1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Germania: pierderi de 1,5 miliarde de euro cauzate de furtuni, grindina, fulgere si inundatii in august

Pierderile cauzate de furtunile severe de la sfarsitul lunii august in Germania ar putea atinge niveul de 900 de milioane de euro, a declarat Asociatia Germana a Asiguratorilor (GDV), in timp ce pentru intrega luna august, pagubele cauzate de furtuni, grindina, fulgere si inundatii se insumeaza la 1,5 miliarde EUR.

Cifrele de mai sus includ daune la locuinte, bunuri de uz casnic, intreprinderi comerciale si industriale de peste 550 de milioane de euro pentru seria de furtuni de la sfarsitul lunii august si 950 de milioane de euro pentru intreaga luna. Pierderile din asigurarile auto s-au ridicat la 350 milioane EUR, respectiv 550 milioane EUR.

Furtunile cu vijelii si grindina au produs pagube grave in perioada 24-30 august, in special in Bavaria. Pe 26 august zona s-a confruntat cu o grindina neobisnuit de mare, cu un diametru de pana la zece centimetri.

Pentru prima jumatate a anului 2023, GDV a raportat recent pierderi asigurate produse de riscuri naturale de 1,9 miliarde EUR, sub media ultimilor ani. Pentru 2022 in ansamblu, cheltuielile cu daunele s-au ridicat la 4,3 miliarde EUR pentru aceeasi clasa de riscuri, putin peste media pe termen lung de 4,2 miliarde EUR.

In acest context, asiguratorii germani fac apel la politicieni sa nu neglijeze prevenirea si adaptarea la efectele schimbarilor climatice. "Trebuie sa ne adaptam la consecintele schimbarilor climatice cu tot mai multe extreme meteorologice. Adaptarea legislatiei constructiilor, mai putina sigilare a terenurilor si o inghetare a constructiilor in campiile inundabile trebuie implementate rapid", a declarat Joerg Asmussen, directorul general al GDV, intr-un articol postat pe site-ul asociatiei.