1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Programul „Noua Casa” continua in anul 2024. Vezi conditiile

Ministerul Finantelor a elaborat actul normativ necesar alocarii, pentru anul 2024, a unui plafon de garantii de 1 miliard de lei, pentru continuarea in conditii optime a programului „Noua Casa”. Programul a contribuit nemijlocit la stabilizarea si la maturizarea pietei imobiliare, precum si a pietei creditelor ipotecare. 

Proiectul de Hotarare de Guvern este publicat AICI.

„Principalul argument pentru care programul continua si in 2024 este efectul generat: o mana de ajutor celor care isi doresc sa-si cladeasca propriul camin, sa-si scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui nou plafon al garantiilor in valoare de 1 miliard lei transmitem un mesaj de continuitate, sustinere si consolidare a angajamentului privind bunastarea oamenilor. Noua Casa a dus la cresterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitand stabilitatea locativa si imbunatatind calitatea vietii pentru multi romani. Sigur ca sunt importante si beneficiile conexe, cum sunt atragerea de investitii private in sectorul imobiliar si imbunatatirea aspectului si a calitatii zonelor urbane”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

In anul 2024 se vor putea inscrie in Program si finantatori care nu au participat in Program in anul precedent. Ei au un termen de 7 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prevederilor Hotararii de Guvern sa transmita catre FNGCIMM cererile de inscriere in etapa 2024 a Programului, precum si solicitarile de alocare de plafoane de garantare.

Din momentul lansarii Programului Prima Casa, in anul 2009, pana la finele lunii decembrie 2023, au fost acordate 333.219 garantii si promisiuni de garantare in valoare totala de 31,57 miliarde lei, ce au sustinut credite in valoare de 63,8 miliarde lei.

Programul „Noua Casa” a fost aprobat in anul 2020 sub o forma imbunatatita pentru a permite achizitionarea unor locuinte mai spatioase, respectiv mai scumpe, dar a pastrat spiritul programului de succes „Prima Casa”, fiind in continuare cel mai accesat produs in domeniul imobiliar.

Portretul beneficiarului „Noua Casa”

In anul 2023, au fost acordate in total 1.940 garantii in valoare totala de 245.743.854 lei, cu o valoare a creditelor de aproximativ 485.518.906 lei.

Programul „Noua Casa” a fost accesat in principal de tineri cu varsta cuprinsa intre 26 si 35 ani, majoritatea finantarilor fiind solicitate pentru achizitionarea unui apartament, cu suprafata cuprinsa intre 50-100 m2, cu pret intre 50.000 – 100.000 euro.

Ghid pentru cei interesati sa aplice

Noua Casa 2024 se acorda in lei, pentru achizitia unei singure locuinte, iar valoarea maxima a creditului pe care il poti accesa este de:

  • 66.500 euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 euro - pentru locuinte al caror pret este de maxim 140.000 euro, in acest caz avansul solicitat este de 15%.

Dobanda este variabila, calculata in functie de Indicele de referinta pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), la care se adauga o marja fixa de cca 2%.

Un ghid cu informatii utile despre cine poate aplica si care este procesul poate fi accesat AICI. De asemenea, o lista cu cele mai frecvente intrebari este disponibila AICI.