Sistemele telematice devin din ce in ce mai cunoscute printre soferii din intreaga lume. Studii recente arata ca aplicarea tehnologiei telematice se va extinde in urmatorii ani, utilizarea acesteia putand duce la reducerea preturilor politelor RCA cu pana la 25%, se arata intr-un raport asupra pietei de asigurari auto din Romania publicat de Consiliul Concurentei.
Analizand modalitatea de formare a primelor in segmentul asigurarilor auto de raspundere civila a relevat ca, in ciuda eforturilor de stabilire a unui tarif adecvat pentru fiecare asigurat si de redare cat mai fidela a riscurilor prezentate de acesta in prima platita, asiguratorii nu reusesc intotdeauna sa elimine ineficientele asociate acestor tipuri de asigurare, unele ineficiente izvorand din modalitatea de incorporare a riscului in prima tarifara.
Investigatia Consiliului arata ca cele mai multe societati de asigurare, atat la nivel european, cat si mondial, utilizeaza in prezent criterii statistice, dar statice, precum varsta proprietarului autovehiculului, sexul (nu si in Romania), vechimea vehiculului (nu si in Romania), zona de resedinta, domeniul de activitate, capacitatea cilindrica etc., pentru a evalua riscurile conducatorilor auto. Istoricul daunalitatii este, de asemenea, luat in considerare. Stabilirea primelor de asigurare pe baza comportamentului soferilor reprezinta solutia implementata cu cea mai mare rata de succes pentru suplinirea criteriilor statice enuntate anterior.
Din aceasta perspectiva, Consiliul Concurentei considera oportuna mentionarea asigurarilor auto "telematice", asigurari bazate pe informatii obtinute in timp real ce pot fi incadrate in categoria generica a asigurarilor bazate pe utilizare (usage based insurance, UBI).
"Telematic" este termenul generic utilizat pentru a defini conectivitatea si geolocalizarea pentru vehicule (autoturisme, camioane, containere, trenuri etc.). Asigurarile telematice au inceput sa castige teren la nivel european si mondial in ultimul deceniu, societatile de asigurare si brokerii de asigurari fiind interesati sa raspandeasca aceasta tehnologie in randul proprietarilor de autovehicule.
Conform firmei de consultanta Oliver Wyman, citata de Bloomberg, asigurarile auto telematice vor creste cu 40% pe an, ajungand sa reprezinte o piata de 3,6 miliarde dolari pana in 2020. De asemenea, Ptolemus Consulting Group se asteapta ca pana in 2020 sa fie 100 de milioane de soferi care sa foloseasca tehnologia telematica la nivel global.
Studii recente arata existenta la nivel mondial a unei tendinte de extindere a aplicarii tehnologiei telematice. De exemplu, un studiu realizat de Asociatia Brokerilor de Asigurare din Marea Britanie arata ca numarul politelor de asigurare pentru vehicule dotate cu sisteme telematice a crescut cu 61% in anul 2014 fata de 2012, ajungand la aproximativ 300.000 de unitati in Marea Britanie. Expansiunea acestei tehnologii a fost usurata de scaderea costurilor componentelor hardware, asa-numitele cutii negre fiind acum mult mai accesibile, de reducerea temerilor clientilor cu privire la un eventual comportament de tip big brother al societatilor de asigurare, dar si de dezvoltarea de noi aplicatii disponibile pe smartphone. Nu in ultimul rand, clientii care accepta aceasta tehnologie beneficiaza de prime de asigurare reduse, acest aspect facand tehnologia telematica deosebit de atractiva pentru soferii tineri.
Studiul realizat de Asociatia Brokerilor de Asigurare din Marea Britanie si citat de Consiliul Concurentei arata ca primele platite prin asigurarea telematica sunt cu pana la 25% mai mici fata de cele obisnuite, in unele cazuri soferii tineri putand economisi pana la 1.000 de lire sterline pe an.
Este de remarcat si faptul ca producatori importanti de masini (de exemplu, Ford, Vauxhall, Citroen), lanseaza deja modele cu sisteme UBI incorporate pe pietele din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie.
Dupa ce pietele de asigurari auto din Italia si SUA au deschis calea in acest sens, multe alte tari europene au inceput sa experimenteze tehnologia telematica: Marea Britanie si Spania inregistreaza printre cele mai importante rate de dezvoltare a pietei telematice din lume. Tehnologia telematica a fost folosita in SUA in 1997, urmata de Italia (2003) si Marea Britanie (2007). Totodata, gama furnizorilor de tehnologie telematica si aplicatii utilizabile in industria asigurarilor auto s-a extins considerabil in ultimii ani. In afara pionierilor in domeniu (Octo Telematics, Xirgo, Danlaw sau Cobra Automotive), au aparut Evogi in SUA si Wunelli in Marea Britanie, acesti furnizori de servicii de asigurari telematice castigand treptat teren. In plus, unii operatori de telefonie mobila au inceput sa recunoasca potentialul pe care aceasta tehnologie il are cand vine vorba de asigurari auto, firme precum Vodafone, Telefonica si Telekom Austria incercand sa dezvolte solutii pentru asiguratori.
"Date fiind cele mentionate anterior, este de asteptat ca tehnologia telematica sa continue sa se extinda rapid la nivelul industriei asigurarilor auto. De altfel, cel mai mare asigurator din Europa (ALLIANZ SE) implementeaza un proiect ce are la baza tehnologia telematica si isi propune sa deschida in 2016 un centru in cadrul sediului sau din Munchen pentru a-si extinde oferta de monitorizare a sofatului de la 4 tari, in 2015, la un total de 10 tari", se mai spune in documentul citat.
Intrucat exista semnale puternice in sensul trecerii de la practicile standard de a stabili preturile in functie de varsta si istoricul clientului catre tehnologia telematica, ce suplineste datele statistice folosite in mod uzual, Consiliul Concurentei recomanda o reactie proactiva a asiguratorilor si brokerilor de asigurari auto din Romania, in sensul anticiparii momentului in care utilizarea tehnologiei telematice va deveni un standard al sectorului asigurarilor auto.
Cititi AICI raportul integral al Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei: Sistemele telematice se vor dezvolta pe piata RCA si vor duce la scaderea preturilor
Din aceeasi categorie
Cele mai citite