1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Moment istoric in asigurari! ...

Moment istoric in asigurari! Punctajul traumatologic a fost publicat in Monitorul Oficial! Poti afla de acum pretul oricarei vatamari corporale

Asteptarea a luat sfarsit! De astazi, oricine - pagubit, asigurator, avocat sau instanta de judecata, vor putea calcula exact ce despagubire ai primit in urma unui accident .

Odata cu publicarea in Monitorul Oficial nr. 880 bis din 7 septembrie 2022 a Anexei la Ordinului Presedintelui ASF si al Ministrului Sanatatii nr. 1/2293/2022 privind stabilirea despagubirii pentru persoanele care au suferit in urma accidentelor auto (citeste Ordinul chiar AICI!) se deschide, la modul cel mai serios, un nou capitol in istoria industriei asigurarilor din tara noastra.

Practic, de acum, calculul despagubirilor cuvenite se va face pe baza unui punctaj traumatologic stabilit de catre INML - Institutul National de Medicina Legala in urma unor decizii mai mult sau mai putin fundamentate stiintific. Se pun astfel bazele unui calcul consecvent si cat mai echitabil posibil si pentru cei pagubiti si pentru asiguratorii care platesc daunele.

Asadar, se face astfel public, in premiera absoluta pentru Romania, "costul" unei vatamari corporale. Oricine poate afla de acum cat este "pretul" efectiv pentru vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii ca urmare a unui accident in care este implicat un vehicul sau mai multe. Calculul punctajului traumatologic se realizeaza contra cost la cererea persoanei prejudiciate, a asiguratorului RCA, a BAAR - Biroul Asiguratorilor Auto din Romania sau a FGA - Fondul de Garantare a Asiguratilor, de catre medici experti evaluatori.

De mentionat ca Ordinul prevede ca cererile persoanelor prejudiciate, a asiguratorului RCA, a BAAR sau a FGA nesolutionate inca pana la data intrarii in vigoare a ordin se solutioneaza conform prevederilor acestuia.

Specialistii consultati anterior aparitiei acestui Ordin de catre Publicatiile XPRIMM considerau, in cvasi-unanimitate, ca aparitia unui barem traumatologic va duce la mai multe efecte pozitive - cresterea vitezei de acordare a despagubirilor, uniformizarea si predictibilitatea cuantumului acestora (si pentru pagubit, si pentru asigurator) si reducerea la maxim a elementelor emotionale, subiective si a arbitrariului.

Pentru mai multe detalii, click aici!