1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Noile tarife RCA au intrat in vigoare vineri. Vezi toate preturile plafonate!

Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit tarifele RCA maxime, care sunt plafonate pe o perioada de 6 luni, au intrat in vigoare vineri, 18 noiembrie 2016. Acestea vor fi aplicate de catre toate societatile de asigurari care practica asigurari de raspundere civila auto.

"Tarifele de prima maxime se aplica in cazul contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a prezentei hotarari", se arata in Hotararea privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie.

Conform documentului, societatile de asigurare RCA vor aplica pe perioada celor 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei intrarii in vigoare a acestei hotarari, fara insa sa depasi tarifele de prima maxime prevazute.

Noile tarife RCA au generat nemultumiri atat in randul pietei de asigurari - asiguratori si brokeri -, cat si al populatiei, fiind considerati avantajati transportatorii, in timp ce pentru alte categorii de soferi sunt estimate cresteri de tarife.

In conditiile in care plafonarea tarifelor prevede un nivel maxim de 7.500 de lei pe an pentru camioane (pentru clasa B0 de bonus-malus), in scadere semnificativa fata de perioada anterioara, cand unele polite depaseau 20.000 de lei, mai multi asiguratori au luat decizia de a scadea comisioanele acordate intermediarilor pana la 1-2% si chiar 0,1%, in cazul vehiculelor de transport.

In septembrie 2016, Guvernul Romaniei a emis Ordonanta de Urgenta 54/2016 care a modificat substantial legislatia RCA, introducand, printre altele, si plafonarea tarifelor pe o perioada de 6 luni. In prezent, ASF, prin legislatia secundara, trebuie sa reglementeze modul cum vor fi puse in aplicare anumite prevederi ale OUG 54.

Mai multe detalii despre schimbarile aduse de OUG cititi AICI.

Potrivit Ordonantei, tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0. In functie de istoricul de dauna al asiguratului, societatile de asigurare vor aplica clasa de Bonus/Malus in care se incadreaza acesta, conform prevederilor legale.

Tarifele de prima maxime se vor aplica de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA o perioada de 6 luni de la intrarea in vigoare a Hotararii Guvernului si, totodata, se vor aplica contractelor RCA ce se vor incheia dupa data intrarii in vigoare a acestui act normativ. Societatile de asigurare care practica RCA vor aplica in aceasta perioada de 6 luni tarifele de prima notificate anterior datei de intrare in vigoare a prezentei hotarari, fara insa a depasi tarifele de prima maxime prevazute in actul normativ adoptat astazi.

Mai jos regasiti tabelele cu preturile RCA maxime: