1asig.ro
1asig.ro

Mihut MARCULESCU, Chief Underwriter, Gothaer Asigurari Reasigurari


O asigurare pentru calatorii in strainatate este absolut necesara! In mod inevitabil, turistii romani incep sa constientizeze necesitatea unei polite pentru calatorii in strainatate.

XPRIMM: Suntem la finalul sezonului estival. Cum au evoluat in acest an vanzarile de asigurari medicale de calatorie (travel) in cazul Gothaer?
Mihut MARCULESCU:
Segmentul asigurarilor de calatorie este in continuare in trend ascendent, datorita apetitului tot mai ridicat al turistilor pentru calatoriile in strainatate si probabil a constientizarii sporite a importantei unei astfel de asigurari.

Mai mult decat atat, la Gothaer suntem permanent conectati la schimbarile din piata de asigurari si ne adaptam produsele si serviciile in consecinta, raspunzand nevoilor turistilor romani. Am completat recent oferta noastra de produse de asigurare pentru calatorii in strainatate cu InsoTRAVEL - singura asigurare care acopera integral riscul de a pierde avansul sau sumele platite de turisti pentru vacanta, in cazul insolventei agentiei de turism si neprestarii serviciilor turistice contractate.
 
Tragand linia aproape de finalul sezonului estival, observam in perioada iunie-august 2017 o crestere de aproape 50% a numarului de clienti pe segmentul asigurarilor de calatorii si o dinamica accentuata, in special in lunile iunie si august.

XPRIMM: Dar la nivel de piata, exista o tendinta ascendenta? Ati remarcat faptul ca romanii constientizeaza mai mult nevoia unei protectii cand pleaca in vacanta?
M.M.:
Asa cum mentionam mai sus, an de an, tot mai multi romani incep sa calatoreasca peste hotare. Dinamica este, pe de o parte, accentuata si de ofertele cu care vin operatorii din turism si companiile aeriene low-cost, care au incurajat acest fenomen.

Insa, in mod inevitabil, turistii romani incep sa constientizeze necesitatea unei polite de asigurare pentru calatorii in strainatate. Nevoia acoperirii este cu siguranta una certa, manifestata: de exemplu, de la inceputul anului si pana in prezent, la Gothaer au fost avizate peste 800 de dosare de dauna aferente asigurarilor travel, iar cea mai mare despagubire achitata a ajuns la 50.000 euro. Iar, ca turist, in cazul aparitiei unui eveniment care necesita efectuarea de cheltuieli medicale de urgenta este dificil sa suporti din bugetul propriu astfel de sume.

Prin urmare, este posibil ca trendul ascendent de care mentionam anterior sa se datoreze acestui apetit crescut al romanilor pentru sejururile din strainatate, dar si constientizarii nevoii de acoperire.

XPRIMM: In ce luna au fost achizitionate cele mai multe polite travel la Gothaer?
M.M.:
In perioada iunie-august.

XPRIMM: Pentru vacantele din ce tari au cumparat turistii cele mai multe asigurari?
M.M.:
Majoritatea politelor Gothaer pentru calatorii in strainatate au fost emise cu acoperire teritoriala in Europa si Turcia (peste 85%), in procent mai mic fiind cele emise pentru toata lumea, in destinatii exotice sau de lux.

XPRIMM: Cum au evoluat vanzarile online de asigurari travel in 2017?
M.M.:
Cumparaturile online raman pe un trend in crestere, indiferent de industrie. Si in portofoliul nostru se observa o crestere in acest sens, respectiv in perioada ianuarie-august 2017 am observat ca vanzarile online au crescut cu 75% (numar de polite emise online pentru calatorii in strainatate) fata de aceeasi perioada a anului anterior.

