1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata asigurarilor a avansat cu ...

Piata asigurarilor a avansat cu 3,2% in primele trei luni din 2024

Valoarea primelor brute subscrise pe piata asigurarilor din Romania (societati autorizate si supravegheate de ASF si sucursale) a depasit 5,5 miliarde lei in trimestrul I 2024, in crestere cu 3,2% fata de perioada similara a anului anterior, conform raportului ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Dinamica pozitiva a fost sustinuta de cresterea ambelor segmente de asigurari. Asigurarile generale au inregistrat o crestere cu 1%, in timp ce asigurarile de viata au crescut cu 13,1% fata de trimestrul I 2023.

Primele brute subscrise de societatile autorizate si supravegheate de ASF au fost de 4,8 miliarde lei (+0,8%), reprezentand 86% din volumul total subscris pe teritoriul Romaniei, in timp ce primele subscrise de sucursalele care deruleaza activitate pe teritoriul Romaniei in baza libertatii de stabilire au avut o valoare de 768 milioane lei in trimestrul I 2024.

In ceea ce priveste solvabilitatea societatilor de asigurare autorizate si supravegheate de ASF, ratele la nivelul pietei asigurarilor se mentineau supraunitare la finalul lunii martie 2024. Fata de perioada similara a anului precedent, rata SCR se situa la un nivel relativ similar, in usoara scadere, pe fondul cresterii mai rapide a cerintei de capital de solvabilitate (+27%) fata de dinamica fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate (+25%). Cu toate acestea, comparativ cu finalul anului 2023, se observa o usoara imbunatatire a solvabilitatii, rata SCR inregistrand o crestere cu 3 puncte procentuale.

Lichiditatea pentru activitatea de asigurari generale se afla la nivel relativ similar cu cea inregistrata la finalul anului 2023, in timp ce in cazul activitatii de asigurari de viata, indicatorul a crescut. Imbunatatirea lichiditatii pentru activitatea de asigurari de viata a avut loc pe fondul cresterii activelor lichide cu 11%, in timp ce obligatiile pe termen scurt au crescut intr-un ritm mai scazut (+4%) fata de finalul lui 2023.

Volumul total al indemnizatiilor brute platite (incl. sucursale) a depasit valoarea de 2,6 miliarde lei in primele trei luni ale anului 2024, din care 80% reprezinta indemnizatii brute platite pentru activitatea de asigurari generale, iar 20% sunt pentru asigurarile de viata.

Valoarea totala a investitiilor societatilor de asigurare (inclusiv activele detinute pentru unit- linked) se situa la 28,7 miliarde lei, in crestere cu 6,5% fata de finalul anului 2023. Societatile de asigurare din Romania investesc preponderent in instrumente cu venit fix, in principal in obligatiuni guvernamentale, ce detin o pondere de circa 65% in valoarea totala a investitiilor la 31 martie 2024. In trimestrul I 2024, nu au intervenit schimbari semnificative in structura portofoliului investitional fata de finalul lui 2023. Ponderea investitiilor in obligatiuni guvernamentale a crescut cu 2 puncte procentuale in totalul investitiilor, pe fondul cresterii cu 10% a valorii investitiilor in titluri de stat.

La finalul trimestrului I 2024, valoarea rezervelor tehnice conform regimului Solvabilitate II se situa la 19,75 miliarde lei, in crestere cu 37% fata de perioada similara a anului anterior. Dinamica pozitiva a fost sustinuta atat de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurari generale (+49%), cat si de cresterea valorii rezervelor constituite pentru asigurarile de viata (+23%). Din valoarea totala a rezervelor tehnice, 57% sunt constituite pentru activitatea de asigurari generale, iar 43% pentru activitatea de asigurari de viata.

Gradul de cedare in reasigurare din perspectiva primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a inregistrat o scadere semnificativa comparativ cu perioada similara din anul anterior, dar si fata de celelalte perioade analizate.

Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurarile generale si de viata a crescut cu circa 0,6%, pe fondul cresterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurarile generale: +0,3% si asigurarile de viata: +10,8%).

In trimestrul I al anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asiguratori, ponderea cea mai mare fiind detinuta in continuare de asigurarile generale (89%).

Pe piata asigurarilor din Romania 25 de societati sunt autorizate de ASF sa desfasoare activitate, iar 15 sucursale deruleaza activitate in baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).