1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Eurostat: Romania, tara unde companiile IT&C au cele mai mari dificultati in recrutarea specialistilor din UE

58% dintre companiile de la nivel European au raportat, in 2018, dificultati in recrutarea specialistilor pe locurile vacante, Romania inregistrand cele mai mari deficite (90%), arata datele Eurostat - Biroul de Statistica al Uniunii Europene.

"Desi doar 3% dintre intreprinderile romanesti au recrutat sau au incercat sa recruteze specialisti in domeniul TI&C in 2018, 90% dintre ele au considerat ca este dificila ocuparea posturilor vacante", precizeaza raportul Eurostat.

Potrivit sursei citate, in 2018, 9% din intreprinderile din UE au recrutat sau au incercat sa recruteze specialisti in domeniul TI&C.

Recrutarea specialistilor in domeniul TI&C a fost o provocare si pentru firmele din Cehia, unde 80% au considerat ca este greu sa-si ocupe posturile vacante, dar si in tari precum Austria (74%) si Suedia (72%). In schimb, proportia companiilor cu dificultati in recrutarea specialistilor in domeniul TI&C a fost sub 40% doar in Spania (27%) si Grecia (38%).

Datele Eurostat arata ca pentru companiile din sectorul IT&C din UE, de-a lungul timpului a devenit din ce in ce mai dificil sa isi completeze posturile vacante deschise pentru specialistii. Ponderea intreprinderilor carora le-a fost greu sa ocupe aceste posturi vacante a fost de 37% in 2013 si 38% in 2014. Cu toate acestea, ponderea a crescut brusc cu 4-6 puncte procentuale in fiecare an, ajungand la un maximum istoric in 2018.