XPRIMM: Ce riscuri acopera o asigurare travel si in ce tari este valabila?
M.M.:
In acoperirea standard, sunt protejate costurile si cheltuielile medicale ca urmare a producerii unui accident sau a unei imbolnaviri imprevizibile in timpul calatoriei, inclusiv transportul medical de urgenta si cheltuielile de repatriere medicala sau repatriere in cazul decesului persoanei asigurate. In plus, la Gothaer, in acoperirea standard intra si riscuri legate de activitatile sportive recreationale: ciclism turistic, excursii montane fara catarari (drumetii), golf, inot, jogging, navigatie de agrement in ape teritoriale, patinaj, pescuit de agrement.

De la acest pachet standard de acoperiri se poate merge mai departe prin clauze optionale si se poate include si asigurarea pentru sporturi de agrement cu grad mediu de risc. De asemenea, avem si o clauza speciala pentru asigurarea bagajelor, iar cei care calatoresc frecvent cu avionul stiu cat de importanta poate fi o asemenea acoperire.

Clientii nostri opteaza deseori si pentru completarea pachetului de asigurare pentru calatorii in strainatate cu clauza Storno, care ii protejeaza in cazul in care sunt nevoiti sa nu mai calatoreasca asa cum si-au planificat, din motive independente de acestia, recuperand astfel pierderea financiara, respectiv costul pachetului de servicii turistice ca urmare a anularii plecarii in calatorie.

Totodata, turistii pot opta pentru acoperirea InsoTravel, care ofera protectie celor care apeleaza la serviciile unei agentii de turism si acopera integral riscul de a pierde avansul sau sumele platite de turisti pentru vacanta, in cazul insolventei agentiei de turism si neprestarii serviciilor turistice contractate.

XPRIMM: Vedem tot mai multe evenimente de atacuri teroriste la nivelul Europei. Polita travel despagubeste o victima a unui astfel de incident?
M.M.:
Riscul de terorism in general nu este un risc acoperit in produsele existente in piata.

XPRIMM: La ce aspecte ar trebui sa fie atenti turistii cand cumpara o asigurare travel? Ce ii sfatuiti?
M.M.:
O asigurare pentru calatorii in strainatate este absolut necesara pentru cei care calatoresc in strainatate, iar gama de asigurari de acest tip de la Gothaer este cuprinzatoare, atat pentru clientii care calatoresc pe cont propriu in intreaga lumea (in interes personal sau de afaceri), cat si pentru clientii care isi achizitioneaza pachete de servicii turistice prin agentii de turism.
In primul rand, consideram ca este important ca la incheierea oricarei politei de asigurare, clientul sa citeasca cu atentie termenii si conditiile de asigurare aferente politei achizitionate. Trebuie sa verifice informatiile continute, riscurile acoperite, precum si excluderile din acoperire.

La incheierea politei, turistul trebuie sa comunice agentului de asigurare sau partenerului comercial al Gothaer intentia sa de a practica sporturi de tip: baschet, calatorii cu balonul cu aer, echitatie, fotbal, handbal, roller skating, sanius in locuri special amenajate, schi nautic, schi in locuri special amenajate, scufundari, snorkelling, snowboard in locuri special amenajate, tenis, tir de agrement, trageri cu arcul, volei etc. Este bine de stiut ca astfel de sporturi constituie sporturi de agrement cu grad mediu de risc si sunt acoperiri optionale. Daca asigurarea este incheiata online, este suficient sa fie urmati cu atentie toti pasii si sa fie citite instructiunile furnizate de platforma online.gothaer.ro.

Acoperirile Storno, de bagaje sau InsoTRAVEL sunt componente cu rol esential pentru o protectie adecvata a concediului sau a sejurului in strainatate, iar noi ne sfatuim clientii sa opteze pentru protectie completa. Daca au ajuns la punctul in care constientizeaza nevoia de asigurare, este pacat sa beneficieze de o acoperire partiala, mai ales cand exista produse de asigurare complexe.


Editor: Andreea RADU | Publicat pe 30.08.2017 | 2942 vizualizari
Share |