1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ECFS 2021: Competentele ...

ECFS 2021: Competentele profesionale vor conta mai mult decat diplomele in economia viitorului

Serviciile financiare au intrat intr-o noua era, in care noi modele de educatie financiara axata pe protectia consumatorului si a companiilor, digitalizarea si inovatia dicteaza noile reguli. Cine va tine pasul cu transformarea va creste, cine nu, se va retrage in declin. Serviciile financiare ale viitorului vor include roboti, servicii financiare deschise, inteligenta artificiala. Iar noile generatii de consumatori se vor impune mai mult in piata financiara. Acestea sunt cateva concluzii ale editiei a V-a a Conferintei Europene a Serviciilor Financiare cu tema "Provocarile noului deceniu in sectorul serviciilor financiare".

La conferinta s-au inscris 118 participanti din mediul academic - cadre didactice, doctoranzi, studenti - din mediul de afaceri - reprezentanti ai companiilor de asigurari, pensii private si investitii, precum si reprezentanti ai Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Evenimentul a inclus o sesiune plenara, doua dezbateri si 6 paneluri stiintifice, avand 57 de interventii:
  • Dezvoltarea carierei financiare pentru tinerii absolventi
  • Profesionalizarea pietelor financiare in sprijinul clientului
  • Tendinte generale in sectorul serviciilor financiare
  • Preocupari moderne in procesul de raportare financiara
  • Provocari ale economiei digitalizate
"In ultimul an s-au inregistrat progrese in materie de digitalizare pentru piata romaneasca, asa cum in mod normal s-ar fi vazut in cativa ani, fortata cumva si de pandemia pe care o parcurgem. Potrivit analizelor, avantajele digitalizarii sunt reducerea timpului, transparenta proceselor, siguranta utilizatorului dar si reducerea costurilor", a declarat Valentin IONESCU Presedintele Institutului de Studii Financiare, la deschiderea conferintei.

Educatia financiara este o prioritate pe care trebuie sa o aiba in vedere orice tara, mai ales in contextul actual si in contextul inovarii si digitalizarii. Aceasta este complementara protectiei consumatorului. Asta presupune o si mai mare atentie din partea autoritatilor pentru ca ea contribuie la pastrarea increderii in piete, este de parere Dan ARMEANU, Vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, responsabil de sectorul pensiilor private.

"Autoritatea de Supraveghere Financiare s-a angajat in ultimii ani sa sprijine si sa promoveze acest proces de educatie financiara prin diferite parteneriate incheiate cu universitati, mediul de afaceri, inspectoratele scolare prin actiuni concrete. Mai mult, in scopul informarii corecte si complete a consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiara pune accent pe formarea profesionala a intermediarilor de produse financiare. Un rol important il are ISF, pentru ca, prin aceste actiuni se asigura actualizarea cunostintelor transmise catre clienti. Un element important care a influentat, in ultimul an, procesele economice, este criza pandemica care a schimbat paradigma modului de desfasurare a multor activitati dar si relationarea cu clientii. Riscurile s-au schimbat, poate s-au amplificat. Impactul asupra potentialului de dezvoltare poate fi pozitiv daca aceasta schimbare de paradigma se manifesta calitativ si se trece la dezvoltarea inteligenta, digitala", a explicat Dan ARMEANU, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Misiunea universitatilor, in acest context in continua schimbare, este sa livreze absolventi informati si conectati la realitatile globale. Iar pentru asta e nevoie ca acestea sa se apropie de mediul economico-social.

"ISF este un partener traditional al nostru. Alaturi de care continuam sa sustinem si pregatirea profesionala pe domenii de nise, precum programul de masterat de actuariat. ASE face concurenta universitatilor straine cu bugete cat bugetul national pe educatie al Romaniei. Pentru aceste performante a trebuit sa dovedim si sa muncim mult. Ne-am apropiat mai mult de mediul economico- social. De asemenea, e nevoie de parteneriate straine pentru proiecte transnationale de cercetare" a declarat Nicolae ISTUDOR, rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Mediul academic trebuie sa se conecteze la realitatea economica si in ceea ce priveste oferta educationala.

"Pandemia este o oportunitate pentru a reseta lumea. Multe lucruri erau spune inainte de pandemie cu privire la dificultatile de adaptare a invatamantului la o lume tot mai dinamica. Reprezentantii companiilor s-au plans de multi ani de slaba pregatire a noilor angajati. S-a constatat ca in economia actuala tot mai putini oameni activeaza in aceeasi meserie cu care s-au pregatit initial. Foarte multi dintre acestia schimba fie meseria, fie domeniul si au nevoie cunostinte noi , pregatirea initiala nemaifiind suficienta pentru profesionalizare. Trebuie judecat daca ceea ce ofera universitatile in acest sens este adecvat, daca accentul pus pe studiul pentru o singura ocupatie este suficient pentru a pregati oamenii pentru schimbarile care vin. Exista avertismente care arata ca sunt tot mai importante competentele transversale", a explicat Bogdan MURGESCU, prorector pentru bugetare si resurse umane si, totodata, cadru didactic la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

In ceea ce priveste finantarea economiei, rolul bursei a devenit mai important in pandemie.

