1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cati asigurati RCA au cumparat si clauza de Decontare directa?

Asiguratii RCA, care au optat si pentru clauza de Decontare directa odata cu incheierea politei de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, au achitat in primele trei luni din acest an, in medie, 84 lei, potrivit raportului trimestrial publicat de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie.

Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania (norma RCA).

In primul trimestru din anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 93.478 clauze de Decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind in valoare de 6.498.768 lei, conform ASF. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 84 lei.

La data de 31 martie 2018 erau in vigoare un numar de 139.339 clauze de decontare directa.In primul trimestru din anul 2018, asiguratorii RCA au platit un numar de 259 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 1.175.905 lei, rezultand o dauna medie platita de 4.540 lei.

La sfarsitul lunii martie 2018, in soldul rezervei de dauna avizata erau 232 dosare de dauna, in

valoare de 1.415.011 lei.Introdus anul trecut in legislatia locala pentru a veni in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, Decontarea Directa este un nou serviciu care presupune ca reparatia sa fie platita de catre asiguratorul RCA al pagubitului, care isi va recupera prejudiciul de la asiguratorul soferului vinovat.

Achizitia serviciului este optionala pentru asigurat, iar asiguratorii RCA sunt obligati sa o oferteze.

Optiunea de decontare directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
  • accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei;
  • vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
  • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
  • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
  • prejudiciile exclud vatamarile corporale.
La finalul anului 2017, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor deruleaza campania nationala de informare "Totul despre decontarea directa". Demersul a avut ca obiectiv cresterea gradului de informare a asiguratilor RCA cu privire la existenta clauzei de decontare directa, precum si cu privire la avantajele pe care le ofera acest serviciu suplimentar adaugat politei de raspundere civila auto.

95% dintre respondentii unui sondaj realizat in cadrul campaniei nationale de informare "Totul despre Decontarea Directa" considera util un astfel de serviciu suplimentar.