1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cel mai mare faliment din industria asigurarilor. Cum a ajuns ASTRA Asigurari in aceasta situatie?

Misu NEGRITOIU, Presedintele ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara, a anuntat, miercuri, retragerea autorizatiei de functionare a ASTRA Asigurari si intrarea in faliment a societatii. Seful Autoritatii a precizat ca este cel mai mare faliment din industria de asigurari din Romania.

Printre companiile care au falimentat in trecut se numara si DELTA Addendum, EUROASIG, METROPOL, Grup AS, CROMA, ADAS.

Decizia a venit dupa ce Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a analizat in sedinta de miercuri situatia ASTRA pe baza unui raport inaintat de administratorul special KPMG Advisory privind stadiul planului de redresare financiara si optiunile existente in urma esuarii procesului de majorare a capitalului social.

Potrivit concluziilor raportului, au fost intrunite toate cele trei conditii legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolventa:
 • Incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banesti;
 • Scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta de reglementarile legale in vigoare pentru fondul de siguranta;
 • Imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare-reasigurare in cadrul procedurii de redresare financiara.
Potrivit ASF, deteriorarea lichiditatii si a solvabilitatii societatii ASTRA Asigurari pana sub nivelurile minime cerute de lege au fost determinate de trei categorii de cauze:
 • Managementul defectuos al activitatii companiei;
 • Servirea anumitor interese personale sau ale grupului de firme la care ASTRA este afiliata, prin utilizarea activelor companiei;
 • Raportarea distorsionata atat a pozitiei si a performantei financiare, cat si a indicatorilor de prudentialitate, avand ca efect crearea aparentei de conformitate cu regulile in vigoare.
Conform datelor financiare proprii, ASTRA Asigurari a raportat la 31 decembrie 2013 o marja de solvabilitate de 188 milioane lei (valoare pozitiva), un coeficient de lichiditate de 0,81 si un "surplus" de capital de 43 milioane lei.

La o prima verificare/analiza diagnostic realizata de KPMG in martie 2014, a rezultat insa ca ASTRA Asigurari avea o marja de solvabilitate disponibila de -779 milioane lei (valoare negativa) si inregistra un necesar de capital de 924 milioane lei (calculat in baza valorii activului net si a cerintelor minime de capital - pentru asigurari generale si asigurari de viata).

Datele financiare ajustate in urma analizei KPMG au fost verificate ulterior de DELOITTE si confirmate, auditul pentru 31 decembrie 2013 identificand o marja de solvabilitate de -928 milioane lei (valoare negativa), un coeficient de lichiditate de 0,12 si un necesar de capital de 939 milioane lei.

Exercitiul de evaluare bilantiera BSR realizat de ASF in colaborare cu Comisia Europeana si EIOPA (Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale) pe cifrele de la 30 iunie 2014, a reconfirmat situatia financiara necorespunzatoare: marja de solvabilitate de -1.029 milioane lei (valoare negativa) si un necesar de capital de 1.174 milioane lei - conform raportului MAZARS.

Un nou audit realizat de DELOITTE pentru situatia de la 31 decembrie 2014 a intarit constatarea situatiei financiare dificile a ASTRA: marja de solvabilitate negativa de 908 milioane lei, coeficient de lichiditate de 0,08 si un necesar de capital de peste un miliard de lei.

Majorarea capitalului social - conditie indispensabila pentru refacerea situatiei financiare si iesirea societatii din administrarea speciala