"In ultimii 20 de ani, bancile centrale au aruncat cu bani in piete pentru a face fata crizelor. Toata cantitatea de bani injectata in piata a avut un rol de a contracara impactul negativ al crizelor. Aceasta interventie s-a resimtit in dobanzile cheie, la nivel de cost al banilor, respectiv s-a redus costul de finantare. Aceste interventii care au pus presiune pe dobanzi au ajutat si guvernele, dar si companiile. Costul de finantare pentru companiile romanesti a scazut in ultimii ani. In ceea ce priveste depozitele companiilor si ale persoanelor fizice, acestea au crescut semnificativ. Vedem si o crestere semnificativa a activelor fondurilor de pensii, care investesc si in companii locale. Daca ne uitam la zona de asset management, vedem cresterea alocarii pe actiuni. Inseamna ca administratorii de fonduri locali aloca mai multi bani plasamentelor in companiile locale listate. In acest context inundat de lichiditate, detinatorii de capital cauta alternative de plasament. Aici intervine rolul Bursei de Valori Bucuresti. Parte din cele mai mari companii romanesti sunt listate la BVB. In 2021, ne asteptam sa avem cel putin 20 de listari pe obligatiuni sau actiuni. Ne bucuram sa vedem ca antreprenorii locali se uita tot mai des la bursa ca si la o sursa de finantare", a explicat Radu HANGA, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Dincolo de finantare, in aceasta perioada companiile au nevoie si de asigurari care sa ii protejeze. Costurile pandemiei la nivelul business-urilor trebuie asumate intr-un parteneriat intre asiguratori si guverne. Din perspectiva companiilor de asigurari, riscurile pandemiei nu sunt asigurabile.

"Adaptarea companiilor de asigurari la noile conditii s-a realizat din toate punctele de vedere, respectiv ofertei, modul de administrare al daunelor, la felul in care se evalueaza riscurile, la pregatirea angajatilor, la interactiunea cu clientii, etc. Legat de principalele riscuri , cel mai mare impact pe care piata l-a cunoscut in aceasta perioada: Business Interuption- o forma de asigurare care despagubeste clientii daca se produce un risc pentru proprietatea respectiva si nu se mai poare desfasura activitatea economica. In realitate, s-a constatat ca in aceasta perioada, aceasta a fost vanduta de catre companii de asigurare fara sa fie partea de o asigurare de proprietate. Acest lucru a dus la multe litigii, mai ales in contextul in care multe business-uri au fost inchise ca urmare al unei decizii guvernamentale. Iar partea referitoare la pandemie era evaziva in contractele de asigurare, sau nementionat. O evaluare facuta de OECD legata de care ar fi volumul total de protectie pentru companii arata ca acesta e de 4,5 trilioane de dolari. Riscul de pandemie nu a fost mentionat in aceste polite. Dar acolo unde a fost facut, s-a decis ca sub 1 la suta din aceasta valoare la nivel global va fi acoperit si va fi platit. Asociatia de la Geneva destinata cercetarii in domeniul asigurarilor considera ca riscul de pandemie nu e asigurabil pentru ca nu intreruperea businessului nu e un criteriu de asigurabilitate, pentru ca pierderile nu sunt nici probabilistice nici independente si pentru ca intreruperile sunt deliberate prin decizia guvernului, iar pierderea maxima posibila nu poate fi administrata din punct de vedere al solvabilitatii", a explicat Violeta CIUREL, fost CEO NN Romania.

Realitatea pe care o traversam schimba jocul, iar pregatirea si informarea consumatorului este esentiala. Profesionalizarea pietei nu mai poate astepta.

"In pandemie, a crescut apetitul pentru investitiile pe piata de capital sau in active precum crypto monede. Trebuie sa aducem in atentie principii precum toleranta la risc. Noi militam pentru adecvarea investitiilor. Cred ca oamenii trebuie instruiti si despre riscurile acestor investitii si trebuie indrumati sa aleaga tipul de investitie potrivita profilului personal de risc. Vrem sa demonstram ca piata de capital, produsele de asigurare si cele de investitii nu sunt exclusiv pentru cei bogati, dimpotriva. Pot sa ii ajute pe cei cu venituri mici. In ceea ce priveste investitiile in crypto monede, reglementarea va veni pe aceasta zona. E noua, nu o intelegem complet, dar cred ca reglementarea va veni. E imposibil sa existe in jurul nostru un instrument financiar care atrage atat de mult atentia consumatorilor si care sa nu atraga atentia reglementatorilor. Sunt convinsa ca in urmatorii ani vom vedea reglementare si deja au venit mesaje de la autoritati in aceasta directie", a explicat Alexandra SMEDOIU, Presedinte CFA si Partner Deloitte.

