1asig.ro
1asig.ro
Mare agitatie in piata de ...

Mare agitatie in piata de asigurari dupa ce un broker a incercat sa racoleze agentii altor intermediari si asiguratori

5 min. / 1.540 cuvinte
Joi, toata piata de asigurari, asociatiile din domeniu, dar si autoritatea de supraveghere au dezbatut si au discutat despre actiunea Transilvania Broker prin care a trimis adrese catre intermediarii secundari - asistenti in brokeraj si agenti de asigurare - invitandu-i sa se alature in echipa acestuia. Conform surselor din piata, brokerul risca sa fie exclus din UNSICAR si chiar sanctionat de ASF, iar cel putin o companie importanta de asigurari ar putea incheia colaborarea cu acesta.

PROMO


PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare a trimis deja o scrisoare catre ASF, Consiliul Concurentei si Ministerul Finantelor pentru atrage atentia asupra actiunii Transilvania Broker.

Reprezentantii PRBAR remarca faptul ca aceasta practica incalca etica profesionala si aduce atingere imaginii companiilor de brokeraj din Romania, precum si societatilor de asigurare si acuza brokerul de concurenta neloiala.

"Asistam la cea mai mare operatiune de marketing, asa cum a fost definita chiar de emitentul acestor mii de scrisori trimise catre asistentii in brokeraj din toata industria de asigurari. In acceptiunea noastra, aceste elemente nereale, neconforme sau incomplete din documentatie pot afecta comportamentul economic al celor ce au primit aceste scrisori si mai departe, pot prejudicia concurentii onesti din piata de distributie de asigurari, deopotriva companii de brokeraj si societati de asigurare", au spus oficialii Patronatului.

Redam mai jos scrisoarea PRBAR:

"Prin prezenta dorim sa supunem atentiei si analizei dumneavoastra o actiune concertata la nivel de piata, declansata de catre unul din principalii jucatori din sectorul distributiei de asigurari, Transilvania Broker de Asigurare. Acesta companie de brokeraj a procedat in ultimele zile la transmiterea concomitenta a unor adrese scrise catre toti intermediarii secundari (asistenti in brokeraj aflati sub contract cu Companii de Brokeraj si agenti de asigurare aflati sub contract cu Societatii de Asigurare) ce activeaza in Romania, cu invitatia de se alatura echipei Transilvania Broker.

Trecand peste propunerea de colaborare precum si peste modul in care au fost obtinute si prelucrate datele personale ale recipientilor (aspecte ce au fost sesizate separat catre A.N.S.P.D.C.P.), prin prisma experientei tuturor membrilor organizatiei noastre, consideram ca elemente semnificative din documentatia transmisa nu au sustinere reala si au capacitatea de a induce in eroare persoanele recipiente. In acceptiunea noastra, aceste elemente nereale, neconforme sau incomplete pot afecta comportamentul economic al recipientilor si mai departe, pot prejudicia concurentii onesti din piata de distributie de asigurari, deopotriva Companii de Brokeraj si Societati de asigurare. Ori, in conformitate cu prevederile art. 3 lit. b) din Legea 158/2008, aceasta actiune este definita ca fiind publicitate inselatoare.

Pe de o parte, aceasta practica incalca etica profesionala si aduce atingere imaginii companiilor de brokeraj din Romania, precum si societatilor de asigurare, iar pe de alta parte, reducerea concurentei in randul distribuitorilor de asigurari prin polarizare nu este in beneficiul dezvoltarii industriei si nici in folosul final al consumatorilor de servicii de asigurare.

Prin dimensiunea sa, la nivelul a aproximativ 30.000 de intermediari secundari de asigurari - persoane juridice, demersul Transilvania Broker este unul ostil, profund ne-etic si cu conotatie de publicitate inselatoare si de concurenta neloiala, daunand grav increderii dintre intermediarii secundari si cei principali precum si intre agentii de asigurare si societatile de asigurare, toate acestea in defavoarea consumatorului final de asigurari.

In contextul celor prezentate mai sus, in temeiul prevederilor art. 7 pct. 1 din Legea 158/2008, va sesizam o posibila situatie definita de lege ca fiind publicitate inselatoare si pe cale de consecinta va rugam sa procedati la verificarea acestor aspecte ce pot aduce atingere grava bunului mers al industriei de asigurari din Romania".

Numarul distribuitorilor de asigurari cu certificare in RIS - Registrul intermediarilor secundari - a ajuns la aproape 50.000, cel mai ridicat nivel din istoria pietei de profil din Romania, conform datelor ISF - Institutul de Studii Financiare.

Piata asigurarilor din Romania a ajuns, in primele 9 luni din 2020, la un volum al primelor brute subscrise de peste 8,5 miliarde lei, in crestere cu aproximativ 4,8% fata de valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului anterior, se arata in raportul publicat luni de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

La 30 septembrie 2020 activau pe piata asigurarilor 28 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurari generale, 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

In acelasi timp, piata de brokeraj a avansat cu 9,2%, la peste 5,77 miliarde de lei. Brokerii au intermediat 67,76% din intreaga valoare a subcrierilor din piata asigurarilor. Aceasta crestere este datorata atat majorarii volumului de prime distribuite pe asigurari generale (+8,96%), cat si pe segmentul asigurarilor de viata (+16,10%).

La sfarsitul lunii septembrie 2020, figurau inregistrati in evidentele Autoritatii de Supraveghere Financiara un numar de 295 de brokeri de asigurare si/sau reasigurare autorizati, din care: 284 societati active, 10 societati cu activitatea suspendata, 1 societate cu activitatea interzisa temporar.

6.580 accesari