1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Cate locuinte erau asigurate la inceputul acestui an?

La finalul lunii ianuarie 2019 erau active la nivel national 1.702.876 de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), in creste usoara comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale - PAID Romania, societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Astfel, gradul de cuprindere in asigurare a fost de 18,97%.

De asemenea, in luna ianuarie a.c., PAID Romania a achitat daune in valoare de 360.092 lei la nivelul intregii tari.

Din total, cele mai multe polite PAD sunt incheiate pentru apartamente, respectiv 991.366, in timp ce pentru case erau valabile 711.510 polite.

Conform datelor PAID, 75,1% dintre politele active fost incheiate in mediul urban si 24,9% in mediul rural. In functie de tipul locuintei, 93,6% dintre politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 6,4% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Transilvania (21% din totalul politelor), Bucuresti (19%) si Muntenia (18%). La polul opus, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (3% din totalul politelor), Bucovina (3%), Crisana (4%) si Dobrogea (4%), potrivit informatiilor publicate pe site-ul Pool-ului.

PAD - Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale - este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

PAID - Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID.

CITITI PE ACEEASI TEMA:
Numarul locuintelor asigurate obligatoriu a crescut usor la finalul anului 2018
Topul judetelor cu cele mai mari daune achitate de PAID, in 2018
PAID Romania: Inundatiile si alunecarile de teren au provocat daune asemanatoare in 2018