1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cele mai atractive companii de la Bursa in 2014

Indeplinirea marilor promisiuni legate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar trebui sa aiba loc in circumstante globale suficient de incerte ca sa indemne la prudenta. De aceea acest articol se refera la atractivitatea actiunilor lichide, de companii mari, care nu pun probleme nici la cumparare (ca s-ar gasi greu pe piata) si nici la vanzare (ca nu si-ar gasi cumparator).

Astfel ca, actiunile energetice, financiare, de utilitati si farmaceuticile sunt pariurile cele mai corecte din 2014. Mai ales pentru cine trebuie sa-si socoteasca bine resursele, astfel incat sa-si pastreze bani si pentru evenimenul listarilor HIDROELECTRICA si Complexul Energetic Oltenia. Ofertele publice initiale de vanzare (IPO) ale acestora urmeaza sa se deruleze (sa speram) in prima parte a anului.

Printre favorite, la loc de cinste se afla ROMGAZ (SNG), PETROM (SNP) si Fondul Proprietatea (FP). De la acestea se asteapta si dividende consistente nu numai cresteri ale pretului actiunilor.

Societatile de investitii financiare (SIF) se afla in aceeasi situatie a presiunii exercitata de actionarii care vor dividende mari.

La ROMGAZ este statul majoritar, care a si hotarat ca firmele la care are aceasta pozitie sa dea 85% din profit ca dividende.

Fondul Proprietatea este controlat de fondurile de investitii, care nu si-ar refuza transferul integral al valorii tututor activelor acestuia in conturile proprii.

Pe de alta parte, se va castiga cu PETROM, pana la sfarsitul anului, in ciuda contra-argumentelor legate de "taxa pe stalp", sau de cresterea redeventelor catre stat.

PETROM (SNP) are o pozitie puternica de negociere cu Guvernul si a si avertizat ca daca acesta exagereaza cu taxele, pur si simplu va opri robinetul de investitii.

TRANSGAZ (TGN) este de asemeni in topul preferintelor. A devenit si mai interesanta dupa ce i-a crescut free-float -ul (proportia de actiuni aflate in circulatie libera pe piata) la peste 26%, dupa ultima oferta de vanzare.

Companii mici, ca BIOFARM si ANTIBIOTICE, ALBALACT (ALBZ), COMPA Sibiu (CMP), ROPHARMA (RPH), VRANCART (VNC), CONDMAG (COMI) ar putea sa atraga atentia investitorilor asa cum au facut-o in cazul fondurilor de pensii.

Investitorii deja calculeaza randamentele pe care dividendele previzibile le pot aduce la achizitia in aceste zile a actiunilor celor mai atragatoare.

Randamentul dividendului se calculeaza raportand dividendul la pretul actiunii si cel mai mare este promis acum de SIF Transilvania (SIF3): peste 26%, la un dividend de 0,1765 lei / actiune.

Desigur randamentul este rezultatul a doua estimari ale analistilor. Mai intai este estimat profitul pe intreg anul 2013 si apoi, in functie de deciziile din anii trecuti, este estimata rata de alocare din profit a dividendelor. Noi am folosit estimarile analistilor de la BCR.

SIF Muntenia (SIF4) are al doilea cel mai mare randament de dividend, de 14%, la un dividend brut de 0,1269 lei / actiune. Urmeaza SIF Moldova (SIF2, aproape 12%, 0,1717 lei / actiune).

Randamentul TGN este inca de peste 11%, la un dividend de 11,8101 lei / actiune, pe jumatate din cel de anul trecut. Desigur, pe masura ce pretul actiunii creste, ca urmare a atractivitatii ei, randamentul scade.

Un randament onorabil promite SIF Oltenia (SIF5) peste 9%, la un dividend previzibil de 0,1804 lei / actiune.

La Fondul Proprietatea (FP) OMV PETROM (SNP) lucrurile se complica nitel. Dividendul nu mai este neaparat atractiv la randamente de 4% (FP), sau 4,3% (SNP). Rata medie a dobanziila depozitele pe termene mai mic de un an este de circa 4%.

Trebuie sa te gandesti daca actiunea ofera perspectiva unei aprecieri care sa merite riscul. La FP, nu prea mai incape indoiala: vor continua rascumpararile de actiuni care vor creste preturile si nu sunt excluse nici vanzarile de active si redistribuirea catre actionari a incasarilor.

Cat despre profitabilitatea companiei, este prea ispititoare. Este prima companie romaneasca al carei profit a depasit pragul de un miliard de euro.

In aceste conditii, devine util indicatorul PER (price earning ratio), care imparte pretul actiunii la profitul raportat la numarul total de actiuni. Indicatorul s-ar putea traduce astfel: "cat costa un leu din profitul companiei" (in cazul ideal ca tot profitul s-ar distribui prin dividende) sau "in cati ani se recupereaza din profit banii dati pe o actiune).

Exista si repere: o actiune ieftina /care are potential de crestere) este cea cu PER sub 10, iar una prea scumpa are PER peste 20. Aceste repere sunt de obicei ajustate in functie de sectorul companiei respective si de datele sale specifice.

Actiunile BVB insesi ar parea foarte scumpe la un PER de peste 50. Totusi, aceste actiuni sunt foarte atractive pe termen lung, avand in vedere marele potential de dezvoltare al Bursei.

Indicatorul PER arata corect profitabilitatea actiunii SNP: este intre 5,6 si 6, in functie de periodicitatea profitului luat in calcul (profit pe an, serie deprofituri trimestriale, etc). SNP merita sa fie cumparata, dupa acest indicator.

Toate SIF-urile au PER-uri mai mici de 10, ca si TGN, sau TEL (Transelectrica). Banca Transilvania pare inca promitatoare, dupa PER (sub 9), in vreme ce la BRD indicatorul ar parea mai curand descurajator (peste 27). BRD, insa, abia si-a recapatat gustul profitului, ceea ce o face promitatoare.