1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Piata RCA la inceput de 2022: ...

Piata RCA la inceput de 2022: Crestere de peste 122% in T1. Reguli noi pentru clientii cu risc ridicat!

Datele raportate de companiile de asigurare si agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) arata ca in primele trei luni din 2022 primele brute subscrise (PBS) pe segmentul politelor RCA au ajuns la 2,47 miliarde de lei. Astfel, piata a crescut cu peste 122% fata de primul trimestru din 2021.

In T1 2021, piata RCA a totalizat aproximativ 1,11 miliarde de lei.

"Piata RCA isi continua consolidarea inceputa in ultima parte a anului trecut. Luna februarie 2022 a marcat continuarea procesului de diversificare, un element esential in cresterea concurentei si, in final, a stabilitatii pietei", transmite ASF.

Cota de piata a jucatorilor

Conform autoritatii, majoritatea societatilor de asigurare, autorizate sa vanda RCA, ramane interesata de piata, concentrarea in zona celui mai mare jucator fiind in scadere, la nivelul lunii februarie. Cota de piata a EUROINS a fost de sub 35% in luna februarie, fata de aproape 38% in ianuarie, in timp ce jucatorii de pe urmatoarele pozitii si-au crescut cotele. Astfel, ALLIANZ TIRIAC a depasit 20,3% in februarie, fata de 18,7% in ianuarie, iar GROUPAMA a depasit 19,3% in februarie, fata de sub 14,5% in ianuarie. Si societatile ASIROM VIG, GRAWE si OMNIASIG VIG raman cu cote considerabile, in jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.

Pe ansamblul perioadei 1 ianuarie - 28 februarie 2022, cota de piata a EUROINS a fost de circa 36%, urmata de ALLIANZ TIRIAC cu 19,49%, GROUPAMA cu 16,84%, GRAWE cu 9,32%, ASIROM VIG cu 9,05%, OMNIASIG cu 7,71% si GENERALI cu 1,3%.

Dupa primele trei luni din an, cota EUROINS scazuse deja sub 35%.

De remarcat este si structura pe maturitati a politelor RCA. Peste 83% dintre acestea au fost incheiate pe perioada maxima, 12 luni, in timp ce doar 5,75% au fost incheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizata pana acum). Aproximativ 10% dintre polite au o maturitate de o luna, noteaza ASF.

Riscurile ridicate gestionate de BAAR vor fi impartite in mod egal intre asiguratori

In sprijinul aceluiasi proces de diversificare, esential pentru o piata solida si capabila sa isi onoreze obligatiile de plata, Autoritatea de Supraveghere Financiara a venit cu o masura gandita pentru a elimina riscul de concentrare si in zona clientilor cu risc ridicat. Mai precis, Consiliul A.S.F. a decis sa aprobe solicitarea firmelor de asigurare membre BAAR ca alocarea clientilor cu risc ridicat sa se faca in mod egal catre asiguratorii autorizati sa vanda RCA, nu proportional, in functie de cota de piata, ca pana acum.

Aplicarea noului algoritm de alocare a asiguratilor cu risc ridicat va avea impact asupra diminuarii concentrarii acestor riscuri catre o anumita societate de asigurare si dispersia lor, prin preluarea in mod egal de catre toti asiguratorii.

Potrivit oficialilor BAAR, contactati de 1asig.ro, acest nou algoritm de alocare a asiguratilor cu risc ridicat se aplica deja din data de 4 mai a.c..

Alaturat puteti consulta textul noii reglementari: "Alocarea asiguratilor cu risc ridicat se va face in mod egal catre toti asiguratorii RCA care au dreptul sa practice in Romania aceasta forma de asigurare si care au emis polite RCA in anul curent, indiferent de cota de piata detinuta. Alocarea se va face dupa urmatorul algoritm: cate un asigurat cu risc ridicat la cate un asigurator RCA pana la epuizarea acestora, dupa care procedura se reia."

Reamintim ca, potrivit legislatiei in vigoare, clientii care primesc cel putin trei oferte care depasesc cu 36% tariful de referinta aferent categoriei din care fac parte sunt incadrati in categoria clientilor cu risc ridicat si pot solicita Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania sa fie repartizati catre un asigurator, la un pret egal cu tariful de referinta plus 36%. Pana in prezent, BAAR a repartizat deja in acest fel peste 35.000 de clienti cu risc ridicat.

Un nou jucator a acumulat cota de piata in primele patru luni

Conform ASF, procesul de diversificare a continuat si dupa luna februarie, iar in piata este prezent cu o cota notabila si un nou jucator, AXERIA Iard, societate intrata pe piata in baza sistemului Freedom of Establishment (FOE) in decembrie 2021. Conform datelor de vanzari, raportate de brokeri si centralizate de A.S.F., societatea franceza, prezenta in Romania printr-o sucursala inregistrata local, a atins o cota de piata de peste 6,5%, per ansamblul perioadei 17 ianuarie - 28 aprilie 2022.

In aceeasi perioada, cu o singura exceptie si ceilalti asiguratori au demonstrat ca au apetit pentru vanzarile RCA. EUROINS a pastrat cea mai mare cota de piata, de sub 35% (acelasi nivel ca in februarie), urmata de GROUPAMA cu 20,5%, ALLIANZ TIRIAC cu 17% si OMNIASIG VIG cu 9,4%. AXERIA Iard, GRAWE si ASIROM VIG au cote intre 6,5% si 7,2%, iar GENERALI cu 1,15%.

AICI puteti consulta tarifele de referinta pentru RCA, in functie de categoriile de risc.

Evolutia pietei asigurarilor in anul 2021 poate fi urmarita AICI.

Tot ce trebuie sa stiti despre asigurari, pensii private si piata de capital puteti gasi pe www.edutime.ro.