Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 3,53 miliarde lei in primele noua luni ale anului 2021, in crestere cu circa 20% fata de perioada similara a anului trecut. In acest timp, nivelul primei medii RCA a crescut cu 8%, iar dauna medie a crescut cu 2,5%. Afla cum au evoluat subscrierile fiecarui jucator, conform calculelor XPRIMM!
"Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele noua luni ale anului 2021 a atins valoarea de aproximativ 3,53 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor. Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 20%", se arata in raportul ASF.
Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2021 a fost de 5,22 milioane contracte, in crestere cu 11% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evolutie ascendenta incepand cu anul 2018.

La 30 septembrie 2021, cele mai mari ponderi au fost detinute de politele cu o valabilitate de 6 luni, respectiv 12 luni. In ultimii ani, s-a remarcat o tendinta ascendenta pentru politele de asigurare cu valabilitatea de o luna.
Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in primele 9 luni ale anului 2021, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete s-a mentinut la nivelul de aproximativ 81%.
Clasamentul asiguratorilor RCA
Gradul de concentrare se mentine ridicat pentru primii asiguratori din top la finalul lunii septembrie 2021, astfel ca primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 75% din portofoliul de asigurari RCA din Romania.
Potrivit calculelor realizate de XPRIMM Publications in baza datelor publicate de ASF, CITY Insurance a inregistrat subscrieri pe piata RCA de circa 1,52 miliarde de lei, in crestere cu aproape 21% fata de primele 9 luni din 2020, cu o cota de piata de peste 43%.
In 17 septembrie, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a decis retragerea autorizatiei de functionare, constatarea starii de insolventa si promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului impotriva Societatii de Asigurare-Reasigurare CITY Insurance - cel mai mare jucator din piata locala.
Podiumul RCA este completat de EUROINS Romania, cu 1,12 miliarde de lei (31,87% cota de piata) si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu 238 milioane de lei (6,74% cota de piata).
Pe urmatoarele locuri se afla: OMNIASIG VIG - 202 milioane de lei (5,72%), ASIROM VIG - 140 milioane de lei (3,96%), GROUPAMA Asigurari - 113 milioane de lei (3,21%), GRAWE Romania - 108 milioane de lei (3,07%), GENERALI Romania - 59 milioane de lei (1,68%) si UNIQA Asigurari - 24 milioane de lei (0,69%), conform calculelor XPRIMM Publications.
Si UNIQA Asigurari a iesit de pe piata RCA, incepand cu 6 decembrie, dupa ce a primit aprobarea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Evolutia primei medii si a daunelor
La finalul primelor 9 luni ale anului 2021, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, nivelul primei medii RCA a crescut cu 8% - la 676 lei, in timp ce dauna medie a crescut cu 2,5% - la 9.112 lei.
Pentru persoanele fizice prima medie a fost de 537 de lei, in timp ce pentru persoanele juridice a fost in valoare de 1.198 lei.

Conform ASF, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primele noua luni ale anului 2021 a crescut comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 27%, iar cea pentru daune materiale s-a diminat cu circa 0,2%.


In primele noua luni din 2021 au fost platite daune materiale in valoare de peste 2 miliarde de lei, in timp ce daunele pentru vatamari corporale au insumat 576,34 milioane de lei.

Dauna medie pentru vatamari corporale a fost de 69.222 lei, iar pentru daunele materiale a fost de 7.302 lei.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cheltuielilor efective cu daunele trebuie avuta in vedere si variatia rezervelor tehnice constituite de catre societati pentru daunele avizate si inca neplatite (RBNS) precum si pentru daunele intamplate, dar inca neavizate si deci neplatite (IBNR).

In primele trei trimestre ale anului 2021, pe piata asigurarilor si-au desfasurat activitatea urmatorii 9 asiguratori autorizati de ASF pentru activitati de asigurare RCA: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari SA, Asigurarea Romaneasca - ASIROM Vienna Insurance Group SA, Societatea de Asigurare - Reasigurare CITY Insurance SA, EUROINS Romania Asigurare - Reasigurare SA, GENERALI Romania Asigurare Reasigurare SA, GRAWE Romania Asigurare SA, GROUPAMA Asigurari SA, OMNIASIG Vienna Insurance Group SA si UNIQA SA. Pana in prezent au ramas 7 jucatori in piata.
CITITI PE ACEEASI TEMA:
• Top ASIGURATORI dupa primele 9 luni din 2021 - calcule XPRIMM
• Clasamentul celor mai performanti brokeri - TOP 10 si pe clase de asigurari, la finalul primelor 9 luni din 2021