1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Mercer MARSH Benefits: Asigurarile ...

Mercer MARSH Benefits: Asigurarile de sanatate isi consolideaza pozitia ca principal beneficiu medical oferit de catre companii.

80% dintre companii au declarat ca bugetul alocat planului de beneficii si compensatii este principala preocupare a specialistilor de HR, cu 24% mai mult decat anul precedent, urmata de retentia angajatilor. 2022 a fost anul in care apetenta companiilor pentru implementarea programelor de well-being (bunastarea angajatilor) a crescut fata de anul precedent si este o tendinta care se mentine si pentru anul in curs. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului Romania Benefits Survey 2022 Year in review, realizat de Mercer MARSH Benefits.

Studiul rezuma raspunsurile transmise de 315 companii din 15 industrii si acopera principalele tendinte si abordarea companiilor, in ceea ce priveste zona de compensatii si beneficii, pentru 2023:

  • 50% dintre companii anunta ca nu au in plan implementarea unui program de evaluare a sanatatii, iar cei mai multi dintre respondenti (38%) sunt interesati de platforme care vizeaza preventia in sanatate pentru angajati
  • Aproape o treime dintre companiile care au raspuns studiului intentioneaza sa ofere beneficii flexibile angajatilor, in acest an.
  • Asigurarea de viata este pe lista beneficiilor oferite angajatilor pentru aproape 50% dintre companiile respondente
  • Raportul a inregistrat ca 64% dintre angajatori nu aplica nicio diferentiere in oferirea beneficiilor (pozitie, vechime, salariu)
  • 43% dintre companii aloca anual un buget de +4000 Ron pentru planul de beneficii flexibile

Pachetul salarial, completat de beneficii, contribuie la atragerea, retentia si motivarea angajatilor, care reprezinta cea mai importanta resursa a oricarei companii. Obiectivul angajatorilor este gasirea unui echilibru in ceea ce priveste cresterile salariale, impuse de nivelul inflatiei, prin acordarea unor beneficii si compensatii, sub umbrela avantajelor fiscale pentru ambele parti - angajat si angajator.

Aici intervine rolul unui consultant care poate oferi expertiza si informatii relevante pentru companii, determinante in optimizarea implementarii politicilor de beneficii. Tocmai de aceea, realizam constant aceste studii si analize si desfasuram proiecte ample de consultanta, pentru a veni in sprijinul companiilor care constientizeaza ca informatiile, expertiza si tehnologia furnizate de un specialist, pot contribui la implementarea unui pachet de beneficii competitiv, in acord cu nevoile reale pe care le au angajatii", a precizat Anca ENE, Manager, Mercer MARSH Benefits Romania

Asigurarea de sanatate ramane principalul beneficiu medical oferit de catre companii

60% dintre companiile care au raspuns studiului ofera asigurarea de sanatate ca beneficiu medical, cu 18% mai mult decat in 2021. Dintre acestea, o treime isi asuma si acoperirea costurilor cu cheltuielile medicale pentru familiile angajatilor (soti, copii, parinti). Peste 70% dintre angajatori aleg sa ofere beneficii nelimitate pentru consultatii, analize de laborator si imagistica, iar 33% dintre companiile intervievate au declarat ca au un buget separat destinat planului de spitalizare, in completarea abonamentului medical, pentru care aloca anual 500 Ron pentru fiecare angajat. In cazul unor boli grave, accidente, sau deces, 230 de companii respondente opteaza pentru oferirea unei indemnizatii, sub forma unei sume fixe si 87% dintre acestea au declarat ca nu intentioneaza sa modifice acoperirea politelor in 2023.

Tendinte in compensatii si beneficii - sanatatea emotionala in topul preocuparilor companiilor

Perioada pandemica si mai nou, efectele evenimentelor geopolitice si cota record a inflatiei, au determinat un interes crescut al companiilor pentru planul de beneficii si compensatii destinate angajatilor.

In plus, bunastarea mentala si emotionala a angajatilor se afla printre principalele preocupari ale companiilor, care au optat pentru o gama larga de beneficii suplimentare la locul de munca (workshop-uri motivationale, compensarea angajatilor voluntari in cazuri sociale si de mediu, cursuri de educatie financiara si chiar plata absentelor sabatice).

42% dintre organizatii (o crestere de 16 procente, fata de anul precedent) au optat pentru amenajarea unor spatii de relaxare, cu jocuri si alte facilitati recreative. Raspunsurile studiului arata o crestere medie de 20% pentru implementarea unor actiuni care incurajeaza:

  • echilibrul dintre viata profesionala si privata (61%)
  • activitati sportive (55%)
  • activitati recreative (32%)

In privinta planului de beneficii medicale, peste 250 de companii respondente au precizat ca nu iau in calcul modificari semnificative pentru urmatoarele 12 luni.

Platforma de beneficii flexibile - un instrument eficient de HR. Care sunt asteptarile specialistilor?

27% dintre companiile participante la studiu au declarat ca folosesc instrumente online, externe pentru administrarea beneficiilor pentru angajati, cu doar 1 procent mai putin decat cele care au ales sa pastreze procesul internalizat. In ceea ce priveste facilitarea procesului de management al beneficiilor, 47% dintre companii au semnalat importanta degrevarii departamentului de HR si 38% apreciaza avantajele digitalizarii sistemului de beneficii pentru angajati. Peste 70% dintre companii anunta ca au in vedere implementarea un plan de beneficii flexibile in viitorul apropiat.

Companiile din Romania au deja acces la Darwin, platforma de administrare a beneficiilor, care permite organizatiilor sa le ofere angajatilor o experienta eficienta si accesibila. Cu ajutorul automatizarii Darwin, organizatiile pot degreva departamentul de HR de timpul si resursele pe care ar trebui sa le aloce proceselor administrative si dispun de o vizibilitate precisa, in timp real cu privire la costuri si utilizarea beneficiilor. Eliminarea procesului manual de manipulare a datelor reduce semnificativ expunerea companiilor la riscuri, fie ca vorbim despre erori umane, pierederea informatiilor, sau scurgeri de date.