1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Cea mai mare despagubire platita ...

Cea mai mare despagubire platita in baza politelor RCA: peste 5,6 mil. lei

Cea mai mare despagubire platita anul trecut in baza unei polite RCA a fost de peste 5,6 milioane lei, arata o analiza realizata la nivelul Membrilor UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania. 

Aceasta suma a fost acordata pentru a acoperi prejudiciile rezultate dintr-un accident produs de o autoutilitara in Italia. 

In total, valoarea primelor 10 despagubiri platite in baza politelor obligatorii RCA in 2023 a fost de 34,7 milioane lei (potrivit ultimelor date disponibile, raportate pană la 31 octombrie 2023). Fiecare dintre aceste despagubiri a acoperit atat vatamari corporale, cat si daune materiale.

Dauna medie platita in baza politelor RCA a crescut semnificativ in 2023, cu peste 8%, ajungand la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivaleaza cu aproximativ 2.150 EUR. 

Asiguratorii au platit anul trecut despagubiri record in baza politelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adauga rezerve in valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar si 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR).

Conform Raportului ASF pentru anul 2023, asiguratorii autorizati de Autoritate au platit despagubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de dauna. Acest numar nu include insa daunele avizate la sucursalele asiguratorilor din UE care presteaza activitati de asigurare in Romania pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguratilor in urma falimentelor City Insurance si Euroins, si nici dosarele de dauna care sunt deschise, dar se afla in rezerva. De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici in calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinata care sunt prezentati in acelasi raport. 

”Tocmai de aceea, pentru a obtine o intelegere completa a pietei RCA, este foarte important ca in calculul tuturor indicatorilor relevanti sa fie incluse si daunele avizate la companiile care au intrat in faliment, in speta City Insurance si Euroins, deoarece aceste doua companii detineau peste 70% din totalul dosarelor deschise la acel moment. Nu in ultimul rand, trebuie incluse despagubirile achitate de BAAR pentru neasigurati atat in tara cat si in strainatate, deoarece fondul din care aceste despagubiri se platesc este constituit din contributiile asiguratorilor RCA, ca procent din primele RCA incasate”, transmite UNSAR.

Infiintata in 1994, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 22 de companii de profil. Acestea detin o pondere de aproximativ 90% din piata locala de asigurari. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apararea si reprezentarea intereselor asiguratorilor si reasiguratorilor din Romania, participarea la imbunatatirea cadrului legislativ in domeniul asigurarilor, promovarea activitatii de asigurari in Romania si a dezvoltarii durabile a industriei de profil pe plan intern si international. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federatiei Asiguratorilor si Reasiguratorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurarile reprezinta un sector - cheie al economiei romanesti, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asiguratorii din Romania Membri ai UNSAR platesc despagubiri de circa 5,2 milioane EUR in fiecare zi calendaristica.

Foto: unsar.ro