1asig.ro
1asig.ro

Croatia: Zagreb, zguduit de cel mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani

5 min. / 1.540 cuvinte
Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter a zguduit - duminica, 22 martie -, Zagreb, capitala Croatiei, provocand ranirea a cel putin 17 persoane, dar si pagube importante pe segmentul auto. De asemenea, seismul a afectat mai multe cladiri, inclusiv Parlamentul si Catedrala din Zagreb, aceasta din urma fiind reconstruita dupa seismul din 1880. Mass-media locale arata ca, in urma celui mai puternic cutremur din ultimii 140 de ani, au fost raportate si mai multe incendii.

PROMO


Cutremurul a provocat panica in randul populatiei, spitalele fiind evacuate in acelasi timp in care zeci de mii de oameni iesisera in strada de teama sa nu fie surprinsi de un nou seism. In contextul in care, pana in momentul de fata, Croatia a raportat 235 de cazuri de infectie cu coronavirus, autoritatile au subliniat ca localnicii trebuie sa se intoarca in propriile locuinte cat mai rapid. "Pastrati distanta. Ne confruntam cu doua crize serioase, cutremurul si epidemia" - acesta a fost apelul lansat de autoritati.

Potrivit Premierului Andrej PLENKOVIC, acesta a fost cel mai puternic cutremur cu care s-a confruntat Croatia in ultimii 140 de ani. Seismul de 5,3 grade pe scara Richter a zguduit Zagreb pentru cel putin 10 secunde, fiind urmat de doua replici, una dintre acestea inregistrand o magnitudine de 5,1. Potrivit mass-media internationale, seismul de duminica a fost resimtit nu doar in Croatia, ci in mai multe tari, inclusiv Austria si Slovenia.

Epicentrul cutremurului a fost la 7 kilometri nord de Zagreb, seismul fiind produs la o adancime de 10 kilometri. Initial the German Research Center for Geosciences a precizat initial ca seismul a avut 6 grade pe scara Richter, insa, apoi, a revizuit magnitudinea acestuia pana la 5,3. The US Geological Survey a notat ca seismul a avut o magnitudine de 5,4, in vreme ce the European Mediterranean Seismological Center a raportat o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter.

Ministrul de Interne, Davor BOZINOVIC, a subliniat, citat de presa internationala, ca situatia e mult mai complicata ca urmare a masurilor impuse de autoritati pentru a stopa raspandirea COVID-19, in contextul in care Croatia a raportat, pana in prezent, 235 de cazuri de infectie cu COVID-19. "Exista anumite reguli de urmat in cazul unui cutremur, dar, atunci cand un cutremur se produce in acelasi timp in care exista o pandemie la nivel global, este o situatia mult mai complexa", a declarat Davor BOZINOVIC.

1.121 accesari