Lucian VIZITIU
Vicepresedinte
Patronatul Detectivilor Particulari din Romania
Desi, in Romania, subiectul fraudei in asigurari este tabu, nu inseamna ca piata asigurarilor din tara noastra nu se confrunta cu acest fenomen. Tari cu traditie efectueaza anual cercetari si studii, fiind interesate sa cunoasca nu numai evolutia acestui fenomen, dar sa si identifice instrumentele necesare prevenirii fraudelor.
Desigur, aceste cercetari se bazeaza pe date colectate de la toti actorii pietei de asigurari, ultima veriga a celor care lupta impotriva fraudelor fiind chiar autoritatile statelor respective.
Doar pentru a exemplifica pe scurt, sa amintim ca in SUA, tara cu traditie in domeniul asigurarilor (dar si al fraudelor), exista procurori specializati care instrumenteaza doar astfel de cazuri. In Anglia, in cadrul politiei metropolitane din Londra exista un departament care investigheaza exclusiv cazuri de frauda in domeniul asigurarilor. O structura specializata exista si in Romania, in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, insa sesizarile adresate acesteia sunt putine la numar, asiguratorii multumindu-se de multe ori doar cu faptul ca fraudatorii renunta eventual la pretentiile de despagubire.
De ce ar trebui insa ca fraudele in asigurari sa fie un subiect tratat cu tot mai multa atentie si in Romania?
In primul rand, pentru ca fraudele si tentativele de frauda ne afecteaza pe toti intr-un mod pe care, daca nu il banuim, atunci sigur il resimtim. Frauda nedetectata se transfera automat in pretul politelor de asigurare. Pentru a fi mai expliciti, cu cat numarul fraudelor nedetectate creste, cu atat pretul politelor de asigurare va creste. Un posibil efect se poate regasi si in cresterea constanta a pretului politelor RCA... Desigur, nu putem concluziona ca doar fraudele au dus la majorarea tarifelor, dar este un factor relevant.
La nivelul companiilor de asigurari exista mai multe abordari cu privire la subiectul fraudelor si tentativelor de frauda. Unele societati au departamente specializate care investigheaza cazurile suspecte, in timp ce altele se bazeaza pe o relatie accentuata de colaborare intre inspectorii de daune si consilierii juridici. Probabil ca se fac si investitii in diverse sisteme informatice al caror rol este de a detecta tentativele de frauda, cu mentiunea ca aceste cazuri suspecte vor fi aduse in tot atentia angajatilor care pot evalua corect natura suspiciunilor.
Desigur, solutiile mentionate mai sus (si probabil ca mai exista si altele) permit identificarea cu un grad mare de success a unui anumit tip de fraude: daunele produse in afara perioadei de acoperire a politelor de asigurare, supraasigurarea sau subasigurarea, avarii provenite din alte evenimente decat cel descris in nota de avizare.
Dincolo de acestea, companiile de asigurari se pot confrunta si cu situatii complexe: grupuri organizate si specializate in obtinerea de bani prin inscenarea evenimentelor asigurate atat pe teritoriul Romaniei, cat si in afara sa, motivarea solicitarilor de despagubire cu acte medicale falsificate etc.
Astfel ca in multe dintre cazuri, a determina daca o despagubire este sau nu frauduloasa merge mai departe decat a te baza doar pe informatiile disponibile in prezent. Mai mult, cu cat suma solicitata in tentativa de frauda este mai mare, cresc sansele ca si metoda sa fie mai sofisticata, iar dovezile mai greu de obtinut.
Toate acestea, puse in contextul in care istoricul de daune al unui vehicul sau al unui client este extrem de dificil de obtinut in piata din Romania, si mai ales in strainatate (atunci cand este implicat un asigurator roman), tentativele de inselaciune sunt cu atat mai dificil de identificat si de dovedit.
Pentru a exemplifica, vom reveni in curand, intr-o serie de articole deticate, cu studii de caz care releva vulnerabilitatile la care sunt expusi asiguratorii, dar si sofisticarea metodelor utilizate de cei care urmaresc sa ii fraudeze.
Lucian VIZITIU
Vicepresedinte
Patronatul Detectivilor Particulari din Romania
Telefon mobil
+040.721.051.668;
+040.757.078.899.
Adresa de e-mail
lucica.vizitiu@gmail.com
Frauda in asigurari - daca nu este abordata, nu inseamna ca nu exista
Din aceeasi categorie
Cele mai citite