GROUPAMA, liderul pietei de asigurari din Romania, precum si al liniei de asigurari de locuinta, a inregistrat in 2022 o crestere cu 10% a primelor brute subscrise pe linia asigurarilor de locuinte. Valoarea daunelor achitate de GROUPAMA, in 2022, pentru producerea unor riscuri acoperite prin polite de asigurare a locuintei a crescut, de asemenea, cu 11%.
Datele companiei indica totodata o crestere a interesului romanilor privind politele facultative de locuinte la nivel national, cu preponderenta in mediul urban. 68% dintre politele de asigurare sunt incheiate pentru locuinte din mediul urban, zona Bucuresti-Ilfov insumand 27% din acest procent, in timp ce doar 32% dintre polite sunt incheiate pentru locuinte din mediul rural.
In 2022, numarul de daune avizate pentru asigurarile de locuinte a crescut cu 9% fata de 2021, avariile accidentale la instalatiile de apa, furtuna si inundatiile de la vecini fiind printre riscurile cu frecventa cea mai mare de dauna.
"Cutremurele devastatoare din Turcia si Siria, care au provocat pierderi uriase de vieti omenesti si pagube materiale greu de imaginat, ne reamintesc cat de vulnerabili suntem in fata neprevazutului si cat de important este sa ne asiguram in fata unor astfel de dezastre naturale. In Romania, doar 20% dintre proprietari au incheiata o asigurare obligatorie a locuintei, polita care acopera trei tipuri de dezastre naturale (cutremur, inundatii din cauze naturale si alunecari de teren). Primim, in ultimele zile, numeroase intrebari legate de acoperirile asigurarilor de locuinta, despre cum functioneaza de fapt o astfel de asigurare, care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de asigurari, cele obligatorii si cele facultative. Ceea ce trebuie sa retinem fiecare dintre noi este ca, in cazul producerii unei calamitati naturale, suma asigurata printr-o polita obligatorie PAD este de maxim 20.000 de Euro, respectiv 10.000 de Euro, in functie de tipul cladirii. Pentru a fi despagubit cat mai aproape de valoarea integrala a locuintei, este necesara o asigurare facultativa, care presupune acoperiri pentru riscuri suplimentare, iar suma asigurata a locuintei este valoarea integrala a acesteia. Daca in cazul politei PAD, pretul este unul fix, 20 Euro, respectiv 10 Euro, pe an, in cazul asigurarii facultative pretul difera in functie de specificatiile locuintei si de riscurile acoperite. De exemplu, in cazul unui apartament, in asigurarea caruia optam si pentru includerea unor acoperiri suplimentare, valoarea primei de asigurare porneste de la putin peste 1 leu pe zi. Produsul este flexibil, poate fi personalizat in functie de nevoi, de riscurile pe care vrem sa le acoperim, costul final fiind si el diferit, in functie de acestea - oricine poate face o estimare a costurilor pe site-ul GROUPAMA, accesand calculatorul online. Cele doua asigurari functioneaza, asadar, in complementaritate, pentru a-ti asigura sustinerea financiara de care ai nevoie atunci cand te confrunti cu o situatie neprevazuta, fie ca vorbim despre un dezastru natural, un incendiu, o inundatie provocata de vecini sau mici defectiuni", a declarat Calin MATEI, Director General Adjunct GROUPAMA. (poza)

Asigurarea facultativa a locuintei cu extra acoperiri (ALExA) ramane unul dintre cele mai accesate produse de catre clientii GROUPAMA. In cazul acestei polite, acoperirea de baza cuprinde riscuri precum incendiul, trasnetul, explozia, caderea aparatelor de zbor - pentru cladire si/sau bunurile din locuinta, dar si Asigurarea de raspundere civila, pe teritoriul Romaniei. In functie de nevoile fiecarui client, polita poate fi personalizata prin adaugarea unor acoperiri pentru riscuri precum inundatiile de la vecini, avariile accidentale ale instalatiilor de apa/canalizare/incalzire, fenomenele naturale - furtuna, grindina, avalansa, riscurile catastrofice, precum cutremurul, alunecarile de teren, inundatiile din cauze naturale (pentru acoperirea valorii integrale a locuintei), dar si alte riscuri precum furtul sau vandalismul.
In 2022, GROUPAMA a introdus in politele de asigurare facultativa pentru locuinta si clauza de buna vecinatate privind renuntarea la dreptul de regres, iar la numai 10 luni de la lansare, un sfert din portofoliul companiei a optat deja pentru includerea acestei clauze in pachetul de asigurare. GROUPAMA a continuat, astfel, sa vina in intampinarea nevoilor clientilor, introducand o clauza mult solicitata la nivelul pietei, alaturi de asigurarea centralelor termice si a instalatiilor de incalzire pentru riscul de avarii accidentale si asigurarea aparatelor electrice, electronice, electrocasnice pentru acoperirea daunelor electrice.