Programele de educatie financiara au ajuns la milioane de romani, spune Adrian Marin, presedintele UNSAR.

"Punand accentul pe tinerele generatii, pietele financiare nebancare si implicit industria noastra isi asigura viitorul. Apreciem demersul de apropia zona academic de cel de business creeaza premisele unei generatii independente si responsabile din punct de vedere financiar. In pandemie, au fost accelerate procesele de digitalizare si multe operatiuni s-au mutat in online. Vom continua programele de educatie financiara, ale caror beneficiari sunt milioane de romani" Adrian MARIN, Presedinte UNSAR.

"E de apreciat implicarea mediului academic in programele de internship si educatie financiara. Acesta este un facilitator intre piata si noua generatie de consumatori. Vom cuantifica la final eficacitatea acestor programe. Speram ca va creste macar cu cateva procente gradul de educatie financiara", a completat Dorel DUTA, Presedinte UNSICAR.

Avem oportunitati de invatare in Romania, in ceea ce priveste educatia financiara, dar mai sunt multi pasi de urmat pana sa avemun nivel satisfacator de educatie financiara in randul populatiei. "Totusi, piata si societatea nu au avansat suficient in ceea ce priveste educatia financiara. Doar faptul ca cea mai vanduta polita de ani de zile este RCA, arata gradul scazut de educatie financiara in asigurari", a atras atentia Adriana GRECU, Presedinte PRBAR.

Cu ocazia organizarii acestui eveniment au fost oferite 6 premii , dupa cum urmeaza:

Premiul pentru cea mai buna prezentare Melinda Timea FULOP, Dan Ioan TOPOR, Alexandra Delia BUGNARIU, Universitatea Babes Bolyai Cluj, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, pentru lucrarea "Rolul si importanta functiei de audit in cadrul institutiilor financiare nebancare"

Premiul este oferit participantului din mediul academic cu cea mai buna prezentare, care descrie abordarea pe care aceasta a adoptat-o pentru a comunica cercetarea sa si impactul pe care l-a generat.

Premiul pentru cel mai bun aport stiintific Alin Marius ANDRIES, Nicu SPRINCEAN, Daniel JURAVLE, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi pentru lucrarea "Pandemia de COVID-19 si performanta companiilor romanesti"

Acest premiu este dedicat participantilor din mediul stiintific la Conferinta ECFS care au realizat o cercetare inovativa si de impact

Premiul pentru cel mai loial participant ECFS din mediul universitar Lect. univ. dr. Sergiu GOLUB, Universitatea Babes-Bolyai

Acest premiu recunoaste eforturile cadrelor didactice in participarea an de an la Conferinta ECFS. (interventii/participari)

Premiul pentru cel mai loial participant ECFS din mediul de afaceri Stefan PRIGOREANU, CEO, Millenium Insurance Broker

Acest premiu recunoaste eforturile reprezentantilor mediului de afaceri in participarea an de an la Conferinta ECFS. (interventii/participari)

Premiul pentru cel mai bun sustinator al evenimentului Universitatea Transilvania din Brasov - Prof. univ. dr. Marius DINCA

Acest premiu recunoaste eforturile universitatilor in participarea la Conferinta ECFS. Universitatile sunt evaluate pe baza numarului de participanti la Conferinta ECFS.

Premiul de excelenta Drd. Narcis PAVALASCU, Presedinte Asociatia Centrul de Arbitraj si Mediere in Asigurari (ACAMA)

Acest premiu se acorda persoanei care a oferit suport semnificativ evenimentului si intregii activitati a ISF.

Institutul de Studii Financiare, aflat in subordinea Autoritatii de Supraveghere Financiara, este un centru de excelenta in domeniul studierii pietelor de profil si derularii programelor de educatie financiare pentru asigurarea competentelor, aptitudinilor si cunostintelor personalului institutiilor financiare si a personalului ASF si pentru cresterea nivelului de educatie financiara al consumatorilor de servicii si produse financiare non-bancare. Pe termen lung, ISF isi propune alinierea activitatii la cerintele europene, trecerea de la acumularea de cunostinte la acumularea si evaluarea de competente, furnizarea de programe de formare profesionala pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizationale, determinate de cerintele legislative, de dinamica pietei si a cadrului european, contribuind la maturizarea pietei financiare nebancare din Romania, la crearea capacitatii acesteia de a face fata concurentei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
VIDEO: Conferinta Europeana a Serviciilor Financiare - ECFS2021 - Principalele declaratii!
VIDEO: Adrian MARIN - Comunicarea cu tanara generatie si educatia financiara reprezinta un pilon strategic al activitatii UNSAR