1asig.ro
1asig.ro
INFOGRAFIC: 20% din incendiile ...

INFOGRAFIC: 20% din incendiile care au avut loc in 2020 au afectat locuinte

5 min. / 1.540 cuvinte
Numarul incendiilor inregistrate pe teritoriul tarii noastre a scazut anul trecut, comparativ cu 2019, arata datele furnizate de reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - IGSU, la solicitarea 1asig.ro. O cincime din acestea au provocat daune caselor si apartamentelor romanilor.

PROMO


Astfel, in 2020 s-au inregistrat, la nivel national, "33.883 de incendii, 6.775 dintre acestea manifestandu-se la locuinte (20% din numarul total de incendii)", au explicat reprezentantii IGSU. Numarul incendiilor de anul trecut este cu 17,4% mai mic fata de cel inregistrat in 2019, cand fusesera raportate 41.040 de cazuri.

Cu toate acestea, 2020 este pe locul al doilea in topul anilor in care s-au inregistrat cele mai multe incendii de pe teritoriul tarii noastre, din ultimii 7 ani, dupa anul 2019, releva analiza 1asig.ro, realizata pe baza datelor IGSU.

Numarul locuintelor afectate de acest risc a scazut usor anul trecut fata de 2019, cand fusesera afectate 6.807 de case si apartamente.

Care au fost cauzele care au generat cele mai multe incendii la locuinte in 2020?

Principalele cauze generatoare de incendii la locuinte inregistrate in anul 2020 sunt reprezentate de cosuri sau burlane de fum defecte sau necuratate (acestea provocand 31% din totalul acestora - similar cu 2019), instalatii electrice defecte sau improvizate (25%), mijloace de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (12%) si foc deschis (7%).

De asemenea, 4% din incendiile la locuinta au fost provocate si de actiuni intentionate, alte 4% din total, de fumat, iar alte 17% au fost provocate de alte imprejurari, conform reprezentantilor IGSU.
Reamintim ca, pentru protectia financiara in cazul in care locuinta este afectata de un incendiu, exista asigurarea facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale - inundatii, cutremur, alunecari de teren). De asemenea, pentru companiile care pot fi afectate de incendii, exista posibilitatea incheierii unei asigurari de tip property.

Conform unui sondaj de opinie realizat de catre IRES, la solicitarea UNSAR, 6 din 10 romani sunt ingrijorati de incendiile care le pot afecta locuintele. Astfel ca, 59% dintre romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult, inclusive in privinta propriilor locuinte. Alte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurul (54%), furtuna si vijelia (40%), furtul (31%), inundatiile (28%), explozia (24%) si alunecarile de teren (16%), potrivit aceleiasi cercetari sociologice.

2.056 accesari
Sondaj

Cui considerati ca ii revine cea mai mare sarcina de a creste educatia financiara a romanilor?

- Institutiilor din domeniul financiar (ASF, BNR etc)
- Asociatiilor din domeniu
- Companiilor (asiguratori, banci, administratori de pensii etc)
- Scolilor
- Institutiilor statului
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO