1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Ora de Risc: Cat de importanta ...

Ora de Risc: Cat de importanta este consultanta in asigurari?

Produsele de asigurare vor fi mai bine intelese si vor deveni mai atragatoare in momentul in care sunt explicate pe limba consumatorilor - este una dintre concluziile extrase din emisiunea Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, in cadrul careia Sergiu COSTACHE i-a avut ca invitati pe Mihai NEACSU - Partener, NEACSU & ASOCIATII Societate de Avocati si Mihaela CIRCU - Secretar General, APPA (Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor).

AUDIO:Clientii sunt mai atenti la riscuri si excluderi sau la pret atunci cand cumpara asigurari?

Mihai NEACSU a precizat ca nu este vanzator, insa a observat ca pretul are intaietate. "Clientii cauta pretul, dar nu pot fi castigati catre oferte mai mari decat daca li se explica avantajele si dezavantajele unui anumit contract, riscurile, excluderile etc. Odata ce se intampla asta, dupa parerea mea, cred ca acei clienti vor fi provocati si vor dori sa afle mai multe, contractul insusi va fi mai atragator, mai provocator. Aici intervine talentul vanzatorilor nu doar de a vinde, ci si de a explica produsul potentialului client".

Credeti ca este necesara consultanta si in cazul politelor obligatorii, precum RCA sau asigurarea locuintei? De ce?

"Este posibila. Produsele sunt reglementate de lege si se cere un minim de informatii, insa va puteti inchipui un client care nu cunoaste legea si cere detalii - aceea se numeste consultanta. In momentul in care clientul decide ca nu poate sa aprecieze singur si nu poate sa ia o decizie singur incepe consultanta. In acel moment si distribuitorul simte ca investeste mai mult timp in acea relatie, iar acel timp ar trebui sa se plateasca. Faptul ca ofera acele detalii la cerere inseamna ca ofera consultanta, care exista si pe RCA", a raspuns avocatul.

Mihai NEACSU considera ca nu se explica foarte bine dedesupturile juridice ale unui contract sau altul, care pot face diferenta dintre o oferta sau alta de la un anumit produs de asigurare.

"Exista o serie de directive europene care prevad modul in care ar trebui facut actul de vanzare in domeniul asigurarilor. Aceste directive sunt in vigoare de aproximativ doi ani. In linii mari ele sunt respectate de catre cei care vand asigurari. Insa, asa cum noi cumparam un serviciu de telefonie mobila, de exemplu, nu citim toti termenii din contract, la fel si un consumator de asigurari in momentul in care achizitioneaza o polita nu intelege poate toate elementele, chiar daca acestea ii sunt explicate de catre consultantul de asigurari. Evident, actul de vanzare tine cont atat de abilitatile consultantului, dar si de gradul de intelegere al consumatorului, de nivelul acestuia de educatie financiara", a explicat Mihaela CIRCU.

Inregistrarea AUDIO a emisiunii Ora de Risc poate fi ascultata si AICI.

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.ro sau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

Pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!