1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Peste 1.000 de incendii la ...

Peste 1.000 de incendii la autovehicule in primele 8 luni ale anului. Care sunt provocarile unui incendiu la o masina electrica?

In perioada ianuarie - august 2023 au fost inregistrate 1.141 de incendii la autovehicule, arata datele Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, transmise la solicitarea 1asig.ro. Desi statisticile nu diferentiaza intre categoriile de autovehicule implicate, incendiile la masinile cu motoare electrice aduc mai multe provocari, din experienta fortelor de interventie.

Astfel, conform informatiilor transmise de IGSU, provocarile specifice in ceea ce priveste interventiile la incendii in care sunt implicate vehicule cu motoare electrice includ:

  1. Riscurile la care se expune salvatorul
  2. Interventia care poate fi de lunga durata
  3. Necesitatea utilizarii unei cantitati mari de apa pentru racirea si stingerea bateriilor
  4. Afectarea mediului inconjurator din cauza substantelor reziduale care ajung pe suprafata solului
  5. Diversitatea sistemelor folosite de producatorii auto
  6. Viteza cu care se dezvolta aceasta industrie

In cazul interventiilor la incendiile produse de autoturisme cu motoare termice, "principalele aspecte urmarite sunt salvarea persoanelor surprinse, localizarea incendiului si protectia vehiculelor sau imobilelor aflate in vecinatate", transmit reprezentantii IGSU.

Pentru a raspunde provocarilor aduse de motoarele electrice, la nivelul Departamentului pentru Situatii de Urgenta si al IGSU a fost constituit un grup de lucru comun "pentru analiza noilor tehnologii in domeniu si intocmirea unor proceduri specifice interventiilor in care sunt implicate vehicule electrice". De asemenea, incepand din 2017, IGSU organizeaza, in centrele de pregatire, stagii de perfectionare pentru intervenii la autoturisme electrice si mijloace de transport la care au participat, pana in prezent, 731 de persoane.

Reamintim ca incendiile la autovehicule pot fi acoperite de o asigurare CASCO.