Conform datelor IGSU - Inspectoratul General Pentru Situatii de Urgenta, transmise la solicitarea APPA, in primele 8 luni ale acestui an s-au inregistrat mai putine incendii, insa numarul inundatiilor si al fenomenelor meteorologice periculoase a crescut semnificativ fata de aceeasi perioada din 2022.
Avand in vedere acest context, pentru a le reaminti romanilor de importanta protectiei financiare in fata riscurilor care le ameninta casele, octombrie devine, pentru al 11-lea an consecutiv, "Luna Asigurarilor de Locuinte".
Zilnic, aproape 17 case sunt afectate de incendii. Instalatiile electrice defecte sunt principala cauza de la care pornesc flacarile
Conform datelor IGSU, intre 1 ianuarie - 31 august a.c., la nivel national, au fost inregistrate 18.591 interventii pentru stingerea incendiilor, dintre care 4.105 (23%) s-au manifestat la locuinte. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, incidenta incendiilor a scazut cu 49% (fiind inregistrate 36.121 in primele 8 luni din 2022), iar a celor produse la locuinte, cu 17% (4.959 in primele 8 luni din 2022).
Cu toate ca numarul caselor distruse de flacari a fost in scadere fata de primele 8 luni ale anului precedent, vorbim, in continuare, de o medie de aproape 17 locuinte afectate de incendii in fiecare zi.
Principalele cauze care au generat incendiile la locuinte in primele 8 luni ale acestui an au fost:
- Instalatii electrice defecte sau cu improvizatii - 64%
- Cos, canal de fum defect sau cu improvizatii - 20,4%
- Sisteme de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate - 5,1%
- Focul deschis - 2,2%
Casele romanilor, amenintate de inundatii si fenomene meteorologice periculoase
Daca incendiile au fost in scadere in primele 8 luni ale anului fata de 2022, in schimb nu se poate spune acelasi lucru si despre alte riscuri care pun in pericol vietile, bunurile si casele romanilor.
Astfel, datele IGSU arata ca, intre 1 ianuarie si 31 august 2023, au avut loc 2.215 interventii la inundatii, fiind afectate 963 de locuinte - incidenta interventiilor la inundatii a crescut cu 202% fata de aceeasi perioada a anului precedent (734 de interventii inregistrate in primele 8 luni din 2022), iar cea a locuintelor afectate, cu 284% (251 de locuinte afectate de inundatii in primele 8 luni din 2022).
Mai mult decat atat, tot in primele 8 luni ale acestui an, au fost derulate 1.918 interventii pentru gestionarea efectelor produse de fenomene meteorologice periculoase (furtuni, grindina etc.), care au afectat 218 locuinte. Comparativ cu aceeasi perioada din 2022, incidenta acestor tipuri de misiuni a crescut cu 193% (654 in primele 8 luni din 2022), iar a locuintelor afectate, cu 145% (89 in primele 8 luni din 2022).
Octombrie este "Luna Asigurarilor de Locuinte"
2023 a fost marcat de tragedii la nivel global, de la cutremurele devastatoare din Turcia sau Maroc pana la incendiile din Grecia si Maui sau inundatiile din Libia. Toate aceste dezastre au lasat in urma mii de persoane decedate si au pus pe drumuri alte sute de mii de oameni, ale caror locuinte au fost complet distruse.
Si in Romania, peisajul riscurilor este unul divers - datele IGSU prezinta doar o mica parte din amenintarile care pot pune in pericol casele romanilor. Vorbim nu doar de incendii, inundatii sau furtuni violente, ci si de furturi din locuinta, cutremure, alunecari de teren si nu numai. In fata acestora, nu putem decat sa ne luam masuri de precautie, iar una dintre acestea este protectia financiara printr-o asigurare. Pentru a le reaminti romanilor de importanta acestui aspect, octombrie este, si in acest an, "Luna Asigurarilor de Locuinte".
Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
Partenerii campaniei sunt GENERALI Romania, BRD Asigurari Generale, ALLIANZ - TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, tbi Bank, DESTINE Broker, GRAWE Romania, PAID Romania, GROUPAMA Asigurari, SIGNAL IDUNA Asigurari, PROFIDUCIARIA, MaxyGo Broker, CAMPION Broker, GARANTA Asigurari, ASIGEST Broker, STELLAR Re, ASITO Kapital, Fabrica de Asigurari, DAW Management, Consultant AA, HOBBIT Broker si OTTO Broker
Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.
Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte vor fi transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora.
Obiectivele proiectului includ:
- Cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta
- Informarea romanilor cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta
- Informarea romanilor cu privire la masurile de siguranta pe care le pot lua pentru a reduce aparitia riscurilor care le ameninta locuintele si, daca apar, pentru a se proteja financiar de impactul lor