42% dintre ei au declarat ca mai multi membri ai familiei alaturi de care locuiesc au carnet de conducere, iar in cazul a 19% din ei, un alt membru al familiei, de gen feminin, are carnet de conducere. 22% dintre barbatii soferi care au participat la sondaj au declarat ca sunt singura persoana care are permis de conducere dintre membrii familiei alaturi de care locuieste.

Fata de ceilalti membri ai familiei care au permis de conducere, jumatate dintre soferite estimeaza ca, in total, conduc mai putin: 31% conduc ceva mai putin, iar 19% conduc mult mai putin. 25% conduc la fel de mult ca alti membri ai familiei, iar restul de 25% apreciaza ca, in total, conduc mai mult decat ceilalti membri ai familiei care au carnet: 15%, cu mult mai mult, iar 11%, ceva mai mult.

Diferentele intre genuri devin si mai vizibile atunci cand vine vorba de condusul la drum lung. Daca doar 25% dintre soferite au declarat ca ele sunt cele care conduc la drum lung, in cazul barbatilor, 71% au declarat ca ei se urca de obicei la volan in aceasta situatie. 42% dintre femeile sofer declara ca la drum lung conduce altcineva din familie, de gen masculin, iar 29% impart timpul la volan cu unul sau mai multi membri ai familiei. Prin comparatie, doar 17% dintre barbati impart timpul la volan cu unul sau mai multi membri ai familiei cand vine vorba de un drum lung.

In ceea ce priveste condusul in localitate, 63% dintre soferite au declarat ca, de obicei, conduc ele, insa procentul lor este mai mic decat al barbatilor - in cazul soferilor, 83% au declarat ca de obicei conduc ei in localitate. De asemenea, 17% dintre soferite au declarat ca, de obicei, in localitate conduce un alt membru al famiiei, de gen masculin, iar aproape 20% impart timpul de condus cu unul sau mai multi membri ai familiei. In cazul barbatilor, 14% impart timpul de condus din oras cu unul sau mai multi membri ai familiei.

Doar 3 din 10 barbati considera ca genul nu influenteaza abilitatile de sofat, comparativ cu 6 din 10 femei

58% dintre soferite considera ca genul nu influenteaza abilitatile de sofat, atunci cand sunt comparati conducatori auto cu acelasi nivel de experienta de condus, in timp ce 23% dintre ele considera ca genul influenteaza aceste abilitati intr-o oarecare masura, iar 12%, intr-o mica masura. Prin comparatie, doar 33% dintre soferii de gen masculin considera ca genul nu influenteaza abilitatile de sofat, in timp ce 34% dintre ei considera ca abilitatile de condus sunt influentate de gen intr-o oarecare masura, iar 16% - intr-o mare masura.

Atunci cand vine vorba de agresivitatea la volan, ambele genuri sunt de acord ca... barbatii sunt soferi mai agresivi decat femeile. Astfel, la intrebarea "In opinia ta, in ce masura genul soferului (feminin/ masculin) are impact asupra agresivitatii la volan (comparand soferi cu acelasi nivel de experienta de condus)?", 52% dintre femei si, in paralel, 58% dintre barbati au declarat ca barbatii sunt soferi mai agresivi decat femeile intr-o mare masura. Doar 29% dintre femei si 23% dintre barbati sunt de parere ca nu exista diferente de gen in ceea ce priveste agresivitatea.

La intrebarea "In opinia ta, in ce masura genul soferului (feminin/ masculin) are impact asupra nerespectarii regulilor de circulatie (comparand soferi cu acelasi nivel de experienta de condus)?", 50% dintre femei si 48% dintre barbati sunt de parere ca nu exista diferente de gen in ceea ce priveste acest aspect, iar 46% dintre femei, respectiv 41% dintre barbati considera ca barbatii tind intr-o mai mare masura sa nu respecte regulile de circulatie.

3 din 10 femei si 2 din 10 barbati vad sau aud zilnic mesaje care indica inabilitatea de sofat a femeilor

Intrebati cat de des vad sau aud mesaje care prezinta inabilitatea de sofat a femeilor (ex. de tipul "femeile nu sunt soferi buni"/ "femeile nu stiu sa parcheze"): 32% dintre femei, respectiv 20% dintre barbati au declarat ca zilnic, 43% dintre femei si 50% dintre barbati - de cateva ori pe luna, iar 20% dintre femei, respectiv 23% dintre barbati - de cateva ori pe an.

