1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Decizii de sanctionare si alte ...

Decizii de sanctionare si alte masuri adoptate de Consiliul ASF in luna februarie 2024

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a adoptat, in luna februarie a anului 2024, mai multe decizii de sanctionare, precum si o serie de masuri aplicabile unor entitati/persoane care activeaza in piata financiara non-bancara pentru incalcarea unor prevederi ale legislatiei incidente.

  PIATA ASIGURARILOR

Asigest Broker de Asigurare - Reasigurare S.R.L. a fost sanctionata cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (13) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari.

Artimm General Asig Broker de Asigurare S.R.L. a fost sanctionata cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (13) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari.

Top Insurance Broker de Asigurare - Reasigurare S.R.L. a fost sanctionata cu avertisment scris pentru nerespectarea prevederilor art. 22 alin. (2) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari.

Consultant A.A. – Broker de Asigurare S.R.L. a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 27.300 lei pentru urmatoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 14 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu prevederile art. 40 alin. (4) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari;

- nerespectarea prevederilor art. 45 alin. (2) lit. b) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari;

- nerespectarea prevederilor art. 45 alin. (2) lit. e) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari;

- nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (5) lit. b) pct. (i) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari, raportat la prevederile art. 8 alin. (5) din Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (12) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distributia de asigurari, raportat la prevederile art. 35 alin. (8) lit. d) din Legea nr. 236/2018 privind distributia de asigurari, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nerespectarea prevederilor art. 3 alin. (1) din Norma ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) raportat la Anexa 2 lit. B pct. 2 din Norma ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) raportat la Anexa 2 lit. F pct. 2 din Norma ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nerespectarea prevederilor art. 48 lit. c) din Norma ASF nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, cu modificarile si completarile ulterioare.

  PIATA DE CAPITAL

S.S.I.F. BRK Financial Group S.A.

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 76.950 lei a S.S.I.F. BRK Financial Group S.A.;

- instituirea in sarcina societatii a unui plan de masuri, pentru remedierea deficientelor identificate/cu rol de prevenire sau corectare a unor situatii potential generatoare de deficiente si de optimizare a activitatii;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 18.300 lei a dnei. Amalia Maria Baraian, in calitate de ofiter de conformitate SB/FT;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 1.900 lei a dlui. Razvan Legian Rat, in calitate de ofiter de conformitate SB/FT;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 1.900 lei a dnei. Ioana Cristina Sechel, in calitate de administrator de risc;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 1.700 lei a dnei. Liana Anca Coros, in calitate de administrator de risc;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 3.000 lei a dnei. Monica Adriana Ivan, in calitate de inlocuitor al administratorului de risc;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 5.800 lei a dlui. Radu Simion Francisc Dianu, in calitate de persoana care a prestat servicii si activitati de investitii;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 2.300 lei a dlui. Lucian Ghiran, in calitate de persoana care a prestat servicii si activitati de investitii;

- sanctionarea cu amenda in cuantum de 5.500 lei dlui. Cristian Mestereaga, in calitate de persoana care a prestat servicii si activitati de investitii.

Principalele situatii identificate au vizat aspecte operationale, precum: incadrarea clientilor in clase de risc din perspectiva SB/FT (spalarea banilor/finantarea terorismului), aplicarea masurilor de cunoastere a clientilor, modalitatea de incheiere a unor acte aditionale la contractele de intermediere, administrarea riscurilor/modalitatea de acordare si prelungire a unor imprumuturi. 

TERRA ESTIVAL 2002 S.A. NEPTUN

Sanctionare cu avertisment a societatii pentru nerespectarea obligatiei de publicare in termenul legal a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022.

UNIREA S.A. CLUJ NAPOCA

Sanctionarea societatii cu avertisment pentru nerespectarea obligatiei de publicare in termenul legal a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022.

ICSH S.A. Hunedoara

Sanctionarea societatii cu amenda in cuantum de 15.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de publicare in termenul legal a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar 2022.

UZTEL S.A.

Sanctionarea societatii cu avertisment pentru nerespectarea obligatiei de a intocmi situatiile financiar-contabile aferente exercitiului 2022 in conformitate cu cerintele aplicabile (IAS 16 – Imobilizari corporale – reevaluarea activelor imobilizate).

ONE UNITED PROPERTIES S.A.

Sanctionarea societatii cu avertisment pentru nerespectarea obligatiei de intocmire si publicare a unui raport cu privire la tranzactiile semnificative incheiate cu partile affiliate, precum si auditarii acestora.

S.I.A.C.P. Sparking Capital S.A.

Sanctionarea societatii cu avertisment pentru nerespectarea obligatiei de transmitere catre ASF a raportului anual aferent exercitiului financiar 2022, in termenul prevazut de lege.

S.S.I.F. Share Invest S.A.

Sanctionarea cu amenda, in valoare de 10.300 lei. S.S.I.F. Share Invest S.A. nu a indeplinit, pentru data de referinta 30.11.2023, conditiile impuse la autorizarea initiala in ceea ce priveste nivelul de capital initial necesar pentru ca societatea sa fie autorizata sa functioneze.

  PENSII PRIVATE

Doamna Alexandra Dumitrascu, in calitate de Coordonator al Echipei Depozitare din cadrul Bancii Comerciale Române S.A., (BCR) a fost sanctionata cu avertisment scris si i-a fost aplicata masura administrativa a atentionarii pentru identificarea unor deficiente in procesele operationale.

Doamna Georgiana Suleapa, in calitate de Director Departament de Back Office in cadrul S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., a fost sanctionata cu avertisment scris pentru identificarea unor deficiente in procesele operationale.

Domnului Adrian Resmerita, in calitate de Director Departament Management de Produs si Distributie in cadrul S.A.I. Raiffeisen Asset Management S.A., i-a fost aplicata masura administrativa a atentionarii pentru identificarea unor deficiente in procesele operationale.