Antreprenorii aflati la inceput de drum sunt adeseori neglijenti in ceea ce priveste caile si mijloacele de protectie necesare firmelor lor, spun specialistii din domeniu. In plus, eventualele situatii neprevazute ne pot crea si dispute greu de solutionat, inclusiv cu partenerii de afaceri, ne mai atrag atentia acestia.
"Poate ca si de aceea asigurarile de tot felul au devenit si o necesitate, si o obligatie in toate mediile de afaceri. Ele sunt de mare folos in cazul aparitiei in companii a unor situatii neprevazute, cum ar putea fi incendiile accidentale ori nu, accidentele de tot felul sau atacurile cibernetice. E de luat in seama si faptul ca partenerii de afaceri pot fi compensati printr-o asigurare, atunci cand luam in calcul, de exemplu, un scenariu conform caruia compania ne este mistuita de un incendiu", a declarat pentru Publicatiile XPRIMM Catalin BOICEANU, Director Corporate, SAFETY Broker in emisiunea "Ora de Risc" de la RFI Romania, pe care o puteti vedea integral aici: https://youtu.be/kI_oDF9V4XA?list=PLgyyyhFKWF1qr-kVBgGGEHgQY0FUXw9zC&t=165
"Da, asigurarea in sine sau clauza, caci este mai curand o clauza pe care o putem atasa asigurarii de baza, se numeste business interruption. Pe romaneste, inseamna acoperirea pierderilor financiare pe care le poti avea in urma unui eveniment neprevazut. In momentul in care incendiul respectiv ti-a afectat afacerea, tu nu mai produci, deci nu mai ai din ce sa platesti salariile, nu mai ai cu ce sa platesti furnizorii si nici cheltuielile operationale", a mai precizat BOICEANU.
"Cand discutam de zona corporate, nu mai discutam de asigurari standard. Contractele se negociaza individual si conditiile se aplica in functie de nevoile fiecarui client in parte. Poti, de exemplu, sa alegi sa ai o raspundere civila profesionala, poti sa ai si business interruption care sa-ti acopere piederile financiare, poti sa mai alegi sa ai si clauze de nelivrare la timp si multe altele", a mai adaugat specialistul.
"Lucrurile difera de la un caz la altul si de la o afacere la alta. In momentul de fata [in Romania] exista peste 500 de mii de firme mici si mijlocii. Din pacate, insa, gradul de penetrare pe zona asigurarilor este unul foarte mic. Riscurile sunt diferite, nevoile sunt si ele diferite, dar cel mai important lucru ca antreprenor este sa apelezi la un expert in asigurare, dar unul specializat pe zona de corporate pentru ca este mult mai bine pregatit", a detaliat invitatul.
"Mai mentionez ca asigurarile destinate protejarii unei afaceri pot avea atasate si o clauza menita sa te apere de consecintele atacurilor cibernetice, care in ultima perioada sunt printre cele mai mari probleme intampinate de antreprenori. Repet, insa, ca solutia este diferita de la un caz la altul", a mai subliniat Catalin BOICEANU.
Cat de preocupati de siguranta sunt antreprenorii nostri comparativ cu media europeana?
"Ne-am obisnuit de-a lungul timpului ca pe toate studiile la nivel european sa fim mereu ultimii, penultimii sau cam pe acolo. Spre norocul nostru, la nivel de crestere economica, Romania nu se mai afla acum la coada clasamentelor. Suntem tot mai aproape de media europeana si am depasit deja tari cu experienta mai mare in economia de piata decat noi.
Suntem inca tineri, caci avem doar 30 de ani pe zona asta. Problema este ca, desi economic am tot crescut, mediul privat functioneaza mai bine, veniturile au sporit, investitiile publice au crescut, avem autostrazi in lucru care cresc cu o viteza uimitoare si construim mai repede decat orice tara din Europa, gradul de penetrare in zona asigurarilor pentru persoanele juridice este, inca, unul foarte mic. Antreprenorii sunt insa mult prea angajati si mult prea prinsi in toata 'nebunia' pe care o presupune conducerea unei afaceri, ca sa se mai gandeasca sa si-o mai si asigure", a concluzionat Catalin BOICEANU, Director Corporate al Safety Broker.
Declaratiile de mai sus si altele pe aceasta tema au fost facute in emisiunea "Ora de Risc" de la RFI Romania, pe care o puteti vedea integral aici