1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Jumatate dintre angajatii romani au fost contactati in vacanta pentru rezolvarea unor situatii ce tin de birou

Jumatate dintre angajatii romani spun ca au fost contactati in vacanta de catre colegi si manageri pentru a rezolva situatii care apar la birou, o treime isi iau laptopul in vacanta, iar aproximativ 60% isi verifica e-mailul de serviciu in concediu, arata un studiu realizat de o platforma pentru angajati, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, in jur de 79% dintre romani au avut concediu anul acesta, iar din restul de 21% care nu avut concediu aproximativ 8% intentioneaza sa aiba vacanta in urmatoarele trei luni.

Procentele celor care au avut vacanta in acest an sunt similare si la nivel regional, ele variind intre 75% (Republica Moldova) si 83% (Ungaria).

"In ceea ce priveste durata concediului, 24% dintre angajatii romani si-au luat liber anul acesta intre 5-9 zile lucratoare, 19% mai putin de cinci zile lucratoare, 17% au solicitat concediu pentru zece zile lucratoare, iar 7% pentru 15 zile lucratoare. Concediul pentru 5-9 zile lucratoare a fost cel mai solicitat in Romania si Bulgaria, in Moldova cei mai multi angajati si-au luat liber 15 zile lucratoare (31% dintre respondenti), iar in Grecia si Ungaria cei mai multi salariati au optat pentru mai putin de 5 zile lucratoare (22% in Grecia si 24% in Ungaria)", sustin reprezentantii Undelucram.ro.

Cercetarea mai arata ca 65% dintre angajatii romani spun ca au reusit sa se relaxeze si sa se deconecteze in vacanta de la sarcinile de serviciu. Procentele sunt similare la nivel regional, cei mai multi angajati care au reusit sa se relaxeze in vacanta fiind cei din Ungaria (71%).

Aproximativ 40% dintre salariatii romani spun ca ultima vacanta in care nu au lucrat a fost anul acesta, iar 23% afirma ca nu au lucrat niciodata in vacanta. Pe de alta parte, 16% dintre angajati spun ca ultima vacanta in care nu au muncit a fost in urma cu 2-5 ani, 8% in urma cu mai mult de 5 ani, iar 11% spun ca au lucrat mereu in concediu.

Comparativ, la nivelul regiunii, angajatii moldoveni sunt cei care lucreaza cel mai mult in vacanta - 22% dintre acestia au lucrat in toate concediile de pana acum. Pe de alta parte, grecii sunt cei care reusesc in cea mai mica proportie sa se relaxe in vacanta - doar 32% dintre acestia spun ca reusesc sa uite de munca in concediu.

Aproximativ 40% dintre angajatii din Romania au afirmat ca au fost contactati in vacanta de colegi si manageri pentru a rezolva diferite sarcini de serviciu si au incercat sa le rezolve. Circa 10% spun ca au fost contactati, dar au explicat ca nu lucreaza in vacanta.

La nivel regional, angajatii din Republica Moldova sunt cei care sunt cel mai des contactati in vacanta pentru a rezolva sarcini de serviciu si care rezolva ce li se solicita - 56% dintre salariatii moldoveni fac acest lucru.

Potrivit studiului, 61% dintre angajatii romani isi verifica e-mailul de serviciu in vacanta. Cel mai mic procent al angajatilor care isi verifica e-mailul de serviciu in concediu este in Bulgaria (52%), la polul opus fiind Republica Moldova cu 72% dintre salariati care isi citesc e-mailul de la job in vacanta.

Totodata, 31% dintre angajatii din Romania pleaca cu laptopul in vacanta pentru a fi siguri ca pot rezolva eventuale situatii care apar la locul de munca. Procentul este de 53% in Republica Moldova, 46% in Grecia, 36% in Ungaria si 31% in Bulgaria.

In jur de 34% dintre romani sunt deranjati sa lucreze in vacanta chiar daca se intampla rar, in timp ce 38% nu sunt deranjati daca se intampla ocazional. Aproximativ 18% sunt deranjati pentru ca lucrul in vacanta a devenit o practica in cadrul companiilor in care lucreaza.

In ceea ce priveste obiceiul de a lucra in vacanta, 41% dintre angajatii romani afirma ca problema s-a remediat dupa ce au vorbit cu managerul lor, iar 29% au de gand sa discute despre acest subiect.

Circa 13% dintre angajatii parinti din Romania au lucrat cu copiii de acasa si nici nu au plecat in vacanta. Aproximativ 57% dintre parintii romani spun ca in timpul vacantei de vara a copiilor au lucrat cu acestia de acasa si au mers impreuna in concediu. In jur de 23% spun au trimis copiii la after school timp de cateva saptamani, iar in restul saptamanilor copiii au fost implicati in alte activitati (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanta intregii familii). In Republica Moldova este cel mai mare procent al angajatilor parinti care au lucrat cu copiii de acasa si nici nu au reusit sa plece in vacanta - 25% dintre respondenti.

In privinta gestionarii timpului copiilor pe perioada scolii, 30% dintre angajatii parinti din Romania spun ca vor lucra cu copiii de acasa, 41% dintre ei apeleaza la rude, iar 33% au ales institutii de tip after-school sau scoala privata. Republica Moldova se evidentiaza cu cel mai mare procent care primeste ajutor de la rude, iar in Bulgaria este cel mai mare procent al parintilor care duc copiii la un after-school - 40%.

Sondajul a fost realizat in perioada 1- 8 septembrie anul acesta si au raspuns 11.410 angajati cu varsta cuprinsa intre 18-65 ani din Romania, Republica Moldova, Bulgaria, Grecia si Ungaria. Dintre cei 11.410 respondenti, 6.082 sunt si parinti.