1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

PRBAR doreste imbunatatirea protectiei consumatorului

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) s-a lansat oficial pe 2 martie a.c. Unul dintre principalele scopuri ale acestuia este imbunatatirea protectiei consumatorului, conform declaratiilor facute de membrii PRBAR.

"Cel mai important obiectiv al nostru este promovarea rolului brokerului in procesul de intermediere. Brokerul de asigurare are doua roluri in momentul in care incheie o polita, respectiv emitere politei si servicii post-vanzare. Rolul nostru, din partea Patronatului, este sa crestem gradul de constientizare al clientului, iar acesta sa realizeze ca noi putem fi suportul lui in cazul in care apar probleme, in cazul in care apar evenimente. Scopul este imbunatatirea protectiei consumatorului", a declarat Viorel VASILE, Presedintele PRBAR.

Acesta a mentionat ca rolul Patronatului este sa fie un partener real de dialog cu autoritatile statului - ASF si Parlamentul. 

"Intentia noastra foarte clara este ca sa avem asigurata independenta decizionala si functionala a celor trei entitati ale ASF (asigurari, pensii private si piata de capital - n.red.). Acest lucru presupune ca oamenii care au functii de raspundere, care ne reglementeaza, sa fie oameni de specialitate si cu experienta in asigurari. Este foarte greu sa intri intr-o piata, sa o intelegi si sa o si reglementezi daca nu o cunosti. Precizam ca nu ne dorim neaparat desfiintarea ASF", a spus Viorel VASILE.

El a adaugat ca PRBAR isi doreste o relatie de colaborare cu toata piata, inclusiv cu UNSICAR, "pentru ca doar impreuna putem conduce lucrurile spre mai bine in piata".

La randul sau, Antonio SOUVANNASOUCK, Secretarul General al PRBAR, a declarat ca Patronatul a initiat o serie de discutii cu autoritatile. "Cu siguranta, incepand de astazi (joi, 2 martiie 2017), cand are loc lansarea oficiala a Patronatului, vom demara in mod oficial discutii cu toate entitatile si autoritatea de supraveghere pentru a ne implica cat mai mult in procesul de reglementare", a adaugat el.

In cadrul evenimentului oficial de lansare, Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) a anuntat obiectivele si principalele directii de activitate pentru anul 2017

Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR) are 10 membri fondatori, care sunt brokeri de asigurare cu experienta, ce cumuleaza o cota de aproape 25% din industria romaneasca de intermediere: SAFETY Broker de Asigurare; RENOMIA - SRBA Insurance Broker; ASIGEST Broker de Asigurare; MILLENIUM Insurance Broker; CAMPION Broker de Asigurare; PSG Insurance Broker; PROFESSIONAL Broker de Asigurare; GLOBASIG Broker de Asigurare-Reasigurare; INTERBUG Broker de Asigurare; D&CA Insurance Broker.

De asemenea, exista si doi colatoratori ai proiectului: MARSH si PRC - reprezentantul Crawford.

Viorel VASILE a aratat ca exista peste 20 de brokeri care si-au exprimat dorinta de a deveni membri ai Patrobatului. "Avem peste 20 de solicitari, dar tinand cont ca suntem la inceput, vrem sa vedem ce putem face, iar de la jumatatea anului probabil ca vom accepta si noi membri. Am decis de comun acord sa nu avem mai mult de 20 de membri pana la sfarstitul anului. Interesul nostru nu este sa avem neaparat un numar foarte mare de membri, ci conteaza calitatea si experienta membrilor".

Consiliul Director al PRBAR este format din:

- Presedinte: Viorel VASILE
- Vicepresedinte: Stefan PRIGOREANU
- Secretar General: Antonio SOUVANNASOUCK
- Membrii: Octavian TATOMIRESCU; Antonio BABETI; Ioan RUCAREAN; Gheorghe GRAD; Daniel PENA; Dragos MIRCEA si Irina TRAICU.

De asemenea, conducerea executiva este asigurata de Cristian BALANICA.

La fiecare doi an, functiile de schimba, prin rotatie.

Cum vor evolua preturile RCA?

Intrebati in cadrul conferintei despre posibila evolutie a tarifelor RCA dupa terminarea perioadei de plafonare, membrii PRBAR nu anticipeaza o mentinere a nivelului din prezent.

"Pana in luna mai, nu se va intampla nimic. Preturile vor ramane la fel. Intrebarea este ce se intampla dupa luna mai. De aceea, noi am sustinut mereu ca singurul mod in care se poate regla piata este concurenta si aparitia unor noi competitori in piata. Preturile au scazut cu 30% in medie, in decembrie fata de august. Iar din 2014 si pana in 2016, preturile s-au majorat in medie cu circa 80%. In 2016, la presiunea strazii, am plafonat tarifele si ne asteptam ca in mai 2017, preturile sa nu ajunga la nivelul la care erau in noiembrie, cand am facut plafonarea. E fals. Asiguratorii nu au niciun motiv sa nu creasca preturile si sa nu se duca acolo unde erau inainte", a spus Viorel VASILE. 

"Singurul mod in care se poate regla piata este concurenta si aparitia unor noi jucatori. Acesti noi jucatori sunt deja in schema. Exista GRAWE, care are licenta, dar inca nu emite, exista DallBogg, care cu siguranta va intra si va vinde in momentul in care se va termina plafonarea. De asemenea, exista discutii cu EURO INSURANCE/ Lease Plan din Irlanda, dar si cu ERGO. Aparitia competitiei in piata este singurul mod prin care preturile se pot reaseza", a explicat Presedintele PRBAR, care a adaugat ca sentimentul sau este ca, in luna mai, preturile se vor aseza cum erau inainte de plafonare.

Conform acestuia, membrii Patronatului vor intermedia polite pentru bulgarii de la DallBogg, companie ce nu vrea sa depaseasca 2% din piata RCA.