Pe 12 mai 2014, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor ASTRA a aprobat delegarea Administratorului Special pentru majorarea capitalului social cu pana la 490 milioane lei. Pe langa injectia de capital, planul de redresare a prevazut masuri fara impact la nivelul lichiditatii (non-cash) precum:
 • extinderea programului de reasigurare pentru riscul de catasfrofa: retentia neta a ASTRA fost redusa de la 10 milioane euro la 3 milioane euro;
 • garantarea/darea in plata a imprumuturilor intra-grup (peste 119 milioane lei, inclusiv dobanda datorata); demersurile in acest sens nu au putut fi finalizate; ASTRA a inaintat o cerere de deschidere a procedurii de insolventa a debitoarei Medien Holding, controlata tot de actionarii principali ai societatii;
 • stingerea amiabila a litigiilor aferente contractelor de asigurare incheiate cu compania Romstrade in favoarea CNADNR: pe 29 septembrie este programat urmatorul termen in litigiul dintre ASTRA si CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 mil. lei.
Prima etapa de majorare a capitalului social: Pe 18 februarie 2015, ASF a validat majorarea de capital social realizata prin aportul actionarilor existenti, in suma de 65 milioane lei - total insuficienta in raport cu nevoile societatii, noteaza ASF.

A doua etapa - si ultima masura din planul de redresare: Pe 27 mai 2015, ASF a aprobat prospectul pentru a doua etapa a majorarii de capital prin care se urmarea mobilizarea a 425 milioane lei prin aport in numerar. La incheierea ultimei faze destinate investitorilor calificati, pe 19 august 2015, a fost constatata absenta unei subscrieri semnificative, procesul de majorare a capitalului social al ASTRA fiind considerat esuat. Intreaga etapa le-a fost deschisa si actionarilor existenti, care insa nu au mai facut nicio subscriere, conform ASF.

Pentru a maximiza sansele incheierii cu succes a majorarii capitalului social, administratorul special a fost mandatat de AGEA, in aprilie 2014, sa demareze si sa coordoneze procesul de identificare a unui investitor strategic, in vederea ducerii la indeplinire a masurilor de redresare financiara. Intregul demers a avut sprijinul constant al ASF.

ASF: Atitudinea actionarilor in procesul de redresare financiara - necooperanta

Pe 21 februarie 2014, actionarii si conducerea ASTRA au initiat o actiune in instanta de contestare a deciziei ASF privind deschiderea procedurii de redresare financiara prin administrare speciala. Nu a fost singura interventie in justitie impotriva planului de redresare, fiind contestata si Decizia ASF nr. 999/25 mai 2015 privind restrictionarea activitatii de subscriere si incercandu-se stoparea ultimei etape a majorarii de capital.

Administratorul Special al ASTRA a solicitat in repetate randuri sprijinul actionarilor majoritari existenti in vederea recuperarii creantei de peste 119 milioane lei de la societatea Medien - Holding controlata de catre acestia. In ciuda initierii unor negocieri in vederea stingerii amiabile a creantei, Medien nu a mai furnizat un raspuns clar la propunerile KPMG.

In ciuda interesului real manifestat de anumiti investitori potentiali, actionarii majoritari existenti au ridicat pretentii de pret care au fost considerate exagerate prin prisma injectiilor de capital necesare in viitor, evaluarea propusa a actiunilor fiind perceputa ca nerealista. Subscrierea integrala de catre un investitor a sumei de 425 de milioane de lei prevazute pentru a doua etapa a majorarii de capital ar fi asigurat o detinere de maximum 62% din actiunile ASTRA, insa investitorii interesati de companie isi doreau cotrolul absolut, invocand inclusiv reputatia vechilor actionari. Ca atare, majorarea de capital ar fi trebuit dublata de o tranzactie de vanzare a actiunilor existente, tranzactie care nu a putut avea loc din cauza pretului prea mare din punctul de vedere al potentialilor investitori. Misu NEGRITOIU a mentionat ca printre investitorii interesati s-au numarat grupul polonez controlat de stat PZU (proprietarul celei mai mari companii de asigurari din Europa Centrala si de Est), ERGO (divizia de asigurari a Munich RE) si grupul chinez FOSUN.

