1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Romania, pe locul trei in Europa ...

Romania, pe locul trei in Europa la deficitul de protectie prin asigurari pentru catastrofe naturale

Catastrofele naturale si fenomenele meteorologice extreme sunt in crestere in intreaga lume, la fel si pierderile legate de acestea, atrage atentia Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR). Compania arata ca si in Europa situatia s-a agravat mult, iar Romania este in topul tarilor europene in ceea ce priveste deficitul de protectie prin asigurari. 

Potrivit celui mai recent raport al Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), Romania se afla pe locul trei, dupa Grecia si Italia, in topul tarilor care au cel mai mare decalaj actual total al deficitului de protectie pentru catastrofele naturale (NatCat). Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca aceste tari au pericole ridicate si o penetrare foarte scazuta a asigurarilor, in special pentru cutremure. Pentru Romania un deficit mare de protectie este si la inundatii, care se mai inregistreaza pentru Slovenia si Croatia.

Mai mult, Europa este continentul care se incalzeste cel mai repede, 2024 fiind declarat cel mai cald din ultimii 80 de ani, de cand exista date meteo detaliate, potrivit Serviciului European pentru Schimbari Climatice Copernicus. Temperatura medie a fost cu 1,47°C peste perioada de referinta, iar doua dintre cele patru anotimpuri au stabilit recorduri absolute de caldura. Anul trecut a adus pe continent perioade de canicula, seceta, dar si inundatii si ploi torentiale. Si in Romania 2024 a fost cel mai cald an de cand se fac inregistrari. 

Potrivit EIOPA, aproape 20% din pierderile economice directe cauzate de NatCat in Europa in ultimii cincizeci de ani au avut loc doar in ultimii trei ani. Avand in vedere cresterea numarului de calamitati naturale, precum si a pierderilor provocate de acestea, Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale a anuntat, in 30 ianuarie, ca recomanda actualizarea modului in care riscurile de catastrofe naturale sunt luate in considerare, in urma unui exercitiu de reevaluare cuprinzator desfasurat in 2023 si 2024.

In prezent, doar 23% din totalul pierderilor cauzate de fenomene meteorologice extreme si de fenomene legate de clima in Europa sunt asigurate, ceea ce conduce la un deficit substantial de protectie prin asigurare, care se preconizeaza ca va deveni si mai mare avand in vedere actualele previziuni climatice. 

„Anul trecut, Europa s-a confruntat cu valuri de caldura severe, iar catastrofele naturale distructive se produc tot mai frecvent si cu mai multa intensitate. Pe langa inundatiile bruste inregistrate in regiunea Valencia, multe alte tari europene, printre care si Romania, s-au confruntat cu inundatii grave, care au provocat pagube. NatCat reprezinta o provocare din ce in ce mai mare, cu riscuri materiale pentru societate si economie. De aceea, trebuie sa abordam mai bine deficitul de protectie prin asigurare, in special pentru catastrofele naturale. Asigurabilitatea si protectia fata de catastrofele naturale trebuie sa devina preocupari comune pentru asiguratori si factorii de decizie, iar daca nu sunt luate contramasuri, decalajul de protectie se va mari”, considera Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR.

Potrivit lui Dorel DUTA, brokerii, care acopera peste 80% din piata de asigurari generale din Romania, au un rol central si indispensabil in reducerea deficitului de protectie in cazul calamitatilor naturale, avand in vedere acoperirea nationala si faptul ca pot acorda direct consultanta pentru cele mai potrivite polite.