Statele membre ale Uniunii Europene au alocat in 2020 aproximativ 32,9 miliarde de euro pentru servicii de protectie impotriva incendiilor, echivalentul a 0,5% din totalul cheltuielilor guvernamentale. Romania este liderul acestui clasament, avand cea mai mare pondere a cheltuielilor pentru serviciile de protectie impotriva incendiilor, reprezentand 0,8% din totalul cheltuielilor guvernamentale, potrivit datelor anuntate de Eurostat - Oficiul European de Statistica.
La polul opus, Danemarca a alocat in 2020 doar 0,1% din cheltuielile guvernamentale totale pentru servicii de protectie impotriva incendiilor, urmata de Islanda cu 0,2% si Belgia, Malta, Austria, Portugalia si Slovenia cu 0,3% din cheltuielile publice totale ale acestora.
Incendiile care fac ravagii in toata Europa au devastat mii de hectare de teren in Franta, Portugalia, Spania, Italia si Grecia, punand la incercare pompierii din tarile afectate.
Pe ansamblu, in 2021, Estonia, Cipru si Romania erau tarile membre UE cu cea mai mare pondere ocupata de pompieri in totalul fortei de munca ocupate (aproximativ 0,4%). In 2021, aproximativ 365.000 de persoane erau angajate ca pompieri profesionisti in Uniunea Europeana, reprezentand 0,2% din totalul fortei de munca ocupate in UE. In Romania, in anul 2021 erau 28.296 de pompieri, mai multi decat in Polonia (28.571).
Eurostat arata ca in ceea ce priveste varsta, majoritatea pompierilor sunt relativ tineri, grupele de varsta 35 - 39 de ani si 40 - 44 de ani avand cel mai mare numar de persoane, in jur de 61.000 fiecare. Au fost, de asemenea, peste 50.000 de pompieri mai in varsta de 55 de ani.
Incendiul, risc asigurat
Pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren).
Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, incendiul ramane pericolul cel mai des mentionat de catre romani atunci cand se refera la riscurile care pot afecta locuintele (56%). Conform acestuia, riscul de incendiu este constientizat in special de romanii cu varste intre 36-50 de ani, si ii preocupa pe locuitorii din aproape toate zonele tarii. Furtunile si vijeliile sunt cele mai de temut riscuri pentru locuitorii din Transilvania si Banat (62%), in vreme ce cutremurul apare pe primul loc in alte regiuni - Sud, Bucuresti si Dobrogea (58%).
Astfel, in 2021 s-au inregistrat, la nivel national, "30.597 de incendii, 6.976 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (22,8% din numarul total de incendii)", au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 9,7% mai mic fata de cel inregistrat in 2020, cand fusesera raportate 33.883 de cazuri.