Aproximativ 19.800 de persoane au fost ucise in accidente rutiere in UE anul trecut, o usoara scadere de 3 % in comparatie cu 2023. Este echivalentul a 600 de vieti mai putine pierdute. Chiar daca numarul deceselor cauzate de accidente rutiere a scazut mai mult in 2024 decat in 2023, ritmul general de imbunatatire ramane prea lent, iar majoritatea statelor membre nu sunt pe cale sa indeplineasca obiectivul UE de a reduce la jumatate numarul deceselor cauzate de accidente rutiere pana in 2030, transmite Comisia Europeana (CE) intr-un comunicat de presa.
In martie 2023, pentru a-si consolida angajamentul fata de siguranta rutiera, Comisia a introdus un pachet de propuneri de imbunatatire a sigurantei rutiere, inclusiv cerinte actualizate privind permisele de conducere si asigurarea respectarii normelor la nivel transfrontalier, si va adopta in curand o noua legislatie privind inspectia tehnica auto pentru a reduce numarul vehiculelor nesigure pe drumurile din UE, mai apare in comunicatul de presa.
Tendinte divergente intre statele membre
Progresele in materie de siguranta rutiera in intreaga UE raman inegale, unele tari facand progrese semnificative, in timp ce altele se straduiesc sa reduca numarul deceselor. In ultimii cinci ani, Grecia, Spania, Franta si Italia au inregistrat doar scaderi modeste ale numarului de decese rutiere, in timp ce Irlanda si Estonia au inregistrat o crestere – desi fluctuatiile anuale din tarile mai mici tind sa fie mai pronuntate. In schimb, Bulgaria, Danemarca, Lituania, Polonia si Slovenia inregistreaza progrese semnificative in directia atingerii obiectivului de reducere cu 50 %.
Suedia si Danemarca raman cele mai sigure tari in ceea ce priveste siguranta rutiera, cu rate scazute de mortalitate de 20 si, respectiv, 24 de decese la un milion de locuitori. Intre timp, Romania (77/milioane) si Bulgaria (74/milioane), care au inca unele dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii, au inregistrat progrese semnificative in ceea ce priveste reducerea deceselor rutiere, cu scaderi de peste 20 % fata de 2019. Media UE este de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori.
Grupurile cele mai afectate si factorii de risc
Drumurile rurale continua sa reprezinte cel mai mare risc, 52 % dintre decese avand loc pe aceste drumuri. Majoritatea deceselor rutiere (77 %) implica barbati, in timp ce adultii in varsta (peste 65 de ani) si tinerii (18-24 de ani) sunt utilizatori deosebit de vulnerabili ai drumurilor. In ceea ce priveste tipul de participanti la trafic, ocupantii autovehiculelor reprezinta cea mai mare parte a deceselor, urmati de motociclisti (20 %), pietoni (18 %) si biciclisti (10 %). Utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii, biciclistii si motociclistii, reprezinta aproape 70 % din decesele din mediul urban, subliniind necesitatea urgenta de a imbunatati masurile de siguranta pentru a-i proteja.
Contextul
In 2018, UE si-a stabilit un obiectiv de reducere cu 50 % a deceselor cauzate de accidente rutiere – si, pentru prima data, a vatamarilor grave – pana in 2030. Acest lucru a fost stabilit in Planul strategic de actiune al Comisiei privind siguranta rutiera si in cadrul de politica al UE privindsiguranta rutiera 2021-2030, care a stabilit, de asemenea, planuri de siguranta rutiera care vizeaza atingerea obiectivului de zero decese rutiere pana in 2050 („Viziunea zero”).
In martie 2023, Comisia a prezentat un pachet de propuneri care abordeaza siguranta rutiera, inclusiv cerinte actualizate privind permisele de conducere si o mai buna aplicare transfrontaliera a normelor de circulatie rutiera. Pentru a contribui in continuare la aceste eforturi, Comisia va adopta in curand noi propuneri de revizuire a legislatiei sale privind inspectia tehnica auto, cu scopul de a reduce numarul de vehicule nesigure pe drumurile din UE si accidentele aferente.
Siguranta rutiera a fost, de asemenea, un element central al initiativelor politicii UE in domeniul mobilitatii, inclusiv al Strategiei pentru o mobilitate durabila si inteligenta, al noului regulament TEN-T si al cadrului pentru mobilitatea urbana.
Pe langa statisticile de astazi, Observatorul european pentru siguranta rutiera a publicat, de asemenea, un nou raport statistic anual cu date pana in 2023 si rapoarte tematice aprofundate privind siguranta rutiera in ceea ce priveste copiii, conducatorii auto profesionisti si cultura sigurantei rutiere.

Asa cum se poate observa, suntem pe ultimul loc in UE in 2024 la numarul de morti in accidente rutiere la 1 milion de locuitori (77), in scadere fata de 2023, urmati de Bulgaria cu 74. Media europeana este de 44, in scadere cu 3% fata de 2023.