1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Peste 2,5 mil. lei - cea mai mare ...

Peste 2,5 mil. lei - cea mai mare despagubire achitata in baza asigurarilor de locuinte

Cea mai mare despagubire achitata anul trecut de catre o companie Membra UNSAR, in baza politei de asigurare facultativa pentru locuinta, a depasit 2,5 milioane de lei (514.000 euro). Aceasta este cea mai mare despagubire inregistrata in ultimii 5 ani, fiind de 2 ori mai mare decat cea achitata in anul 2022 si chiar de 4 ori mai mare fata de cea din 2021, transmite UNSAR.

Conform analizei efectuate la nivelul asociatiei, suma a fost achitata pentru acoperirea prejudiciilor generate de producerea unui incendiu. De altfel, incendiul a fost riscul care a produs cele mai mari daune locuintelor si in anii trecuti. 

“Incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult pe romani, iar nivelul despagubirilor creste intr-un mod alarmant de la un an la altul. Astfel, este important sa nu mai amanam decizia de a ne asigura complet locuinta, pentru binele nostru si al familiilor noastre”, a declarat Alexandru CIUNCAN, Presedinte & Director General al UNSAR.

In Romania, riscul de incendiu este acoperit de asigurarile facultative emise pentru locuintele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Politele facultative ofera un nivel de protectie extins, la valoarea reala a cladirii si/sau a bunurilor detinute, putand acoperi o serie de fenomene naturale, dar si alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundatii, alunecari de teren, incendii, explozii, caderi de corpuri, inundatii produse de avarii ale instalatiilor de apa-canal, climatizare, termoficare, defectiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc. De asemenea, o asigurare facultativa poate fi personalizata prin clauze speciale, in functie de specificul fiecarei locuinte si de nevoile individuale ale clientilor. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.

“Desi doar 17% din locuinte sunt protejate si printr-o polita facultativa, companiile de asigurari despagubesc zilnic peste 73 de dosare de dauna doar in baza acestor tipuri de asigurari. Depinde de noi daca alegem sa trecem singuri prin momente mai putin fericite sau avand alaturi sprijinul specialistilor in gestionarea riscurilor”, a completat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Bunuri & Proprietati in cadrul UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 21 de companii de profil. Acestea detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. 

Asigurarile reprezinta un sector – cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii Membri ai UNSAR platesc despagubiri de 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.