1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cisco: 73% dintre companiile globale se asteapta ca un atac cibernetic sa le afecteze afacerile, in urmatoarele 12 - 24 de luni

Aproape trei sferturi (73%) dintre organizatiile globale sunt de parere ca un incident de securitate cibernetica este posibil sa le perturbe afacerea in urmatoarele 12 - 24 de luni, arata rezultatele celui mai nou raport "Cybersecurity Readiness Index 2024", prezentat miercuri de Cisco Romania, intr-o conferinta de presa, precizeaza AgerPres.

Din datele cuprinse in cercetare, reiese faptul ca doar 3% dintre companii au un nivel de pregatire "matur", necesar pentru a face fata riscurilor de securitate cibernetica actuale. De asemenea, peste jumatate (54%) dintre cei intervievati au experimentat un incident de securitate cibernetica, in ultimul an, iar 52% dintre cei afectati au spus ca o astfel de problema i-a costat cel putin 300.000 de dolari.

Pe acest fond, opt din zece companii au recunoscut ca solutiile punctuale multiple au incetinit capacitatea echipei lor de a detecta, de a raspunde si de a se recupera dupa incidente de securitate cibernetica.

In acelasi timp, 85% au spus ca proprii angajati acceseaza platformele companiei de pe dispozitive neadministrate si ca 43% dintre acestia petrec o cincime (20%) din timp conectati la retelele companiei de pe asemenea dispozitive. In plus, 29% au raportat faptul ca angajatii lor trec intre cel putin sase retele pe parcursul unei saptamani.

In acest context, majoritatea companiilor (97%) planuieste sa-si creasca bugetele de securitate cibernetica, in urmatorii doi ani. De altfel, companiile sunt constiente de provocari si isi intensifica apararea, iar peste jumatate (52%) au in plan sa isi modernizeze semnificativ infrastructura IT, in urmatoarele 12 pana la 24 de luni, fata de doar o treime (33%) care planuiau sa faca acest lucru anul trecut.

Potrivit sursei citate, 66% dintre organizatiile globale intentioneaza sa-si actualizeze solutiile existente, 57% sa implementeze solutii noi si 55% sa investeasca in tehnologii bazate pe Inteligenta Artificiala (AI).

Raportul "Cisco Cybersecurity Readiness Index 2024" releva faptul ca gradul de pregatire al organizatiilor in materie de securitate cibernetica a scazut semnificativ fata de acum un an, cand 15% dintre companii erau clasificate ca fiind pregatite.

Confom AgerPres, la nivel general, 73% dintre liderii de companii au admis ca un incident de securitate cibernetica poate sa le perturbe afacerea in urmatoarele 12, pana la 24 de luni.

In ceea ce priveste decalajul de talente in domeniul securitatii cibernetice, 87% din totalul organizatiilor incluse in cercetare au evidentiat acest lucru ca fiind o problema. In fapt, 46% dintre companii au declarat ca aveau mai mult de zece posturi legate de securitatea cibernetica neocupate in organizatie, la momentul sondajului.

"Cisco Cybersecurity Readiness Index 2024" se bazeaza pe un sondaj realizat pe un esantion de 8.136 de lideri de afaceri si de securitate din sectorul privat, de pe 30 de piete globale.

Cisco este liderul mondial in tehnologie, cu sediul in San Jose, California, care se ocupa de proiectarea si realizarea tehnologiilor si serviciilor in domeniul telecomunicatiilor. Compania este prezenta si in Romania de 25 de ani.