63% dintre soferite considera ca astfel de mesaje sunt promovate cu preponderenta de barbati, iar 36% considera ca sunt promovate sau transmise la fel si de barbati, si de femei. Prin comparatie, 50% dintre soferii de gen masculin considera ca acestea sunt promovate si transmise la fel si de barbati, si de femei in egala masura, iar 49% considera ca sunt promovate sau transmise cu preponderenta de barbati.

Intrebate daca apreciaza ca exista, in momentul de fata, o reducere sau ameliorare a atitudinilor de discriminare a femeilor soferi, pe baza genului acestora (atitudini care accentueaza inabilitatea femeilor de a conduce, transmise prin glume, comentarii si/sau gesturi in trafic), 25% (1 din 4 femei) au perceput o ameliorare a acestor atitudini fata de acum 10 ani (20% - ameliorare usoara, 5% - ameliorare semnificativa), 23% subliniaza ca atitudinile sunt la fel ca acum 10 ani. Cu toate acestea, aproape 1 din 5 femei sofer (17%) a remarcat, din contra, o accentuare a atitudinilor negative fata de acum. 36% dintre respondente au declarat ca nu stiu sau nu pot aprecia acest aspect.

Prin comparatie, 38% soferii barbati care au luat parte la sondaj au remarcat o ameliorare a acestor atitudini fata de acum 10 ani (26% - ameliorare usoara, 12% - ameliorare semmnificativa), 18% considera ca atitudinile sunt la fel cu cele de acum 10 ani, iar aproape 10% considera ca exista o accentuare a acestor atitudini negative. 35% dintre barbati au declarat ca nu stiu sau nu pot aprecia acest aspect.

In trafic, barbatii se simt mai des in pericol fizic

La intrebarea "Te-ai simtit vreodata in pericol fizic in trafic", 19% dintre soferite, respectiv 14% dintre soferi au declarat ca nu au experimentat niciodata acest sentiment. Cu toate acestea, 43% dintre femei si 35% dintre barbati s-au simtit in pericol fizic o data sau de doua ori de cand au carnet, iar 26% dintre femei, respectiv 27% dintre barbati - de cateva ori in ultimul an.

Insa, daca 8% dintre femeile sofer se simt in pericol fizic in trafic destul de des, aproape in fiecare saptamana, in cazul barbatilor, acest procent ajunge la 19%. 4% dintre femei si 5% dintre barbati se simt in pericol fizic in trafic de fiecare data cand conduc.

Esantion

In total, 2.960 de respondenti au participat la sondajul online desfasurat in perioada 25 februarie - 5 martie 2021 in cadrul campaniei "Cu stil, in trafic", dintre care 2.730 de soferi - 32% femei si 68% barbati. 53% dintre participanti au varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, 16%, intre 26 si 34 de ani, iar 22% - intre 35 si 55 de ani.

54% dintre femeile sofer care au participat la sondaj conduc zilnic, iar 29%, de cateva ori pe saptamana. Dintre soferii de gen masculin care au participat la sondaj, 72% conduc zilnic, iar 23%, de cateva ori pe saptamana.

Despre campanie

Initiativa "Cu stil, in trafic" urmareste, pentru al doilea an consecutiv, sa lupte impotriva stereotipurilor de gen in trafic, prin exemplul pe care il ofera femei care au profesii "atipice" legate de zona auto, precum si femei privite cu admiratie si respect in viata lor de zi cu zi.

Obiectivele campaniei includ inlaturarea stereotipului "femeile nu sunt buni conducatori auto/ moto...", precum si promovarea reusitelor feminine in domenii considerate, uneori, "atipice".

Campania "Cu stil, in trafic" este parte a demersului "FII TREAZ LA VOLAN!" si este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. Demersul se desfasoara cu sprijinul Partenerilor GrECo Romania, INTER Broker, GARANTA Asigurari si GLOBASIG Broker.