Schimbarile climatice cresc riscurile pentru locuinte, afectand frecventa si intensitatea fenomenelor meteorologice extreme, iar inundatiile recente din tara sunt cel mai actual exemplu, subliniaza Catalin VASILE, Chief Sales Officer la NN Asigurari de Viata si Membru in Consiliul de Administratie NN Asigurari.
"Tendintele privind cresterea temperaturilor indica posibilitatea cresterii incidentei fenomenelor climatice extreme, ceea ce inseamna ca locuintele vor deveni tot mai vulnerabile. Daunele provocate locuintelor de astfel de fenomene inseamna, pentru multe familii, costuri considerabile care pot fi devastatoare. Rolul asigurarilor de locuinta este mai important ca oricand in acest context, oferind un sprijin financiar consistent. O astfel de polita nu numai ca acopera daunele produse de fenomene naturale, dar si ofera resursele necesare pentru refacerea locuintei dupa un astfel de eveniment, astfel incat familia sa se poata intoarce acasa", atrage atentia Catalin VASILE, vorbind, cu prilejul campaniei nationale "Luna Asigurarilor de Locuinte", pe care NN Asigurari o sustine in calitate de Partener, despre rolul esential al acestor produse de protectie financiara.
In acest context, si interesul romanilor pentru protectia propriei case a crescut. "Chiar daca numarul locuintelor protejate de o asigurare facultativa de locuinta este in continuare scazut - doar 17% din total - in ultimii ani se vede o evolutie a interesului, iar situatii precum inundatiile recente din tara arata inca o data cat este de important sa avem casa asigurata", considera oficialul NN Asigurari. "Anul trecut, spre exemplu, numarul contractelor de asigurare facultativa incheiate la nivel de piata a crescut cu peste 18% fata de 2022, conform datelor Autoritatii de Supraveghere Financiara. Oamenii incep sa constientizeze din ce in ce mai mult nevoia unei astfel de polite si vad beneficiile pe care le ofera in situatiile acoperite. In total, asigurarile de locuinta au acoperit anul trecut despagubiri de peste 169 de milioane de lei, dintre care peste 85%, adica 145 de milioane de lei, au fost din asigurari facultative cum este si Asigurarea de Locuinta NN, in crestere cu 44% fata de 2022, potrivit datelor UNSAR", a adaugat acesta.
La randul lor, si asigurarile facultative de locuinte au devenit mai complexe in ultimii ani, oferind acoperiri extinse pentru o gama variata de riscuri. "In contextul schimbarilor climatice, aceste polite au un rol esential, completand protectia oferita de asigurarea obligatorie. Polita PAD este standard si ofera acoperire in doar trei situatii neprevazute - inundatii, cutremure sau alunecari de teren. Politele facultative ajuta oamenii sa-si protejeze casa de o categorie mai mare de evenimente neprevazute si sa beneficieze de sume acoperite mai consistente", afirma Catalin VASILE.
Asigurarea de Locuinta NN acopera 24 de situatii neprevazute care pot afecta casa
Pentru a sprijini oamenii sa-si protejeze casa, NN Asigurari are in portofoliu Asigurarea de Locuinta de la NN, o solutie flexibila care ofera clientilor sprijinul financiar de care au nevoie cand apare o situatie neprevazuta pe care nu o pot preveni, cu acoperire extinsa atat din punctul de vedere al riscurilor acoperite, cat si al sumei asigurate.
In total, asigurarea acopera 24 de evenimente care pot afecta locuinta, printre care atat cutremure, inundatii, inclusiv de la reteaua de apa sau de la vecini, alunecari de teren, cat si incendii, explozii, trasnete, furtuni, vijelii, ploi torentiale, grindina, tornada sau avalansa. Sunt acoperite si evenimente care nu sunt legate de fenomene din mediul inconjurator, precum furt, vandalism, spargerea accidentala a bunurilor casabile, lovirea din exterior a casei de catre o masina sau de corpuri care cad si afecteaza locuinta, sau daune produse in timpul unor evenimente socio-politice cum ar fi manifestatiile sau confruntarile de strada.
Asigurarea acopera apartamentul sau casa, instalatiile constructiei, de la centrala si panouri solare pana la instalatiile de alimentare cu apa sau gaz, dar si anexele locuintei, precum garajul, boxa sau camera de serviciu, magazia, sopronul si chiar piscina, pentru maximum 30% din suma asigurata, si inclusiv partile care se impart cu vecinii, cum ar fi liftul, scarile sau acoperisul blocului. Suplimentar, pot fi asigurate prin clauze optionale si bunurile din locuinta, pentru o suma aleasa, dar si aparatele electrice si electrocasnice ca urmare a unor fenomene electrice, cum ar fi de exemplu scurtcircuit sau supratensiune.
Clientii stabilesc suma asigurata, in functie de valoarea casei si de nivelul de protectie dorit, precum si de acoperirile optionale pe care le pot alege in functie de nevoi. Prima de asigurare variaza in functie de toti acesti factori, iar un cost anual estimativ poate fi aflat folosind calculatorul Asigurarii de Locuinta NN.
Despre Luna Asigurarilor de Locuinte
Campania "Luna Asigurarilor de Locuinte" este initiata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si se desfasoara cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, si UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
Partenerii campaniei sunt NN Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, GENERALI Romania, PAID Romania, BRD Asigurari Generale, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG VIG, GRAWE Romania, ASIROM VIG, SIGNAL IDUNA, EUROLIFE FFH Asigurari, GARANTA Asigurari, CAMPION Broker, MILLENIUM Insurance Broker, CONSULTANT AA, MAXYGO Broker, Fabrica de Asigurari, DAW Broker, HOBBIT Broker si OTTO Broker.
Mesajele de informare ale campaniei sunt transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.