1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata de brokeraj a crescut cu 18% ...

Piata de brokeraj a crescut cu 18% in 2023. Clasamentul jucatorilor!

Conform raportarilor transmise de companiile de brokeraj la data de 31 decembrie 2023 (date provizorii), se constata o crestere cu aproximativ 18% a valorii primelor distribuite pentru asigurari generale si asigurari de viata fata de anul 2022, la 14,75 miliarde de lei.

Cifrele includ primele distribuite de companiile de brokeraj pentru societatile autorizate si reglementate de ASF, dar si pentru societatile care activeaza in baza FOS/FOE.

Daca luam in calcul doar activitatea brokerilor pentru asiguratorii romani, valoarea primelor distribuite este de 12,51 miliarde de lei.

Aceasta evolutie pozitiva se datoreaza atat cresterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurari generale (+18%), cat si pentru segmentul asigurarilor de viata (+11%). Trebuie mentionat faptul ca, aceste valori includ si primele de asigurare distribuite pentru asiguratorii din Spatiul Economic European care si-au notificat intentia de a desfasura activitati de asigurare in Romania, in baza principiului liberei circulatii a serviciilor si a dreptului de stabilire, prime de asigurare distribuite a caror valoare a inregistrat o crestere cu circa 72% fata de 2022.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Pentru societatile autorizate in Romania, companiile de brokeraj au distribuit in anul 2023, 68,88% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurari generale si asigurari de viata. Pentru asigurari generale, gradul de distributie a fost de 79,71%, iar pentru asigurari de viata, 13,33%.

Ponderea ajunge la 81,21% daca analizam primele distribuite pentru asiguratorii romani si straini (FOS/FOE).

Top jucatori

Liderul pietei de brokeraj continua sa fie SAFETY Broker, cu o cota de piata de 9,19% si prime intermediate de peste 1,35 miliarde de lei, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF.

Pe locul doi a urcat, doua pozitii fata de 2022, MARSH Broker – 7,30% si intermedieri de peste 1,07 miliarde de lei, in timp ce DESTINE Broker a coborat pe locul trei - 7,03% si intermedieri de peste 1 miliard de lei.

Clasamentul este completat de INTER Broker (-1 loc), TRANSILVANIA Broker (s-a mentinut pe locul 5), CAMPION Broker (+1 loc), DAW Management Broker (-1 loc), MILLENIUM Insurance Broker - MIB (+1 loc), UNICREDIT Insurance Broker (-1 loc) si RENOMIA Romania (nou intrata in top 10).

A green and white table with black text

Description automatically generated

La finalul anului 2023, companiile de brokeraj au raportat venituri din activitatea de distributie de asigurari (viata si generale) in cuantum de 1.923.229.438 lei, in scadere cu aproximativ 4,87% fata de aceeasi perioada a anului 2022 (-5,87% pentru asigurari generale si +5,46% pentru asigurari de viata).