Cel mai recent studiu privind accidentele grave si mortale la locul de munca in Uniunea Europeana, publicat de catre ESAW (Statistici Europene privind Accidentele la Locul de Munca), arata ca peste 2,7 milioane de accidente grave si aproximativ 3.700 de accidente fatale au avut loc in timpul orelor de munca, in UE. Cercetatorii plaseaza Romania pe locul doi in Europa, cu nu mai putin de 3,8 accidente mortale la 100.000 de angajati.
Cea mai mare incidenta a accidentelor mortale la locul la munca a fost inregistrata in Portugalia: 4,3 decese provocate de accidentele la locul de munca la 100.000 persoane angajate. Locul trei a fost ocupat de Letonia cu 3,6 decese la 100.000 de angajati, informeaza MediHelp International.
Pe de alta parte, Romania inregistreaza cele mai scazute scoruri in ceea ce priveste accidentele grave la locul de munca: sub 100 de accidente serioase la 100.000 angajati.
Studiul indica, de asemenea, faptul ca rata de incidenta medie pentru accidentele grave la locul de munca pentru barbati este cu 4,9 mai mare decat cea inregistrata la femei. O explicatie a acestei diferente o constituie natura muncii desfasurate.
67,8% dintre accidentele mortale petrecute in timpul orelor de munca si 48,5% dintre accidentele grave din UE au avut loc in sectoare economice precum: constructii, industrie, transport si depozitare, agricultura, silvicultura si pescuit. 23,1% dintre accidentele fatale la locul de munca in UE in 2011 au avut loc in domeniul constructiilor, in timp ce sectorul industrial detinea urmatoarea pondere in clasament 16,5%.
"Un mediu de lucru sanatos, dar si mai important, un mediu de lucru sigur a fost intotdeauna un factor important pentru calitatea vietii fiecarei persoane, cat si o preocupare pentru orice societate dezvoltata. Accidentele mortale sau grave la locul de munca nu afecteaza doar victimelor in sine, ci au un impact major si asupra familiilor si angajatorilor lor", a declarat Zahal LEVY, Presedintele MediHelp International.
"Pentru astfel de situatii sunt disponibile planuri personalizate de asigurari in cazul accidentelor. De exemplu, daca o persoana sufera un accident si, ca o consecinta a acestui fapt, se afla in imposibilitatea de a lucra, cum ar putea sa aiba grija de familia sa sau sa plateasca facturile? De aceea, planul MediHelp Accident Cover are un avantaj deosebit de important. Platind o suma anuala, acest tip de asigurare protejeaza victima in caz de invaliditate temporara sau permanenta, cat si familia victimei in cazul unui accident mortal, astfel oferind o siguranta financiara atat de necesara in aceste situatii", a adaugat acesta.
Studiul defineste un accident la locul de munca drept un episod neasteptat pe parcursul orelor de lucru care conduce la prejudicii mentale sau fizice. Un accident grav la locul de munca implica absenta victimei in termen de trei sau mai multe zile, iar accidentele fatale sunt acelea care duc la decesul victimei, in termen de 1 an de zile de la data producerii accidentului. Pentru a efectua acest studiu, cercetatorii au calculat "rata incidentei" ce reprezinta numarul accidentelor in relatie cu numarul de persoane angajate.
Companiile de asigurari din Romania au subscris, in prima jumatate a acestui an, prime in valoare de 36,4 milioane lei (8,15 milioane euro) pe segmentul asigurarilor de accidente si boala, in scadere cu circa 60% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor centralizate de revista INSURANCE Profile.
Romania, pe locul doi in Europa in topul accidentelor mortale la locul de munca
Din aceeasi categorie
Cele mai citite