1asig.ro
1asig.ro

FMI estimeaza o crestere economica de 6% pentru Romania

5 min. / 1.540 cuvinte
Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit estimarile privind evolutia economiei romanesti, la 6% in 2021 si la 4,8% in 2022, potrivit raportului "World Economic Outlook".

PROMO


Potrivit aceluiasi raport, inflatia ar urma sa creasca la 2,8% in 2021, urmand sa se reduca la 2,5% in 2022.

Totodata, deficitul de cont curent ar urma sa coboare de la 5,1% in 2020 la 5% in 2021 si sa ajunga la 4,7% anul viitor.

Conform FMI, economia mondiala va creste cu 6% anul acesta, pe fondul masurilor de stimulare fara precedent luate pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19). Revizuirea in crestere, de la un avans de 5,5% previzionat in urma cu aproape trei luni, reflecta in mare parte imbunatatirea perspectivelor privind economia SUA, care ar urma sa inregistreze anul acesta un avans de 6,4%, cel mai rapid ritm din anii '80, conform celui mai recent raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala. In ianuarie, FMI estima o expansiune a PIB-ului Statelor Unite de 5,1%. Conform estimarilor FMI, PIB-ul global s-a contractat anul trecut cu 3,3%.

Daca previziunile FMI se vor realiza, va fi cel mai rapid ritm de crestere a economiei mondiale din 1976, dar vine dupa cel mai sever declin anual de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

FMI atrage atentia asupra gradului ridicat de incertitudine privind perspectivele economice si ca imbunatatirile ar putea fi cu usurinta afectate de alti factori, in primul rand combaterea cu succes a pandemiei. "Progrese mai ridicate ale campaniilor de vaccinare ar putea duce la imbunatatirea estimarilor, in timp ce noi variante rezistente la vaccin ar putea duce la o revizuire semnificativa in scadere", noteaza FMI.

Gasiti aici raportul FMI.

1.089 accesari