Inchiderea procedurii de redresare financiara

Esuarea demersului de majorare a capitalului, prevazut prin planul de redresare financiara, dar, conform ASF, blocat de actionari prin atitudinea neconstructiva manifestata la negocierile cu potentialii investitori, a marcat etapa finala a planului si implicit incheierea acestuia dupa aproximativ 18 luni de administrare speciala. ASF a mai spus ca, pe langa majorarea capitalului, readucerea ASTRA in zona de conformitate a indicatorilor de prudentialitate era conditionata de succesul in implementarea masurilor operationale din planul de redresare sau de o injectie de capital suplimentara. Parametrii financiari au fost stabilizati pe parcursul implementarii planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfarsitul lui 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate - solvabilitatea, lichiditatea si capitalizarea - nu au putut fi readusi in marjele de conformitate fara aportul de capital necesar.

In absenta majorarii de capital, autoritatea si administratorul special nu au putut identifica alte posibilitati de restabilire a indicatorilor financiari ai ASTRA. Fara implicarea unui investitor, autoritatea a explicat ca procedura de redresare financiara prin administrare speciala a ajuns practic la final, orice alta forma de redresare devenind "imposibil de imaginat" prin raportare la datele financiare ale societatii.

Situatia financiara a societatii ASTRA la 30 iunie 2015
 • Marja de solvabilitate disponibila: - 870,9 milioane de lei (valoare negativa)
 • Coeficientul de lichiditate: 0,03
 • Necesarul de capital: 967,8 milioane lei (calculat in baza valorii activului net si a cerintelor minime de capital - pentru asigurari generale si asigurari de viata).
Istoria ASTRA Asigurari:  de la infiintare si pana la faliment
 
ASTRA Asigurari s-a desprins in anul 1991 din fosta companie de stat ADAS (Administratia Asigurarilor de Stat). La finele anului 2000 statul a decis privatizarea sa, procesul fiind de altfel unul controversat.

Totusi, in 2002 ASTRA si-a gasit un nou proprietar prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat catre societatea NOVA TRADE, controlata de Dan ADAMESCU. Valoarea tranzactiei a fost de 2,5 milioane de dolari.

In anul 2005, UNIQA Group Austria a achizitionat 27% din actionariatul ASTRA. Odata cu lansarea colaborarii dintre cele doua companii, identitatea vizuala a ASTREI s-a transformat prin alaturarea insemnelor ambelor companii, schimbandu-si denumirea in ASTRA-UNIQA.

Iar in iunie 2011, Grupul UNIQA a iesit din actionariatul ASTRA Asigurari prin vanzarea pe bursa a pachetului minoritar de 27% din actiuni catre actionarul majoritar - firma The Nova Group (TNG), pentru 106,02 milioane lei, conform datelor de pe BVB.

De la lider la faliment

ASTRA Asigurari a devenit in 2010 liderul pietei de asigurari locale in functie de venituri, cu un volum total al primelor brute subscrise in valoare de peste 1,08 miliarde de lei (13,04% din total piata), in crestere cu 34% fata de anul anterior.

Ea si-a pastrat aceasta pozitie si in urmatorii trei ani, in 2011 inregistrand subscrieri de 1 miliard de lei (12,89% din total piata), in 2012 - 1,13 miliarde de lei (13,7% din total piata), iar in 2013 - 921,49 milioane lei (11,34% din total piata), conform rapoartelor autoritatii de supraveghere.

Insa, in 2014, anul in care Autoritatea de Supraveghere Financiara a plasat compania ASTRA Asigurari sub administrare speciala, desemnand compania KPMG Advisory sa gestioneze redresarea financiara a societatii, asiguratorul a coborat pe locul trei in clasament, cu subscrieri in valoare de 770,11 milioane lei si o cota de piata de 9,52%.

Vestea cea mai grea pentru companie a venit pe 26 august 2015, cand ASF a anuntat retragea autorizatiei de functionare a ASTRA Asigurari si intrarea in faliment a societatii, in conditiile in care timp de 18 luni nu a putut fi redresata si nu a atras niciun investitor strategic.

La 30 iunie 2015, ASTRA inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 si un necesar de capital de aproximativ 968 milioane de lei, conform ASF.